REPÜLÉSTÖRTÉNETI ÉVFORDULÓKREPÜLÉSTÖRTÉNETI ÉVFORDULÓK

A Magyar Posta jeles repüléstörténeti események centenáriumáról emlékezik meg egy szelvényes alkalmi bélyegpár kiadásával.

 REPÜLÉSTÖRTÉNETI ÉVFORDULÓKREPÜLÉSTÖRTÉNETI ÉVFORDULÓK

A Magyar Posta jeles repüléstörténeti események centenáriumáról emlékezik meg egy szelvényes alkalmi bélyegpár kiadásával.

Nagy Péter grafikusművész, a bélyeg tervezője, így vall erről a munkájáról: „Gyermekkorom hétvégéit apámmal és testvéremmel repülőtereken töltöttem. Édesapám, Pázmándi (Nagy) József a repülés megszállottja volt, a Közlekedési Múzeum külső munkatársaként a magyar repüléstörténettel foglalkozott. Így ismertem meg barátait, a repüléstörténet kiemelkedő személyiségeit: Rév Pált, id. Rubik Ernőt, Winkler Lászlót, Bánhidi (Tóni) Antalt, Rotter (Lulu) Lajost, Weingartner Jánost és másokat. A bélyegtervet édesapám és a 'nagy öregek' emlékének ajánlom. Köszönet a Magyar Postának, hogy ezt megtehettem."

100 évvel ezelőtt, 1909. július 25-én Louis Blériot (1872-1936) francia mérnök, konstruktőr Calais és Dover között 36 perc alatt átrepülte a La Manche-csatorna 37 km-es távolságát. Ugyanebben az évben, október 17-én Magyarországon is bemutatót tartott. Ez volt az első alkalom, hogy hazánkban repülő szállt fel.

Az első motoros repülés (1903) idejéről származnak az első hazai hírek a magyar repülőmodellezők munkájáról. Blériot 1909. évi repülése azonban igazi áttörést hozott: megalakultak Magyarországon az első repülőmodellező körök, így ezt az évet tekinthetjük a szervezett magyar repülőmodellezés kezdetének. (Forrás: http://hu.wikipedia.org), http://www.dvmk.hu/tortenelem.php?magy)

A szelvényes bélyegpár egyik címlete azt a pillanatot ábrázolja, amikor Louis Blériot a La Manche-csatorna első átrepülésekor Dovernél elérte az angol partokat. A másik bélyegképen Blériot kisrákosi bemutató repülése szerepel. A bélyegek közötti szelvényen Blériot gépének szerkezeti rajza található, ezzel szimbolizálva és egyúttal dokumentálva a magyar repülőmodellezés 100 évét. Az alkalmi borítékon Blériot pilótaként, gépének vezetőülésében látható. Az alkalmi bélyegző a Blériot gép elölnézeti szerkezeti rajzát ábrázolja. Az újdonság elkészítéséhez a Közlekedési Múzeum nyújtott segítséget.

SO

www.posta.huwww.posta.hu

Megrendelési cikkszám: 2009020050211 (szelvényes bélyegpár) / 2009020060012 (FDC)

Megjelenési időpont: 2009. március 12.

Gyártó nyomda: Pénzjegynyomda

Tervezőművész: Nagy Péter

Nyomdai eljárás: ofszet

A bélyegek perforációs mérete 40 x 30 mm, a szelvényé 20 x 30 mm. Az egyes bélyegívek 15 szelvényes bélyegpárt tartalmaznak.

Példányszám: 200.000 db szelvényes bélyegpár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük