Szinte már a majdnem elfeledett röpgyűlések hangulata uralkodott az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának legutóbbi ülésén. Még javaslat is elhangzott az elnapolásról.

 

 Szinte már a majdnem elfeledett röpgyűlések hangulata uralkodott az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának legutóbbi ülésén. Még javaslat is elhangzott az elnapolásról.

A javaslatot – a bizonytalan kormányzati helyzetre való tekintettel – Lasztovicza Jenő (Fidesz) képviselő terjesztette elő, de a bizottság nem fogadta el. Így sor került az „Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat (T9179. szám) általános parlamenti vitára való alkalmasságának bizottsági vitájára.

Keller László PüM államtitkár az előterjesztés során elmondta: az adórendszer változtatása már hosszú ideje napirenden van. Látva a gazdasági folyamatokat, rövid távon óvni kell az országot a válság hatásaitól és hosszabb távon erősebb pozíciót kell kialakítani. A szerkezet átalakítására nincs sok időnk, egyéb lehetőségünk pedig nincs. Az államháztartási hiány tervezett mértékét tartani kell és ehhez takarékosabb államra van szükség. A módosítás következtében a foglalkoztatottság bővül, a gazdaság erősödhet és az euró bevezetésének időpontja is közelebb kerül. Jelentősen csökken az adóteher, mert 2010-től az adózók 87 százalékánál egykulcsossá válik a személyi jövedelemadó.

A vita során elhangzott, hogy a turizmus – vendéglátás szakmát már jelenleg is 47 féle adó terheli és most újabbak jelennének meg. Az üdülési csekk az államnak eddig semmibe sem került és a kibocsátó alapítvány szociális feladatot látott el a bevételből. Az adó ezt rontaná. Az étkezési jegyekkel is hasonló a helyzet. Helyesebb volna, ha adóztatás helyett ezeket kizárólag étkezésre lehetne felhasználni. Hozzá kellene viszont nyúlni az önkormányzati rendszerhez. Vas megyében régen öt járás volt, most kilenc kistérség alkalmazottai és a Leader – csoportok fenntartása viszi a pénzt. Összesen tizenháromezer közalkalmazott dolgozik ezeken a helyeken, teljesen feleslegesen!

Az EU 27 tagállama közül Magyarország a legjobban túladóztatott. Mennyire lehet komolyan venni egy országot, ahol év közben változtatják az adókat? Ez a tervezet sérti az ország érdekeit, jelentős része negatív hatással van a vállalkozásokra és a lakosságra is. Ha a cégek bezárnak, nő a munkanélküliek száma, ők viszont segélyeket kérnek, ami az állami kiadásokat növeli. Szalay Ferenc szolnoki polgármester arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a városban a cégek sorra kérik az iparűzési-, a gépjármű- és az ingatlanadó átütemezését. Ha ezeket most még növelik is, az nehezen kezelhető helyzetet teremt. Bánki Erik, a bizottság elnöke, külön is felhívta a figyelmet: a környező országokban mindenhol adót csökkentenek, Dániában el is engednek adót. Szlovákiában most vezetik be az adómentes üdülési csekket.

Válaszolva a vitában elhangzottakra, Keller László államtitkár kijelentette: a kormánynak határozott célja az önkormányzati rendszer megváltoztatása, de ehhez akkor mindenkinek partnernek kell lenni, mert „kétharmados" törvényről van szó! Az ország jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy továbbra is fenntartsa a sok kedvezményt az adórendszerben. Az IMF hitel nem használható fel belső kiadásokra, az adósságok csökkentésére kaptuk.

A vita lezárása után a törvényjavaslatot a Bizottság – szótöbbséggel – parlamenti vitára alkalmasnak tartotta.

 A Bizottság ülésének második napirendi pontja a tervezett adóváltoztatások idegenforgalmi vállalkozásokat érintő hatásairól szóló beszámoló meghallgatása volt. A beszámoló szövegét a képviselők előzetesen írásban megkapták és az előterjesztő, dr. Kovács Miklós ÖM turisztikai szakállamtitkárnak szóbeli kiegészítése nem volt. Az előterjesztéssel kapcsolatban a képviselők sem kérdezni, sem hozzászólni nem kívántak, így az ülést az elnök bezárta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük