SisiErzsébet a magyar történelem egyik jelentõs alakja. Kultusza napjainkban ismét felerõsödött. Születésének, 170., koronázásának 140. évfordulója alkalmából, tiszteletére bált rendeznek Budapesten.

 

SisiErzsébet a magyar történelem egyik jelentõs alakja. Kultusza napjainkban ismét felerõsödött. Születésének, 170., koronázásának 140. évfordulója alkalmából, tiszteletére bált rendeznek Budapesten.

A királyné Erzsébet bajor hercegnõ – teljes német nevén Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, a hercegi ház szerényebb, nem uralkodó oldalágából származott. Érdekes jel utalt arra, hogy nem mindennapi személyiség lesz: egy foggal született. Tragikus sorsa közismert, emlékezetünkben mégsem ezért maradt meg. Úgy nevezték: ?a magyarok királynõje". Az évforduló második fele, a koronázási dátum is mutatja, hiszen sokkal elõbb volt osztrák császárné, mi mégsem ezt ünnepeljük. A kiegyezéskor lett magyar királyné, a koronázási ajándékot a nemzettõl kapott százezer forint aranyat is a szabadságharc honvédei, özvegyei, árvái és rokkantjai számára ajánlotta fel. A kettõs jubileum tehát valóban jó alkalom emléke felidézésére, ráadásul nem is akárhogyan: egy nagyszabású bállal.

A Stefánia Palota A Stefánia Palota – eredeti nevén Park Klub – 1885-ben épült, báró Aczél Béla megrendelésére. Az épület berendezési tárgyait Londonból hozatták. A neobarokk stílusban készült, intarziadíszítésû bútorok iparmûvészeti látványosságnak számítottak. Ez a palota lesz a helyszíne az elsõ budapesti Sisi Bálnak augusztus 10-én. A bál házigazdai teendõit Magony Szilvia – aki Erzsébet királynõ ?fehérbáli ruháját" viseli – és Hartmann Zoltán látják el. Különleges meglepetésként a gyermekükkel érkezõket szakképzett pesztonkák segítik abban, hogy minden korosztály felhõtlenül szórakozhasson. A Stefánia Palota reprezentatív parkjában az érkezõket a Kiskunlacházi Fúvószenekar, majd a Monarchia Szimfonikus Zenekar varázsolja Sisi korába. A nyitótáncot a Budapest Balett mûvészeinek elõadásában élvezheti a báli közönség, a mûsor fõszereplõje, pedig Breznyán – Tokai Ágnes énekmûvész lesz.

A ruha Megelevenednek Sisi híres ruhacsodái: a ?Csillag ruha", a ?Koronázási ruha", a ?Fehér báli ruha", a ?Korakésõi ruha". Az este folyamán megválasztják a bál ?Kishercegét" és ?Kishercegnõjét" – õk a legfiatalabb korosztály képviselõibõl kerülnek ki – de eldõl majd az is, ki lesz a ?Bálkirálynõ", a ?Sisi Violet" és rendhagyó módon – a báli ruhaszépségverseny keretében – a ?Legszebb ruhaköltemény" tulajdonosa. Értékes nyereményekkel díjazzák az eredeti kor jegyeit, hangulatát legjobban visszaadó estélyi ruhát viselõ hölgyet. Azok, akik a ruhaversenyen indulni szeretnének, elõzetesen még tanácsot is kaphatnak. Czédly Mónika modelltervezõ http://www.delia.hu/, Csehiné Lublóváry Mónika díszruha készítõ http://www.diszruhaszalon.hu/ és Léber Barbara divattervezõ http://www.leberbarbara.hu/ áll az érdeklõdõk rendelkezésére.

A bál résztvevõi egy éjszakára nemcsak gondolatban, hanem szinte a valóságban is visszarepülhetnek a császári udvarba. A kort idézõ vacsora bõséges ételsorából, most csak egyet-egyet emelünk ki. Lesz: Provancei pácban érlelt, brokkolival és füstölt sajttal töltött pulykamell filék saláta fészekben, alma dresszinggel. Választhatjuk a Karinthiai róka- és vargánya gombával készített vörös áfonyás szarvas ragut, desszertnek pedig mi mást – Császármorzsát, házi baracklekvárral. A végére még jöjjön egy válogatás a külföldi és a magyar sajtmesterek titkos kamráiból.

Mindezekhez – egyebek mellett- Sisi kedves borát, a somlói Juhfarkot szervírozzák, majd a vacsorát követõen a Holländer zenekar gondoskodik a táncolni vágyó közönségrõl.

Jegyek kaphatóak a Ticket Express www.ticketexpress.hu és a Kulturinfo Jegyirodáiban, valamint Rakszegi Zitánál a 06-24/435-484 vagy 06-70/332-8852 telefonszámokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük