A korábbi évek hagyományaitól eltérően, idén kicsit korábban rendezték meg az Utazás kiállítást. Ez talán még segít is a bemutatkozni vágyóknak, mert így mindenkinek több ideje lesz átgondolni, hol is szeretné tölteni a nyári szabadságát.

 

 A korábbi évek hagyományaitól eltérően, idén kicsit korábban rendezték meg az Utazás kiállítást. Ez talán még segít is a bemutatkozni vágyóknak, mert így mindenkinek több ideje lesz átgondolni, hol is szeretné tölteni a nyári szabadságát.

. Ujhelyi István államtitkár A hivatalos megnyitón dr. Ujhelyi István államtitkár örömmel állapította meg: öt földrészről ötven ország kiállítói jöttek el hozzánk, azzal a szándékkal, hogy utazásra csábítsanak bennünket. Tavaly, 2007-ben 897 millió turista érkezését regisztrálták szerte a világban és ez a szám évről-évre nő. Ebben a versenyben mi, magyarok is helytállunk, a turizmus-iparág egyre komolyabb bevételt termel az országnak. A kormányzat nem pusztán adóbevételt „tejelő" fejőstehénnek tekinti a szakmát, komoly segítséget nyújt az EU-s és a hazai forrásokból származó pályázati lehetőségek megnyitásával. Éppen a kiállítás első napjával egyezően nyílik meg egy 1,2 milliárd forint összegű regionális pályázati lehetőség.

 A megnyitó ünnepség jó alkalom volt arra, hogy dr. Kovács Miklós szakállamtitkár átadja az egyik legrangosabb hazai szakmai díjat huszonegy nyertes cég képviselőjének. A magyar turizmus állami irányítása által, több éves munkával kifejlesztett objektív és alapos minősítési rendszer, a Magyar Turizmus Minőségi díj biztosítékot jelent arra, hogy a követelményeinek megfelelő turisztikai vállalkozások vendégeiknek kiváló szolgáltatást nyújtanak. Jelentős nemzetközi elismerés, hogy 2007-ben a HOTREC – az EU tagországok szállodai és vendéglátó szövetségeinek szakmai szervezete – akkreditálta a programot. Ennek köszönhetően a Magyar Turizmus Minőségi Díj az európai kritériumoknak való megfelelést igazoló 2Q jel használatára is jogosultságot ad a díjnyertes éttermeknek és szállodáknak.

VietnamElőször jelent meg önálló kiállítóként Budapesten Vietnam, „a titokzatos szépség országa". Már 2005-ben aláírtak Magyarországgal egy idegenforgalmi egyezményt és ezt az idén 2010-ig meghosszabbítják. Az országról eddig főleg a háború kapcsán esett szó, nevezetességeit, természeti csodáit kevesen ismerik. Kultúrája négyezer éves, területén ötvennégy különböző nemzetiség él együtt, példás békességben. Megtalálhatók itt a magas hegységek éppúgy, mint a tengerparti strandok, a Mekong és a Vörös folyó deltája önmagában is külön látványosság. Az utazás ma már egyszerű, Frankfurtból közvetlen légijárat viszi az utasokat.

 A turistákat vonzó érdekességekről Nguyen Quoc Dzung nagykövet és Nguyen Manh Cuong, a vietnami Kulturális, Sport és Turisztikai Minisztérium egyik irodájának alelnöke tartott rövid ismertetést. Az országot tavaly négymilliónál több turista kereste fel, 4300 szállodája között jelentős a négy és ötcsillagosok száma. Ez utóbbiak szinte mindig telve vannak. Nem is csoda, hiszen az ország bővelkedik természeti szépségekben és érdekes programokban sincs hiány. Kiemelkedik ezek közül a nemzetközi tűzijátékverseny Da Nangban és a Holdújévkor rendezett fesztivál. Háromezer kilométer hosszú tengerpartján egész évben lehet fürödni. Számos helyszín ma már a Világörökség része, Hue, az egykori császárváros építészeti műemlékekben gazdag. A vietnami gasztronómia roppant különleges, sokan kifejezetten az ételek miatt látogatják meg az országot. Fejlődő idegenforgalmára jellemző, hogy 2009-ben Vietnam lesz az Ázsiai Turisztikai Fórum helyszíne.

 Ha nem is háromezer kilométer hosszú, de homokos tengerpartot közelebb is találhatunk. Aki Olaszországban Fruili Venezia Giulia tartományt választja nyaralása színhelyéül, úgy érezheti magát, hogy vendégségbe ment, különleges emberekhez. Eljutni hozzájuk is könnyű, júniustól szeptember végéig, minden héten két járatot indít majd a Skyeurope Budapestről Triesztbe. A gépek csütörtökön és vasárnap indulnak, megnyitva ezzel az utat a rövid, néhány napos vagy akár hétvégi kiruccanások előtt. Ez a mediterrán vidék egykor latin, germán és szláv civilizációkat gyűjtött maga köré, ma minden évszakban a pihenésre, szórakozásra, vízi sportokra kínál páratlan lehetőséget.

 Gaetano Manzo, az ENIT, a Nemzeti Turisztikai Ügynökség képviseletében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarországról Olaszországba érkező turisták 72 százaléka az északi területeket választja úti célnak és ebben a körben Fruili Venezia Giulia különösen fontos helyet foglal el. Bár a tengerpart nem túl hosszú, tavasszal, ősszel vagy akár télen is varázslatos tud maradni. A kikötők tizenötezer hajóhellyel várják a vitorlázás szerelmeseit, az alpesi legelők ösvényein gyalog, biciklivel vagy akár lóháton is végig lehet menni. A hegyi pásztorkunyhókban frissen készült sajtokat kóstolhat a vendég.

Paulo Guido Spinelli nagykövet emlékeztetett arra, hogy a tartomány kultúrája és történelme erősen kötődik Magyarországhoz. Közel van, néhány órás autózással elérhető. Megtalálható minden, ami a turistákat érdekelheti: tenger, hegyek városok. Persze mindig van valami más ok is, amiért érdemes Itáliát felkeresni. Ez pedig az olasz életmód, a divat, az ételek, amit mindenki szívesen fedez fel magának. Utazni, találkozásokat jelent, embereket ismerünk meg, tapasztalatokat szerzünk. Csak javasolni lehet, hogy tegyék ezt minél többen.

 A tartomány turisztikai ügynökségének igazgatója, Josep Ejarque megerősítette: hisznek a magyar piac lehetőségeiben, különösen a kisgyermekes családok számára van bőséges kínálatuk. Lignano környéke ideális hely arra, hogy a szülők végre pihenjek, amíg a gyerekek játszanak. A szakképzet személyzet által vezetett gyermekprogramok ingyenesek. Grado és Marano lagúnái a vadon élő állatok, vízimadarak paradicsomának tekinthetők, a Dolomit hegyei között hatalmas erdők, érintetlen parkok várják a kirándulókat. Az új albergo diffuso szállástípus roppant népszerű a magyarok között. Itt a kis hegyi falvak egésze, együtt képes a vendégek fogadására. A vidék télen is változatos lehetőséget kínál a család minden tagja számára. A tartomány történelmi emlékekben is gazdag. Trieste, Udine, Gorizia egyaránt harminc percnyi távolságra van a repülőtértől, mindegyiket érdemes felkeresni. Az ételkínálat természetes ötvözete a mediterrán konyha, a hegyvidéki vadételek és az osztrák-magyar fűszeres étkek világának. Az asztalokról a jó fehérborok sem hiányoznak. Érdemes megvásárolni a 48 órára, 72 órára vagy hét napra érdemes FVG-cardot is, mert segítségével számos kedvezményt vehet igénybe az utazó.

A kiállítás első napján már számos magyar város is igyekezett felhívni magára a látogatók figyelmét. Dobos László alpolgármestertől megtudtuk: Karcagon június 27. és 29. között rendezik meg a tizedik birkafőző fesztivált. Tavaly 120 tűzhelyen főztek, két zsűri, egy szakmai és egy társadalmi bírálta a remekműveket. A helybeliek azt tartják: igazi, jó birkapörköltet a város határánál húsz kilométerrel távolabb már nem lehet kapni. A sziki puszta füvét legelő birka húsának mással össze nem téveszthető, különleges íze van. Már csak só, paprika és bors kell hozzá – semmi más! A városba más időpontban is érdemes ellátogatni, kézművessége roppant gazdag. Kovács, szűrkészítő és csipkeverő mesterek, Kossuth-díjas fazekas, seregnyi más népművészeti ág képviselője dolgozik errefelé. Különlegesek az alföldi kun építészet emlékei. A puszta közepén álló, egykor kilenclyukú – ma már csak ötívű – híd öregebb a híres hortobágyinál. A vadászat, horgászat, kerékpáros és lovas kirándulások szervezői, szolgáltatói a városi Tourinform irodán keresztül könnyen elérhetőek. A strand gyógyvize a reumatológiai bántalmak kezelésére hasznos.

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük