A Sofitel Budapest Chain Bridge idén Szentesi József borász segítségével saját bort készít, de nem is akárhogyan. Saját csapatot alapítva saját kezűleg hétről-hétre vesz részt a szőlészet mindennapjaiban, hogy végül egy olyan bor készülhessen, melyet valóban a hotel saját borának hívhatnak. A szüreten túl vannak, mustot kóstoltak, most kezdődhet a munka következő  fázisa.

 

A Sofitel Budapest Chain Bridge idén Szentesi József borász segítségével saját bort készít, de nem is akárhogyan. Saját csapatot alapítva saját kezűleg hétről-hétre vesz részt a szőlészet mindennapjaiban, hogy végül egy olyan bor készülhessen, melyet valóban a hotel saját borának hívhatnak. A szüreten túl vannak, mustot kóstoltak, most kezdődhet a munka következő  fázisa.

 

Ismét valami új van készülőben a Sofitel Budapest Chain Bridge háza táján, hiszen a tavalyi Live The Fragrance elnevezésű program után, ahol a szálloda saját szedres illata került bemutatásra, idén egy újabb izgalmas projektbe vágtak bele a hotel dolgozói, mely egy új csapat, a Vineyard Sofitel Team megalakulását jelentette. A magyarra fordítva csak Szőlőskert Csapatnak nevezett formáció igen komoly elhatározásra szánta el magát, hiszen egy igazi saját bor elkészítését tűzték ki célul.  A lelkes borkedvelők azonban nem csak a borkészítés végső fázisában vettek részt, hanem a bortermelés egész éves folyamatában értő és figyelő szemekkel dolgoztak a szőlőtőkék mellett, hogy egy olyan bor készülhessen el végül, mely valóban a Sofitel szálloda saját bora lehet. Ez a lelkes kis csapat egész évben együtt dolgozott Szentesi József neves borásszal, akik saját tudását adva és a csapat lelkesedését felhasználva igazán kiváló bort készített.

 

A borász előzetes kiválasztásánál fontos szerepet játszott az, hogy ugyanazokat az értékeket képviselje, mint a szálloda maga. Szentesi József életében is központi szerepet játszik a környezetvédelem, hiszen a természet szabályait mindig szem előtt tartja munkája során. Hitvallása, hogy a jó bor nem a pincében, hanem a szőlőhegyen fogan és születik, így elengedhetetlen, hogy a termelésnek ezen szakaszát „zöld" elvek alapján végezze el. Kézműves borai ettől válnak tökéletesen harmonikussá, melyek ízvilágában koncentrált és erős aromákat találhatunk.  Leghíresebb bora a Szentesi Kadarka, mely a Magyarországon gyakori kék szőlőfajtából, a kadarkából készül. Erre a fajta borra jellemző, hogy kiemelkedően fűszeres zamatú. Szentesi József szőlőtermelő dombjai az Etyek-Buda vidéken találhatók, ezen belül is Nadapon, Sukorón, Pázmándon és a Velencei-tó mellett, pincéit pedig Budapesten látogathatjuk.  A végül elnyert tökéletes aroma titka, hogy Szentesi József régi növényeket olt be, mely beoltott fajtákat úgy választja ki, hogy folyamatosan tanulmányozza a régi könyveket és bújja az archívumokat, míg mellette folyamatosan új palántákat is ültet.  Szentesi József úttörőnek számít a phyloxera elleni harcban, főleg annak magyar vonatkozású altörzsei elleni küzdelemben, mely a szőlőtermelésben komoly károkat okozó rovarfaj.

 

A Vineyard Sofitel Team az utóbbi időben együtt élt, együtt lélegzett a borásszal és minden a szőlőtermelésben fontos mozzanatnál és határkőnél jelen voltak azon túl, hogy hétről hétre végezték az elengedhetetlen munkálatokat a termelési területen. Válogattak, gazoltak, gyomláltak, illetve úgynevezett zöld szüretet tartottak, melynek célja, hogy elég napfényhez juttassa a csodásan növekedő fürtöket. A küldetés célja az volt, hogy valóban saját bort szolgálhassanak fel a szálloda éttermében, a Paris Budapest Restaurantban, melyről úgy tudjanak mesélni a bort kedvelő vendégeknek, mint saját gyermekükről, akinek a fogantatásánál és születésénél is jelen voltak. Ez nem csak a szállodában található borok, de a szolgáltatások magasabb színvonalát is eredményezi, mely azon túl, hogy újabb kapocsként szolgál Magyarország és Franciaország között, a korábban már bemutatott Plant for the Planet („Ültess a bolygóért") programban való részvételt is tovább erősíti, melynek célja erdőtelepítés által gyógyítani a Föld erőforrásainak meglévő sebeit és környezettudatos életmódot folytatni az év 365 napján.

 

Készülőben tehát a Sofitel saját kézműves bora. A múlt heti szüret után, ahol természetesen némi must is került az asztalra most következik egy másik fázis, amiről szintén beszámolnak majd a Sofitel dolgozói. Reméljük, hogy a most készülő kézműves bort előbb utóbb a Sofitelbe betérő vendégek is megízlelhetik majd, és a csodálatos kilátás mellett egy olyan vidékre is elkalauzolhatjuk a borrajongókat, mely tökéletes megnyugvást hordoz magában. Ha csak egy pohár bornyi idő erejéig is.

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük