A Magyar Turizmus Zrt. 2008-as Vizek Éve kampányának keretében az év végéig minden hónapban egy-egy turisztikai régió mutatkozik be, és várja kedvezményekkel a vendégeket. Októberben a Dél-Dunántúlra csábította a Társaság a hazai utazóközönséget, novemberben pedig a Balaton régióé lesz a főszerep. A Vizek Éve keretében a Balaton régió kétszer mutatkozik be: májusban a Balatont, mint népszerű természetes vizünket népszerűsítette az MT Zrt., novemberben pedig a régió gyógy- és wellness lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

A Magyar Turizmus Zrt. 2008-as Vizek Éve kampányának keretében az év végéig minden hónapban egy-egy turisztikai régió mutatkozik be, és várja kedvezményekkel a vendégeket. Októberben a Dél-Dunántúlra csábította a Társaság a hazai utazóközönséget, novemberben pedig a Balaton régióé lesz a főszerep. A Vizek Éve keretében a Balaton régió kétszer mutatkozik be: májusban a Balatont, mint népszerű természetes vizünket népszerűsítette az MT Zrt., novemberben pedig a régió gyógy- és wellness lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

A magyarországi turizmus időbeli koncentráltságának csökkentése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. 2008-ban egész évben kiemelt hangsúlyt fektet a szálláshelyek hét közbeni forgalmának növelésére irányuló akciók szervezésére. A Vizek Évében egész évben tart az aktuális régióban a 3=4 akció, amelynek keretében a csatlakozott szálláshelyeken a negyedik éjszakát ajándékba kapják az akcióban meghatározott időszak alatt (hétfőtől csütörtökig) szállást foglaló vendégek.

Novemberben irány ismét a Balaton a Vizek Évében

Novemberben – május után – ismét a Balaton régiót állítja a Magyar Turizmus Zrt. a Vizek Éve kampányév középpontjába. Míg májusban a Balatont mint népszerű élővizünket népszerűsítette a Társaság, novemberben a régió gyógy- és wellness lehetőségeire hívja fel a Zrt. a figyelmet.

A balatoni régióban 17szolgáltató kínál egész novemberben kedvezményes ajánlatokat a Vizek Éve akció keretében. Az akciók részletei, valamint a csatlakozott szolgáltatók listája a http://www.vizekeve.hu/, valamint a http://www.balaton-tourism.hu/ oldalakon érhető el.

A Balaton régió szezonon kívüli vendégforgalmának erősítésére a Magyar Turizmus Zrt. meghirdette a „Tél-Víz idején" elnevezésű akciót 2008. október és 2009. február közötti időszakra. A kampány számára a Társaság létrehozott egy microsite-ot (www.gyereabalatonra.hu/telviz), ahol az érdeklődők információt kaphatnak a téli Balatonról, a régió természeti értékeiről, programajánlatairól, egészségturisztikai kínálatáról és az üdülési ajánlatokról.

A Társaság az ország több pontján elhelyezett 30 db óriásplakáttal, Budapesten 200 db világító (city light) plakáttal és parkolóórákon elhelyezett 300 db plakáttal hívja fel a figyelmet a kampányra, továbbá az érdeklődők a Kiskegyed és az Elle magazin novemberi számából is értesülhetnek az akcióról.

A régió legfőbb vonzerői

A Balaton minden évszakban új arcát mutatja felénk, amelyet érdemes felfedezni. A nyáron strandolóktól, vitorlásoktól nyüzsgő Balaton ősszel felveszi békés arcát. A régió az őszi és téli hónapokban is számos lehetőséget nyújt a pihenésre, kikapcsolódásra.

Gyógyító vizeink és aktív kikapcsolódás:

A Balaton régió gazdag gyógy- és termálvíz készlettel rendelkezik. Itt található a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, a Hévízi Gyógytó. Vizének hatása – a gyógyvíz speciális összetételének és a tó medrét borító tőzegrétegnek köszönhetően – széleskörű felhasználást tesz lehetővé a megelőzés és gyógyítás terén egyaránt. A tavat a Tapolcai-medence tanúhegyeivel és a Tihanyi-félsziget természeti jelenségeivel együtt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága természeti kategóriában felvette ún. sorozatjelöléssel az új, magyar Várományosi Listára 2003 januárjában.

Hévíz mellett Zalakaros is híres gyógy- és termálfürdőjéről. Gyógyvize kétezer méter mélységből 96 °C-osan tör fel. Siófokon aktív, egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosít a Galerius római császárról elnevezett, egész évben nyitva tartó fedett élményfürdő és wellness-központ, amely a római fürdők hangulatát idézi. A régióban épült szállodák többsége gyógyászati kezelésekkel (pl.: pakolások, súlyfürdő, hydroterápia, elektroterápia, gyógymasszázs, gyógytorna, stb.) várja az idelátogatókat.

A Balaton régió az aktív kikapcsolódás kedvelőinek is számos lehetőséget kínál. A balatonfűzfői Kalandparkban a „kalandvágyók" kipróbálhatják a drótkötélpályát, a kalandösvényt és az íjászpályát. Akik az égből szeretnék megcsodálni a tájat, azok Hévízen, Zalakaroson, Keszthelyen és Szentkirályszabadján hőlégballonra szállhatnak, de páratlan élményben lehet része azoknak is, akik Balatonfüred mellől sétarepülővel a Tihanyi-félsziget gejzírkúpjai fölé emelkednek. Akik inkább mégis a földön maradnának, azok kipróbálhatják a lövészetet, a balatoni bobpályát, vagy golfütőt ragadhatnak Balatonudvariban, de a horgászat szerelmesei is jó eséllyel vethetik ki a horgukat.

Természeti és kulturális örökség:

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park érintetlen természeti tájait minden évszakban érdemes felfedezni gyalog-, kerékpártúra keretében, vagy éppen lóháton. Hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaság számba megy a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű, amelynek kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A Nemzeti Park területén, Salföld határában található természetvédelmi majorban őshonos magyar háziállatfajtákat, rackajuhokat, bivalyokat, szürkemarhákat és lovakat ismerhetnek meg az érdeklődők. Az állatvilág kedvelőit a kápolnapusztai Bivalyrezervátum is várja, amely a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében játszik fontos szerepet. Igazi különlegesség a Tapolcai-tavasbarlang, amelyet 1903-ban fedeztek fel kútásás közben, vagy a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyíló, fokozottan védett Csodabogyós-barlang. Az előbbit csónakon, az utóbbit pedig barlangfelszerelésben járhatjuk be.

A régió kulturális értékekben is gazdag. A magyar barokk egyik legszebb remeke a Tihanyi Bencés Apátság temploma. A kolostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt Magyarországi oklevél, amelynek latin nyelvű szövegében magyar szavakat, kifejezéseket is használtak. Érdemes felkeresni a keszthelyi Festetics-kastélyt, amelynek ezer négyzetméteres kocsiházában és lovardájában az ország egyetlen Hintómúzeuma található, s ahol idén adták át az új vadászati és modellvasút-kiállítást. A város büszkélkedhet a megye legrégebbi (1898-ban alapított) múzeumával is, ez a Balaton Múzeum, valamint az ország legnagyobb panoptikumával is, ahol félszáz viaszfigura szemlélteti múltunk nagyjait. A finomságok kedvelőit Marcipán Múzeum és Cukrászda várja, de Keszthelyen található a Csigaparlament is, amely 4,5 millió pannontengeri (28 millió éves) csigából készült 8 m hosszú óriás makett a Magyar Parlamentről. A régió kulturális kínálata azonban ezzel nem ér véget: érdemes felkeresni Balatonfüreden Jókai Mór villáját, ahol az Aranyembert is szerezte, Siófokon Kálmán Imre világhírű operett szerzőnk emlékmúzeumát, továbbá a balatonendrédi Kájel Csipkeház Múzeumot, vagy a híres várakat (Szigligeti Vár, nagyvázsonyi Kinizsi Vár, Rezi Várrom). Nemcsak Badacsonytomajnak, hanem Európának is egyedülálló bazaltékessége az Imre templom, Balatonudvari község fő látványossága pedig a műemlék temető, amelyben 63 szív alakú sírkő található. Veszprém és a Balaton vonzáskörzetében, Balácán terül el a Dunántúl legnagyobb, római korból származó villagazdasága, de a régióban, Tihanyban található Közép-Európa egyetlen fennmaradt remetetelepe is. Balatonedericsen, az Afrika Múzeumban Dr. Nagy Endre afrikavadász 40 év alatt összegyűjtött trófea és néprajzi tárgyainak kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők.

Novemberi programajánlatok:

 • ü Márton Napi Vigasság, Alsóörs (november 8.)
 • ü Márton-napi Ünnep, Badacsonytördemic (november 8.)
 • ü Bordalverseny – Libanap, Felsőörs (november 8.)
 • ü Márton-napi Zöld Est, Gyenesdiás (november 8.)
 • ü Márton-napi libaságok, Nemesgulács (november 8.)
 • ü Márton-napi libasütés és újbor mustra, Paloznak (november 8.)
 • ü Kenesei Ősz – Márton-napi Libator, Balatonkenese (november 8.)
 • ü II. Dér Kupa, Balatonlelle (november 8.)
 • ü Márton-napok, Zalakaros (november 10-16.)
 • ü 5. Balaton Maraton és Félmaraton, Siófok (november 15-16.)
 • ü Balatoni Horgásznapok, Balatonalmádi (november 15-30.)
 • ü Katalin Napi Disznóvágás, Vonyarcvashegy (november 22.)
 • ü Őszbúcsúztató Labdarúgó Torna, Zánka (november 27.)
 • ü Adventi Ünnepkör Nyitása, Hévíz (november 29.)
 • ü „Advent Keszthelyen", Keszthely (november 30.-december 21.)

További információ a balatoni és az éves programkínálatról, valamint a régió adottságairól, és turisztikai vonzerőiről a http://www.vizekeve.hu/, illetve a http://www.balaton-tourism.hu/ weboldalakon érhető el.

Decemberben az egészségturisztikai tematikát folytatva, a Budapest-Közép-Dunavidék régió zárja a Vizek Éve kampányt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük