2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Olajos Péter sajtótájékoztatója: Válságkezelés, környezetvédelem, fogyasztásösztönzés összekapcsolva

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/12223"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mdf.jpg" border="0" alt="www.mdf.hu" title="www.mdf.hu" width="80" height="97" /></a><span style="width: 78px" class="caption"><strong><a href="http://www.mdf.hu/">www.mdf.hu</a> </strong></span></span>  <p>Ma (2009-01-23-án) sajtótájékoztatót tartott Olajos Péter az MDF europarlamenti képviselője. Tájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy az elvénások csak tovább mélyítik a válságot, van a válság kezelésnek a többi európai országban már beválni látszó európai utja: a környezetvédelem, a fogyasztásösztönzés összekapcsolása és a restrikciók elvonások csökkentése.</p><p>

www.mdf.huwww.mdf.hu  

Ma (2009-01-23-án) sajtótájékoztatót tartott Olajos Péter az MDF europarlamenti képviselője. Tájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy az elvénások csak tovább mélyítik a válságot, van a válság kezelésnek a többi európai országban már beválni látszó európai utja: a környezetvédelem, a fogyasztásösztönzés összekapcsolása és a restrikciók elvonások csökkentése.

www.mdf.huwww.mdf.hu  

Ma (2009-01-23-án) sajtótájékoztatót tartott Olajos Péter az MDF europarlamenti képviselője. Tájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy az elvénások csak tovább mélyítik a válságot, van a válság kezelésnek a többi európai országban már beválni látszó európai utja: a környezetvédelem, a fogyasztásösztönzés összekapcsolása és a restrikciók elvonások csökkentése.

A Magyar Demokrata Fórum felszólítja a gazdasági és a pénzügyi tárca vezetőjét, hogy a tervezett regisztrációs adó eltörlését csak azoknál vezessék be, akik régi, jobban szennyező járművüket új, környezeti terhelést valóban csökkentő, üzemanyag-takarékos gépkocsit vásárolnak.

Ugyanígy a költségvetési tervezésénél vegyék figyelembe, hogy az energiatakarékos izzók vásárlást is ösztönözni lehet a megfelelő, hatékony támogatási rendszer kidolgozásával. Ezek az intézkedések nem csak a háztartásoknak jelenthetnek megtakarítást, hanem a nemzetgazdaságnak is és a jövő generációk ügyét is szolgálják.

Az Európai Unióban immár nyolc országban hoztak autócserét ösztönző rendelkezéseket szinte mind egyikben a környezetvédelmi szempontok alapján.

Ausztriában 1000-2500 euró közötti támogatást terveznek adni, attól függően, hogy a járműcsere mennyi széndioxidkibocsátás-csökkentéssel jár. Németországban 2500 eurót fizetnek a 9 évesnél idősebb jármű újra cserélőinek, Portugáliában 1250 euró a jutalom, ha az autó több mint 15 éves. Görögország 1500-3400, Hollandia pedig1000 euróval segíti a környezetkímélő járművek vásárlását.

Tavaly decemberben az Európai Bizottság Szabályozási Bizottsága elfogadott egy energiahatékonysági teljesítmény standardot a háztartási világító eszközökre vonatkozóan.Ennek célja az, hogy a jelenleg még forgalomban lévő un.: hagyományos izzókat 2012-ig fokozatosan kivonják az Unió piacáról.

Csak ez az intézkedés évi 15 millió tonna CO2 kibocsátás csökkenéssel jár, ami megegyezik egy kisebb Uniós tagország mondjuk Luxemburg teljes éves kibocsátásával. Mindezek mellett az európai fogyasztók energiaszámláját 5 milliárd euróval, azaz közel 1400 Milliárd forinttal csökkenti.

Az európai háztartásokban lévő izzók 85 százaléka jelenleg nem energiatakarékos, Magyarországon még ennél is rosszabb a helyzet. Az EU ezért energiahatékonysági standardokat dolgoz ki, melynek célja, hogy 2016-ig  –  a 100 W-ostól kezdve a 20 W-osig -minden világítótestet energiatakarékosra cseréljenek.

Ne feledjük!: Azzal, ha egyetlen 100W hagyományos izzót kicserélünk egy azonos fényteljesítményt adó  20 W energiatakarékosra (CLFi[1]) azzal az élettartama alatt körülbelül 20 ezer forintot (80 eurót[2]) spórolunk meg!


[1] Compact Fluorescent Lamps on an Integrated ballast

[2] ELCF számítása 6 éves élettartam, napi 3 órás használat és 0,15 Euro/KWh villany ár mellett.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.