2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Csak nekik fontos!

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/11299"><img class="image thumbnail" src="/files/images/NagyTerv-3.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Délután öt órára hirdették az Arany Tíz Művelődési Házban a kiállítást, a NagyTerv Ifjúsági Természet-, és Környezetvédelmi Program által meghirdetett fotópályázat díjkiosztó ünnepségét.</p><p>

 

nagyterv 3.thumbnail Délután öt órára hirdették az Arany Tíz Művelődési Házban a kiállítást, a NagyTerv Ifjúsági Természet-, és Környezetvédelmi Program által meghirdetett fotópályázat díjkiosztó ünnepségét.

 

nagyterv 3.thumbnail Délután öt órára hirdették az Arany Tíz Művelődési Házban a kiállítást, a NagyTerv Ifjúsági Természet-, és Környezetvédelmi Program által meghirdetett fotópályázat díjkiosztó ünnepségét.

nagyterv 1.thumbnail A kiállítás a második emeleten volt. Az épületbe belépő a földszinten erről semmiféle eligazítást nem talált. A Művelődési Ház illetékes munkatársa még egy picike kis cédulát sem rakott ki, némi kérdezősködés után azért mégis kiderült, hová is kell menni. Lelkes fiatalok egy csoportja nyitott szemmel és fényképezőgéppel a kézben járta az országot, a kiállítás az ő munkájukba ad betekintést. A képek nem rendezhetők egységes gondolat köré. Volt, aki a természet szépségeit vette észre, mások inkább azt, hogyan romboljuk felelőtlenül ezeket a szépségeket.

nagyterv 2.thumbnail Mozgalmunk nagyjából három éve indult el, szinte a semmiből – mondta el az alapító és főszervező, Takáts Mónika. Ma már nagyjából 20-30 fiatal dolgozik együtt egy szebb, tisztább környezetért. Céljuk az, hogy a tenni vágyó, de koruk miatt esetleg még tenni nem tudó fiatalok is aktívnak érezhessék magukat a Föld szebbé tételében. A programokban a 15-25 éves korosztály vesz részt, a toborzás diákújságokban kezdődött. Az ötletet a Magyar Biológiai Társaság is felkarolta, a szervezés az Interneten, a mozgalom honlapján folytatódott. Tartanak együtt gyermekfoglalkozásokat különböző óvodákban, általános iskolában, biopiacokon és fesztiválokon, Jelen voltak a Völgy- és a Szigetfesztiválon, ahol könnyebben érik el a fiatalokat.

nagyterv 4.thumbnailNem csak hiszik, de tudják is: „A világ olyan, amilyenné te teszed!" Azt mondják: Gyere, itt a helyed köztünk! „Ha egy kicsit is a lelked mélyén zöld vagy, ha egy kicsit is érdekel a Föld, ha egy kicsit is fontos, milyen világot hagyunk magunk után, ha egy kicsit is a kezedben akarod tartani a jövőt, ha egy kicsit is MEG AKAROD VÁLTANI A VILÁGOT!" A környezettudatos magatartás alapja – szerintük – hogy megértsük, ha én valami jót teszek, és Te is Ő is tesz, akkor mi együtt tettünk jót. Vagyis mindenki felelős a világ alakulásáért. Lelkesedésből és jó gondolatokból tehát nincs hiány, pár támogatóból még elkelne több.

dr. persányi miklós, volt környezetvédelmi miniszter, az állatkert főigazgatója A kiállítás megnyitására dr. Persányi Miklós, volt környezetvédelmi miniszter, az Állatkert főigazgatója, 17.30-kor érkezett. Miniszter korában még lelkes szavakkal bíztatta munkára ezeket a fiatalokat, ezért hívták meg őt, a díjak átadására. Üdvözlő beszédét kezdhette volna úgy is, hogy elnézést kér a félórás késésért a rá türelmesen várakozóktól – de nem tette. Helyette elmondta – ami kétségtelenül igaz – a Föld Napját egy amerikai diák találta ki, nem is olyan régen, és ma már az egész világon ünneplik. Abban is igaza volt: nagyon jó, ha egy ember majd felnőttként is kitart gyermekkori álmai mellett. A Nagy Terv egy folyamat, ami nem zárul le talán még akkor sem, mire jelenlegi résztvevői nyugdíjasok lesznek. Ma 6,5 milliárd ember él a földön, végtelen bonyolultságú rendszer részei vagyunk, hiszen élőlény-társainkról sem feledkezhetünk meg. Mindenki megtalálhatja a saját útját, melyen járva egy kicsit jobbá teheti a világot. Ezt segíti ez a kiállítás, kis ablak, amelyen át csodákra látunk, ahol mindenki valami mást láthat meg.

www.nagyterv.hu

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.