Eltérően az eddig követett gyakorlatától, a Szalóky Galéria most diplomaták körében rendezte meg havonta szokásos kiállítását. A tárlatnak Azerbajdzsán nagykövetsége adott otthont.

 Eltérően az eddig követett gyakorlatától, a Szalóky Galéria most diplomaták körében rendezte meg havonta szokásos kiállítását. A tárlatnak Azerbajdzsán nagykövetsége adott otthont.

 A kiállítás több szempontból is rendhagyónak nevezhető. Máshol a meghívott vendégek kínálása csak a hivatalos megnyitó elhangzása után szokásos. Itt mindjárt a belépésük pillanatában kellemes meglepetés várta az érkezőket. Egy budapesti kávéház, a Firkász gondoskodott arról, hogy a várakozás percei is kellemesen teljenek és, hogy a kínálat még szélesebb legyen, egy olasz tulajdonú, egri pincészet számára is bemutatkozási lehetőséget nyújtott. A látogatók elégedetten kortyolták a Rai Vini Pincészet Sauvignon Blanc 2006, Pinot Noir 2007 és Cabernet Sauvignon 2006 borait.

Nemrég költöztünk ebbe az épületbe és ez az első rendezvényünk ebben a kiállító teremben – kezdte köszöntőjét őexcellenciája dr. Hasan Hasanov, az Azerbajdzsáni Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövete. Szalóky Anna az első galéria tulajdonos volt, aki azeri művészeknek rendezett kiállítást Budapesten, ezért kértük fel őt, hogy a továbbiakban minden hónapban szervezzen itt egy kiállítást. Ezennel tehát létrejön a magyar és azeri festészet kedvelőinek klubja! Mi rokon népek vagyunk, őseink néhány ezer évvel ezelőtt együtt éltek. Mára ezt valahogy elfelejtettük, de a történészeink még eszünkbe idézik. Nyelvünkben több ezer közös szó található, zenénk is azonos gyökerekkel bír, ezt Kodály és Bartók is felismerte. A most megnyíló kiállítás arra is szolgál, hogy bebizonyítsuk: vannak rokon vonások a piktúrában is.

Nagyon fontosnak tartom, hogy az alkotók, miközben saját belső útjukon, saját programjuk szerint haladnak előre, megismerjék más kollégák, más országok kortárs művészetét – mondta el szakmai ismertetőjében Urbán Ágnes művészettörténész, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének főtitkára. Egy-egy ilyen kitekintés hasznos a művészek gondolkodásmódjának, eszköztárának fejlődésében, hiszen másképp látjuk-láttatjuk a világot, a magunk földrajzi, történelmi, kulturális hagyományainak köszönhetően. Micsoda nagyszerű hatással volt például Dürerre vagy Rogier van der Weydenre itáliai tanulmányútjuk!

 Mennyi új szín és forma jelent meg a hagyományosan komorabb, szigorúbb, északi, német piktúrában utazásuk nyomán! Valami ilyesmiben reménykedünk a mai művészek kapcsolatainak elősegítésekor is. Ezen a tárlaton ugyanis együtt mutatkoznak be magyar és azeri festők. Itt körülöttünk, e remek képeken is jól látszik – mennyire emberközeli, mennyire színes, fénnyel teli, napsütötte ez a festészet. Nálunk, tőlük észak-nyugatabbra ritkább az ilyen vérbő kolorizmus; a magyar festészetben még mindig erősen érződik az osztrák, német hatás – ritkább a franciás, olaszos iskolák befolyása. Jó érzés tehát látni körülöttünk a festményeken az örömet és a ragyogást, az intenzív színharmóniákat.

 Szalóky Anna, a kiáltás kurátora olyan magyar festőket – Buczkó Imrét, Szabó-Sipos Barnát, Korbély Istvánt – válogatott, hívott meg erre a közös kiállításra, akiknek vizualitása rokon az azeri művészekével, és akik a legjobb posztimpresszionista hagyományokból merítve, méltóan, igazi fényteli színekkel és formákkal képviselik e jeles eseményen a magyar festészetet.

A kiállított képek megvásárolhatók a Szalóky Galériában http://www.szalokyagallery.axioart.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük