Színpompás kavalkáddal, hatalmas térben, 2000 m2-en várja az orchideabarátokat a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállítása. A seregszemlén idén is számos hazai és külföldi kertészet vesz majd részt – most először azonban az eseményre a Papp László Budapest Sportarénában kerül sor.

Színpompás kavalkáddal, hatalmas térben, 2000 m2-en várja az orchideabarátokat a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállítása. A seregszemlén idén is számos hazai és külföldi kertészet vesz majd részt – most először azonban az eseményre a Papp László Budapest Sportarénában kerül sor.

És hogy a kínálat még gazdagabb legyen, a látogatók pedig a természet teljes gazdagságában köszönthessék a tavaszt, az Nemzetközi Orchidea és Bromélia Kiállítás és Vásár az idei évtől társkiállításként üdvözli a Gardenexpót, így mostantól a két legnépszerűbb tavasznyitó kiállítás egy helyen és egy időben várja a különleges növények, a kert és a kertészkedés szerelmeseit. A látogatók pedig biztos nem fognak csalódni, hiszen a nyolcezer négyzetméteres csarnokban biztos megtalálják majd azt, ami a legjobban érdekli őket – legyen az akár virágzó orchidea, a tavaszi kertbe kiültethető növény, kerti bútor, medence, valamilyen kertészeti eszköz- vagy csupán néhány jó tanács.

A megnövekedett helyszín mellett azonban más újdonságokkal is találkozhatnak majd az idelátogatók: a gyerekek játszóházban, a megfáradó vendégek pedig pihenősarokban vagy a színpad gazdag programjába betekintve heverhetik ki a tarka kavalkádban töltött órák fáradalmait. Idén ráadásul szó sem lesz sorban állásról a jegypénztáraknál – a jegyeket elővételben is megvehetik mindazok, akik semmiképpen sem szeretnének lemaradni az eseményről.

Orchideatörténelem, magyarul

Kevesen tudják, de az orchideák nem csak a huszadik század óta díszítették tavaszainkat. A kecses növények szeretete már a 18-19. században elterjedt hazánkban – eleinte azonban csupán a főnemesek hóbortja volt a növények szaporítása, termesztése.

Ekkortól fogva a kastélyok, báltermek virágdíszei között egyre gyakrabban jelentek meg az orchideák, egyes nagyúri birtokok üvegházaiban pedig orchideákat is neveltek. Forgách József gróf birtokán 1820-ban már egy Vanilla aromatica, Szécheny Pál gróf üvegházaiban 1832-es feljegyzések szerint Cymbidium ensifolium, Bletia és Epidendrum virágzott.

A 20. század első éveiben hozták létre a Budai Várkertészetet, ahová hamarosan orchidea növények is érkeztek Schönbrunnból. Ezzel Magyarországon is kezdetét vette az orchidea termesztés, amellyel főleg a vágott virág iránti igényt elégítették ki. A termesztéssel együtt a keresztezés is megindult. Az egyik különösen dekoratív, jó adottságokkal rendelkező Cattleya hibridet a Magyar Fajtaminősítő Intézet "Budavár" néven jegyezte be.

Orchideákkal természetesen nemcsak főúri üvegházakban és állami kertészetekben foglalkoztak, nagyon sok jelentős személyiség, kertészek, botanikusok, tanárok, magánemberként is foglalkoztak orchidea-neveléssel, és -kutatással. A magyar orchidea-történelem egyik első, jelentős alakja Dr. Galambos Mária (1890-1979) volt.  Kémia-szakos tanárként végzett, az oklevél megszerzése után a Pázmány Péter Tudományegyetem Növényélettani Intézetében tanult, később itt dolgozott gyakornokként. Az egyetemi munkája mellett behatóan foglalkozott az orchideák élettanával, és fennmaradt jegyzetei bizonyítják, hogy a steril táptalaj receptúráját pár évvel Knudson előtt már kidolgozta, de soha nem publikálta.

Az orchidea hibrideket napjainkban nagy kertészetek laboratóriumaiban, nagyüzemi módszerekkel állítják elő, így egyre több, változatosabb, könnyebben tartható, és főleg olcsóbb orchidea válik elérhetővé a nagyközönség számára.

Orchideák – nem csak szakértőknek

Ahogy látogatóink már megszokhatták a márciusi kiállításon a hazai növénybarátok, kertészetek mellett külföldi növénytermesztők is bemutatják virágaikat. Németországból a Kopf, Röllke kertészet érkezik orchideáival, és broméliáival, Olaszországból az Orchidslago hozza el egzotikus növényeit. Idén újra eljönnek a Lengyel Orchidea Társaság kiállítói, Peruból pedig az Peruflora, Ecuadorból pedig Ecuagenera Kertészet látogat el a budapesti seregszemlére.

A kiállításon bemutatók, szaktanácsadások segítik az érdeklődőket a tájékozódásban. A Társaság tagjai megosztják a növények tartásával kapcsolatos tapasztalataikat, tanácsokat adnak azoknak a látogatóknak, akik egy előkelő Phaleonopsissal, vidám Cattleyával vagy dúsvirágú Cymbidiummal szeretnék tavaszukat még színesebbé tenni.

A legnagyobb hazai kerti kiállítás és vásár hamarosan ismét megnyitja kapuit!


2009. március 13-15. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezik Magyarország legnagyobb kerti kiállítását és vásárát, a Gardenexpo-t, melyre két különlegességgel is készülnek a szervezők.

A Gardenexpo az idei évtől társkiállításként köszönti a hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvendő Nemzetközi Orchidea és Bromélia Kiállítást és Vásárt, így mostantól a két legnépszerűbb tavasznyitó kiállítás egy helyen és időben várja a kert, a kertészkedés és a különleges növények szerelmeseit.

A másik kuriózum, hogy a Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolat kezdetének 140. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi év hivatalos programjának részeként egy valódi japánkert épül fel a kiállításon, ami a japán kertkultúra bemutatása és népszerűsítése mellett izgalmas audiovizuális izgalmas élményekkel is szolgál.

A minden nap 10-18 óráig nyitva tartó kiállításon szokás szerint minden kerttel kapcsolatos termék és szolgáltatás megtalálható lesz: kerttervezés, kertápolás, medence- és uszodatechnika, kerti bútorok, kerti sütés, kerti gépek, szerszámok, rengeteg növény, valamint szabadtéri játékok.

A bemutatott termékek természetesen meg is vásárolhatók a helyszínen, a szórakozásról pedig színpadi fellépők és előadások, vetélkedők és értékes nyeremények gondoskodnak majd.  

A fődíj egy 500.000 Ft-os álomkert a Bricostore, a Gardenexpo hivatalos kertáruháza jóvoltából, ahol a belépőjegyek ára is levásárolható.

A Gardenexpo hagyományos társrendezvénye idén is a Greenexpo, Magyarország egyetlen lakossági környezetvédelmi kiállítása és vására, amely ezúttal kiemelten foglalkozik az otthoni energiatakarékossági ötletekkel, termékekkel.

 http://www.gardenexpo.hu/

A Greenexpo elsődleges célja, hogy kézzelfogható közelségbe hozza a környezetvédelmet, ezért a rendezvényen minden olyan téma helyet kap, ami a mindennapokban megvalósítható környezetvédelemmel kapcsolatos: energiatakarékos és környezetbarát otthoni termékek, passzívház technológiák, hibrid autók, oktató és tudatformáló programok. A látogatók egyszerű energiatakarékossági fogásokkal is megismerkedhetnek, amelyekkel évente akár több tízezer forint is megtakarítható.

Az idei rendezvény izgalmas témája a környezetvédelem és a design kapcsolódása. Nemzetközileg is elismert recycling művészek mutatnak be saját tervezésű ékszereket, ruhákat és mindennapi használati tárgyakat, valamint több Magyar Formatervezési Díjjal elismert pályamunka is megtekinthető lesz, mint a mobilizálható szélgenerátor, a környezetbarát mosógép vagy a napkollektoros kerti zuhany, melyek mind a megújuló energiaforrások kreatív felhasználására buzdítanak.

A helyszínen mutatkozik be először Az ÖKO-Riadó!, egy kifejezetten gyerekeknek szóló program a környezettudatos gondolkodás, konkrétabban is a hulladékhasznosítás fontosságával kapcsolatban. A programot a legnagyobb hazai hulladékhasznosítással foglalkozó szervezetek az Almazenekarral közösen hozták létre, hogy a gyereken keresztül a nehezebben mozgósítható felnőtt korosztályt is elérjék üzenetükkel. A program keretében helyszíni játékok, vetélkedők és természetesen koncertek lesznek mindhárom nap.

A http://www.greenexpo.hu/ oldalon és a helyszínen is regisztrálók között értékes nyereményeket sorsolnak ki, és egész napos színpadi program is gondoskodik a látogatók szórakozásáról. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a rendezvény fővédnöke a Múlt Háza – Jövő Háza pavilonnál várja az érdeklődőket.

A Greenexpo társrendezvénye idén is a Gardenexpo, Magyarország legnagyobb kerti kiállítása és vására.

http://www.greenexpo.hu/                                                       

Időpont: 2009. március 13-15.

Helyszín: Budapest, Papp László Sportaréna

Nyitva tartás: 10.00-18.00 óra között

Belépőjegy ára:

Nyugdíjasoknak, diák: 1000 Ft

Felnőtteknek: 1.500 Ft

Családi jegy( 2 felnőtt + 2-3 gyerek): 3500 Ft

Közös jegy a Gardenexpóval:

Nyugdíjasoknak, diák : 1400 Ft

Felnőtteknek: 2.500 Ft

Családi jegy( 2 felnőtt + 2-3 gyerek): 5800 Ft

Jegyelővétel:

http://www.ticketa.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük