A június 10-13. között megrendezendő  EIRE (Expo Italia Real Estate) szakkiállítás tájékoztatóját a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara (MOKK) és a Magyar Ingatlanszövetség rendezte 2008.január 25-én. Témaköre az olasz és a magyar kölcsönös ingatlanbefektetési lehetőségeket ölelte fel.

 

 

A június 10-13. között megrendezendő  EIRE (Expo Italia Real Estate) szakkiállítás tájékoztatóját a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara (MOKK) és a Magyar Ingatlanszövetség rendezte 2008.január 25-én. Témaköre az olasz és a magyar kölcsönös ingatlanbefektetési lehetőségeket ölelte fel.

 

Megjelent  Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke,  dr.Strozzi Sergio, gazdasági tanácsos (Olasz nagykövetség),  dr.Stricca Alessandro, a MOKK elnöke,  Ponz De Leon Pisani Alessio, az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatója,  Errico Fabrizio, az EIRE Tengerentúli Üzleti Kapcsolatok menedzsere,  Veiro Boldrin, a Gestim Kft. Értékesítési menedzsere, valamint a moderátor szerepét betöltő dr.Farkas Filippo, vásárközpont felelős, a MOKK Igazgatótanács tagja.

EIRE 2007 (Expo Italia Real Estate) szakkiállításdr.Farkas Filippo bevezetőjében utalt rá, a magyar ingatlanpiac nemzetközi szerepe felértékelődött, a milánói szakkiállítás jó alkalmat nyújt a magyar szakembereknek a nemzetközi és az olasz piaccal való ismerkedésre, az olasz ingatlanpiaci lehetőségek felmérésére.

dr.Strozzi Sergio rámutatott, az ingatlan-forgalom nagyon dinamikusan alakul Magyarországon, becslések szerint 2007-ben 300 ezer szerződéskötés történt. Üzletközpontok épülnek, amelyekben olasz befektetők is jelen vannak.

Német, ír és spanyol érdeklődők mellett olaszok is megjelennek.  A témát érintő őszi konferencia után a következő, moszkvai konferencián olasz, elsősorban lombard, milánói üzletemberek szerepelnek majd. 

Mehrli Péter az Ingatlanszövetségről szólva elmondta, a szakma jelentős része egyesül benne, jelentős befektetők, de kisebb vállalatok és nagy ingatlanfejlesztők is tagjai. Hangsúlyozta a két ország közeledésének fontosságát ezen a területen, az olaszok már itt vannak és a magyarok most kezdenek a határokon túlra, Olaszországra is kitekinteni.

EIRE 2007 (Expo Italia Real Estate) szakkiállításA magyar ingatlanpiac helyzetét azonosnak ítélte a környező országokéval.  A lakáspiac mintegy másfél éve megtorpant, előtérbe került a bevásárlóközpontok építése.  A belvárosban igény lenne további 4-csillagos szállodai szobákra, a közlekedési centrumokban pedig alacsonyabb besorolású helyekre is.  Szociális létesítményekre, idős-otthonokra is kereslet mutatkozik.  A lakások iránti érdeklődés csökkent, ezt a szektort az állami adórendelkezések és egyéb intézkedések befolyásolják, így nem tud érvényesülni a piac önszabályozó szerepe.  Luxuslakások iránt létezik kereslet, de az új lakások iránti kereslet alapjában stagnál. Az olasz és a magyar kamara közötti együttműködéstől azt várják, hogy hozzájáruljon a kínálat növekedéséhez.

dr.Stricca Alessandro utalt a tőzsdék nehéz hetére, amely után most már enyhülés várható a FED kamatvágása révén.  A forintot nagyon erősnek ítélik a szakemberek az euróhoz képest. A viszontagságokat más vonatkozásban is megért (olasz) befektetők politikai, gazdasági, társadalmi nyugtalanságtól kevéssé érintett, megbízható befektetési helyeket keresnek, a magyar piac számukra ilyennek mutatkozik…  A magyar vállalkozók számára is elérkezett az az időpont, hogy ne csak passzívan várják a beérkező, befektetésre vágyó ügyfeleket, de maguk is utána menjenek a kinti lehetőségeknek.  Olyan befektetési lehetőségek iránt mutatkozik igény, amelyet nem érintenek az amerikai válságjelenségek, így Magyarország számára is lehetőségek nyílnak.

  EIRE 2007 (Expo Italia Real Estate) szakkiállítás      

Az olasz ingatlanpiacról szólva az elnök elmondta, az olasz GDP mintegy 10%-át szolgáltatja,  1991-ben a szektorban a foglalkoztatottak száma mintegy 95 ezer fő volt,  2007-ben ez már 400 ezerre rúgott,  2010-re pedig félmillióra növekedhet.  Az ingatlan-alapok Olaszországban kb. 30 millió eurót kezelnek.  Az olasz ingatlan-ipar forgalma 2007-ben  180 milliárd euró volt, ami nagy növekedést jelent a megelőző évhez képest. A közberuházások az elmúlt 8 év alatt 6-800 milliárd eurót jelentettek, 65%-os növekedéssel. Ilyen beruházás-növekedés a következő években már nem várható, politikai bizonytalanság, kormányválság  tapasztalható, így egyfajta lassulás mutatkozik  az olasz piacon, ezért a pénzek jó része átcsoportosul más, külföldi területekre, így kerül jobban képbe Magyarország is.  Milánó városában kis- és nagybefektetők, olaszok, más nemzetbéliek találkozhatnak a megjelenő magyarokkal. A MOKK komoly munkát végzett ennek sikeréért, dr.Farkas Filippo vezetésével ügyfélszolgálati irodát működtetnek, a most elindult folyamatot pedig csak a kezdetnek tekintik ebben a tevékenységben.

EIRE 2007 (Expo Italia Real Estate) szakkiállításDr.Errico Fabrizio a vásárral kapcsolatos mondandójában hangsúlyozta a Budapest-Milánó tengely erősítését az európai 5-ös számú (Madridtól Kijevig futó) közlekedési folyosó mentén. 

Az idevágó tevékenységet a bürokrácia ugyan nem segíti eléggé, de az idei milánói esemény sikerét várják az új vásárközpontban, amelynek nemzetközi jellege évről-évre erősödik. Fontos momentum, hogy itt nem a globális piac felé orientálódnak, nem akarnak elveszni annak tengerében, hanem a középpontba a mediterrán térséget és a kelet-európai területet állítják.  Nagyon fontosnak tartják, többek között, Magyarországot, Romániát, a volt jugoszláv területeket. A fenti területek  önkormányzataival is jó kapcsolatok épülnek, idén moszkvai, madridi, szófiai képviselőikkel tárgyalnak.  Az 5-ös európai folyosó mentén az érdekeltekkel konferencián fogják megtárgyalni a fejlesztési lehetőségeket, ahol külön figyelmet szentelnek a fenntartható fejlődés és az energia-takarékosság kérdéseinek. Az idevágó megoldásokra egyre nagyobb az igény!

EIRE 2007 (Expo Italia Real Estate) szakkiállításAz idei kiállítást 40 ezer négyzetméter területen rendezik meg,  24%-al nagyobb helyen, mit az elmúlt évben, amikor a 38 országból érkező látogatók száma 23-25 ezer körül járt.  A magyarok is körültekinthetnek az olasz ingatlanpiacon és jó kapcsolatokat építhetnek a szakmával.

Veiro Boldrin, a Budapesten működő Gestim Hungary munkatársa az olasz cég leányvállalatának ingatlanpiaci tevékenységéről számolt be.  A MOKK fontos tagjaként maguk is ott lesznek Milánóban. Hazánkban helyismerettel rendelkező olasz-magyar cégként hasznos tanácsokkal szolgálhatnak az olasz ingatlan-szakmának.

Az 1997 óta működő cég ma már hat leányvállalattal szakosodott egyes résztevékenységekre, de tevékenységi körében kiemelten foglalkozik igényes, akár műemléki helyreállítási-felújítási, restaurálási munkákkal is! Ehhez megszervezték saját tervezési,  építőanyag-beszerzési, üzemeltetési és adminisztratív részlegüket. Tevékenységükben az értékes  budapesti ingatlan-vagyon megőrzésére fordítanak kiemelt figyelmet, az ingatlanpiac aktív alakítóiként.  Olaszországban kiemelt feladatuknak tekintik az un. „rozsdaövezetek" megújítási munkáiban való részvételt Milánó, Bari, Róma városában.Ehhez kapcsolódóan, dr.Strozzi Sergio emlékeztetett a Budapesten megvalósult olasz érdekeltségű munkákra, mint a Boscolo csoport New York palota felújítása, a Klotild és a Dorottya paloták megújulása.

A milánói EIRE pedig várja a magyar látogatókat! 

http://www.cciu.com/

http://www.olaszkamara.hu/

http://www.gestimgroup.com/

http://www.italiarealestate.it/     

(Képeink a 2007-es kiállításon készültek!)

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük