2023.március.25. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András:Hazám, szakmám, becsületem

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/14320"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Nagyaszt.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> Másodszor hívja vendégeit a Magyarok Nagy Asztalához az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend. A jelképes asztalt július negyedikén terítik meg a Budai Várban és hatodikáig foglalhatunk helyet mellette.</p><p>

nagyaszt.thumbnail Másodszor hívja vendégeit a Magyarok Nagy Asztalához az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend. A jelképes asztalt július negyedikén terítik meg a Budai Várban és hatodikáig foglalhatunk helyet mellette.

nagyaszt.thumbnail Másodszor hívja vendégeit a Magyarok Nagy Asztalához az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend. A jelképes asztalt július negyedikén terítik meg a Budai Várban és hatodikáig foglalhatunk helyet mellette.

benke lászló négyszeres olimpiai bajnok, oscar-díjas mesterszakácsA gasztronómia határok nélküli. Egy nemzetről sokat elárul étkezési kultúrája, ezért különösen fontos, hogy mindazok, akik ezen a területen dolgoznak, azt rendkívül lelkiismeretesen tegyék. Amikor a munkájukat végzik, nemcsak magukról állítanak ki bizonyítványt, olyankor az egész szakma becsülete, az ország jó híre is múlik rajtuk – hangsúlyozta a rendezvényről szólva Benke László négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács, az esemény egyik fő szervezője.

A mai magyar gasztronómia mai alapját a reneszánsz konyhaművészet képezi, amihez hozzájárulnak a népi hagyományok. Fontos ezért a hungaricumok megőrzése is, így az idei rendezvény egyik célja ezeréves étkezési kultúránk bemutatása a honfoglalástól napjainkig. A program látványos része lesz a középkor megjelenítése korhű ruhákban és konyhatechnikával.

ments andrás, aki a fesztiválvárosok szövetségének elnökeMents András, aki a Fesztiválvárosok Szövetségének elnöke is, a részletes programról szólva elmondta: A rendezvény megnyitójára július 4-én, 14 órakor kerül sor, az Oroszlános udvarban, amikor is a Máltai Lovagrend, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrenddel együtt megnyitja a karitatív konyhát. A ceremónia a társ: bor-, pálinka-, stb. lovagrendek bevonulásával kezdődik. Jegyek 1200 forintért válthatók, az árban 300 forint értékű kóstolójegy is van. Nyugdíjasok és gyerekek csak ezt az utóbbit fizetik. Este hétkor Mátyás király bevonulásával veszi kezdetét a királyi lakoma – ára 12 ezer forint – melyet másnap ugyanebben az időpontban megismételnek. A vacsora közben érkezik a török követ és bajvívók is színre lépnek. Szórakoztatásban máskor sem lesz hiány. Folyamatosan működik majd az íjásziskola, a középkort a vívóiskola képviseli. Esténként megjelennek majd a tűzlovagok is. Átsétálva a Reneszánsz udvarból, az Újvilág korába érkezünk, ahol a színpadon a cigány, a vajdasági, illetve az erdélyi konyhaművészet is bemutatkozik a Savoya teraszon. Mivel a bio-ételek szintén helyet követelnek maguknak a gasztronómiában, ilyen étkek, italok megkóstolására is lehetőség nyílik.

Látható lesz egy hajdan működő pálinkaüzem, szikvízüzem és egy sütöde, ezek termékei – kóstolójegyek ellenében – szintén elfogyaszthatók.

drnagy k a.thumbnail A Máltai Lovagrend az Első Magyar Fehérasztal Lovagrenddel együtt vesz részt a rendezvényen, közösen nyitják meg a karitatív konyhát – jelentette be dr. Nagy Károly András, a máltai állam külügyminiszter-helyettese. Az önzetlenség még nem általános társadalmi jelenség – mondta – pedig tapasztaljuk, hogy még Magyarországon is vannak éhező gyerekek. A mennyiségi éhezés mellett van ugyanis minőségi éhezés is, és ez szomorú bizonyítványt állít ki a felnőtt társadalomról. A Máltai Rend – terület nélküli államként – a világ sok országával tart fenn diplomáciai kapcsolatot, tehát komoly segítséget nyújthat a karitatív munkában. A rendezvényen bárki vásárolhat a  rászoruló gyerekek számára egy tál Szögedi gulyáslevest – ötszáz forintért, ezerért Brassói aprópecsenyét, kétezerért pedig egy sültes tálat. Az így befolyt összegből karácsonykor és húsvétkor tervezik megvendégelni a gyerekeket.

A Szent János Szuverén Máltai Lovagrend nevében a Rendi Állam kormánya ismét kiadott 200 darab tari-t, mely hajdan a Máltai Lovagi Állam pénze volt. Az egy tari értékű pénzérme egyik oldalán a korabeli, XVI. századi pénz replikája látható, míg másik oldalán a Lovagi Állam címere. Érdekessége, hogy egy uncia ezüstből készül, azonban az első néhány érmét vésnöki hibával hozták létre. Ezekből egy darabot sorszámmal ellátva, díszdobozban ajánlottak fel, hogy a rendezvényen elárverezhessék. Hazánk Pekingbe utazó olimpikonjai a közelmúltban elköltöttek egy közös vacsorát az Első Magyar Fehérasztal Lovagrenddel, mely során szakácssüvegeket dedikáltak, ezeket szintén elárverezik majd a három nap egyikén.

A rendezvény szervezői elmondták még, hogy egy hazai telefontársasággal folytatnak tárgyalásokat annak érdekében, hogy a segítségnyújtás a későbbiekben is folytatódhasson. A tervek szerint meghatározott két ételt, SMS formájában is meg lehet majd fizetni, így járulva hozzá a gyermekek étkeztetéséhez.

www.amagyaroknagyasztala.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.