Nem kell Budapestről messzire utazni annak, aki egy jó hangulatú, szórakoztató hétvégét szeretne eltölteni – az egész családjával együtt. Elegendő, ha szeptember 5-7. között kilátogat a XVIII. kerületi Bókay kertbe.

 

 Nem kell Budapestről messzire utazni annak, aki egy jó hangulatú, szórakoztató hétvégét szeretne eltölteni – az egész családjával együtt. Elegendő, ha szeptember 5-7. között kilátogat a XVIII. kerületi Bókay kertbe.

 A közel egy évtizedes múltra visszatekintő SzeptEmberFeszt minden évben egyre több látogatót vonz Pestszentlőrincre. A főváros egyik legnagyobb gasztronómiai eseményére mintegy százezer embert várnak az idén. Maksa Zoltán humorista, mintha csak a fesztivál szóvivője lenne, úgy ismertette a háromnapos rendezvény legfontosabb adatait. Négy színpadon százhúsz zenei program zajlik majd és a bográcsokban legalább harmincféle pörkölt várja a bátor kóstolókat! Az elmúlt nyolc évben megszokott óriásbogrács most nem lesz jelen, helyette sokkal kisebb bográcsokban főznek a versenyző csapatok és a bemutatkozásra vállalkozó éttermek szakácsai.

Magyarországon kétféle ember él – mondta el a rendezvényről szólva dr. Mester László, a kerület polgármestere, a rendezvény egyik fővédnöke: aki már részt vett a SzeptEmberFeszten, és aki majd ezután vesz részt rajta. A tizenhat hektáros Bókay kertbe szervezett rendezvény az elmúlt évek alatt gyorsan kinőtte a kerületet, ma már talán a fővárost is. Sokan látogatják külföldről, a díszvendég most egy bajor kisváros, Roding lesz. A főváros egyik legnagyobb gasztronómiai – idegenforgalmi rendezvényének már vannak hagyományos elemei is. Szombaton az önkormányzatok, polgármesterek főzőcsapatainak versenye, vasárnap pedig a parlamenti „honanyák" főzőversenye az egyik legkedveltebb esemény. A rendezők minden évben kirukkolnak valami újjal és ez most sem lesz másként, bár a fesztivál sikerének titka inkább másban rejlik. Az emberek ki vannak éhezve arra, hogy egy jóízűt beszélgessenek és közben egy jóízűt egyenek is!

 A honanyák főzőversenyének kitalálója dr. Gurmai Zita, az Európai Parlament képviselője szerint olyan közösségteremtő eseményről van szó, ami kiállta az idő próbáját. Mintát is tud adni, mert itt a jobb- és baloldali képviselők a közélet más területein gyakori acsarkodás helyett barátságosan szót értenek egymással, még meg is kóstolják a másik főztjét. Ez olyan alkalom egy politikus számára, amikor valódi énjét is megmutathatja az emberek között. Ebben az évben Helmuth Kuhne német EU képviselő is ellátogat – feleségével együtt – a Bókay kertbe. A képviselő asszony, aki egyben a fesztivál védnöke is, saját versenyművéről annyit elárult: egyszerű és olcsó ételt fog készíteni. A Szilvásváradi tarka-barka elkészítésekor tarkabab, virsli, kolbász, paradicsom és paprika kerül majd a bográcsba.

 A fesztivál másik fővédnöke, Simon Gábor államtitkár azért tartja értékesnek a rendezvényt, mert ilyen esemény kevés van az országban. Ez egy olyan közéleti, kulturális, gasztronómiai rendezvény, ahová a családok a gyerekekkel együtt el tudnak jönni. A SzeptEmber Feszt minden évben helyt ad a civil társadalmat foglalkoztató kérdések megvitatásának. Az idén az „elfogadás kamionja"-jába térhetnek be a látogatók. A Kézenfogva Alapítvány – az ötlet életre hívójának célja, hogy az értelmi és halmozottan fogyatékos, autista emberek társadalmi egyenértékűségére irányítsa a figyelmet. A járművet úgy alakították át, hogy viszonylag kis térben többféle benyomás érje a látogatót, lásson, halljon, sőt maga is cselekvő részeszévé váljon a kamion világának. Videó üzenőfalon bárki elmondhatja benyomását, élményeit, egyúttal megtapasztalhatja, hogy milyen nehézségeket kénytelenek leküzdeni az értelmi fogyatékos emberek életük során nap, mint nap. Újra lesz civil sátor, melyben az info-sarokban megtalálhatók lesznek az Európai Unióval kapcsolatos kiadványok, tájékoztató füzetek.

 A Rádió 6 Dél-Budapest és Pest megye rádiójának is nevezhető. Ügyvezető igazgatója, L. Róbert Attila azt ígérte, saját Roadshow keretében hoznak ide népszerű művészeket a „Bogrács színpadra". Náluk fog fellépni Roy és Ádám, Szekeres Adrienn és Zséda, hogy csak a legismertebbeket említsük. Az eseményekről már az első pillanatoktól kezdve szórakoztató helyszíni közvetítést is adnak, még játékokat is szerveznek a közönségnek, benne radaros sebességmérést, ahol a leggyorsabb díja egy GPS lesz.

 A Nemzeti Gasztronómiai Társaság alelnöke, Németh József emlékeztetett arra: a gulyás, a pörkölt, a paprikás az egyetlen paraszti étel, amit már a XVIII. században elismertek a nemesek is. Ilyenek nélkül nem volt ünnep. Előbb borssal, később paprikával készültek. A SzeptEmberFeszten a díjazott szakácsok – akik éttermeket is képviselnek – harmincnál több változatát mutatják be. Még kecskebéka pörkölt is kerül a tányérba! A tűzpiros kalocsai paprikával, a makói hagymával, szürkemarha húsából szinte csodákat tudnak varázsolni. Ilyen ételekkel sehol a világon nem vallunk szégyent. A látogatók kóstolójegyeket vehetnek és a kengurutól a mangalicáig igen sokféle íz közül választhatnak.

 Nyugodtan egyetérthetünk a SzeptEmberFeszt főrendezője, Gál Gábor kijelentésével: ez a rendezvény sok év után sem veszített vonzerejéből. Igaz, a szervezők arra is ügyelnek, hogy a lehető legolcsóbban lehessen jóllakni. Egy tányér pörköltet már kétszáz forintért is lehet majd kapni és a legdrágább sem kerül hatszáznál többe. A szórakoztató részelemek igyekeznek önálló eseménnyé válni. Az ismert festőművész és zenész, Ef Zámbó István a PORT.hu színpadon elhangzó zeneszámok ihletésére a helyszínen készíti el legújabb, 3,6 x 2,4 méteres festményét. Az elkészült mű 60 x 60 cm-es darabjait árverésre bocsátják, bevétele jótékonysági célokat szolgál. Ismét megrendezik a Rekordok Napját. Sebestyén István, a magyarországi Guiness-rekordok hivatalos regisztrátora ezt még azzal egészítette ki, hogy a több mint kétszáz hazai Guiness-rekord többsége gasztronómiai jellegű. A rendezvényen most jelen lesz Nick Árpád, aki szörnyű súlyú járműveket képes a fogával tartott kötéllel elhúzni. Vendég lesz egy hastáncos csapat, tömeges palacsintasütők és maratoni réteskészítők is. Megmutatják a világ legkisebb karácsonyfáját és hajtogatott papírhajóját. Lesz egy – nem is akármilyen – rekordkísérlet: egy város területén, egyszerre elkövetett, legtöbb közlekedési sebességhatár túllépés! A festmény is rekordnak ígérkezik.

 Az ugyancsak hagyományos, és most már a negyedik Média Grill Party rendezője Koch Mária. Ezen a rendezvényen színészek, újságírók, sportolók versenyeznek grill ételek készítésében. Vasárnap tíz órától déli egy óráig készülnek a művek, ezt a zsűrizés követi. A korábbi években a versenyen részt vett már az MTV, a Danubius Rádió, a Pesti Est csapata. Hozzájuk újoncként csatlakozik az idén a TV Sport-1 és Sport-2 csapata és Őze Áron is először érkezik. Élénk fantáziáról árulkodnak a már bejelentett ételnevek – Szervált szelet, Parázsló marhahát a zöldségeskertben – is. A zsűriben művészek kapnak majd helyet és a „Vidék ma" csapata elkészíti Magyarország kedvenc ebédjét.

http://www.szeptemberfeszt.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük