2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sally Bedell Smith: Párban a pályán. Bill és Hilary Clinton a Fehér Házban

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/13720"><img class="image thumbnail" src="/files/images/parban.thumbnail.jpg" border="0" width="69" height="100" /></a></span> <p>Egy könyv, mely napi aktualitással bír. A Clinton házaspárt mutatja be a hatalom csúcsán. Annak fényében, hogy jelenleg ismét a politikai hatalom megragadására törekedtek, egy mindenre elszánt amazon és egy tehetséges, de esendő, igen magányos férfi képét rajzolja fel.</p><p>

 parban.thumbnail

Egy könyv, mely napi aktualitással bír. A Clinton házaspárt mutatja be a hatalom csúcsán. Annak fényében, hogy jelenleg ismét a politikai hatalom megragadására törekedtek, egy mindenre elszánt amazon és egy tehetséges, de esendő, igen magányos férfi képét rajzolja fel.

 parban.thumbnail

Egy könyv, mely napi aktualitással bír. A Clinton házaspárt mutatja be a hatalom csúcsán. Annak fényében, hogy jelenleg ismét a politikai hatalom megragadására törekedtek, egy mindenre elszánt amazon és egy tehetséges, de esendő, igen magányos férfi képét rajzolja fel.

A szerző a Kennedy házaspárról szóló könyve után kapta a megbízást, hogy avassa be az olvasókat Clintonék kulisszatitkaiba. Bár a főszereplőkkel nem sikerült személyes kontaktusba lépnie, egykori tisztségviselők, barátok segítségével idézi fel a múltat, óriási mennyiségű iratanyag, egykori cikkek, közlemények felhasználásával.

A két jogot végzett ember magánéleti kapcsolata kihatott az elnök politikai ténykedéseire. Bill Clinton elemében érezte magát az elnöki szerepkörben, kiváló szónok volt és hihetetlen energiáiból még arra is futotta, hogy rengeteget olvasson. Aktatáskája hordozható könyvtár volt, előszeretettel forgatta Gabriel Garcia Márquez, vagy Marcus Aurelius műveit. Hillaryval szívesen hasonlították magukat a Roosevelt házaspárhoz, noha a valóságban Clinton felesége sokkal intenzívebben szólt bele az államügyek intézésébe. A szerző nem annyira a hatalom belső mechanizmusát tárja fel, inkább a két ember eltérő karakterét hangsúlyozza. Hillaryt érzelem nélküli, határozott egyéniségű, kemény nőként jellemzi. A házaspárnak kezdettől fogva szembe kellett néznie politikai ellenfeleik permanens támadásaival. Erre Bill nőügyei szolgáltattak alkalmat, de komoly megpróbáltatást jelentettek más események is. Az utaztatási részleg felszámolása körüli bonyodalmakat fokozta Hillary bizalmasának öngyilkossága, a kampányfinanszírozási botrány is komoly kihívásnak számított. De aztán jött a Monica Lewinsky ügy, melynek kínos és megalázó részletei tematizálták, beárnyékolták Clinton minden további elnöki ténykedését. Hiába mértek 70%-os támogatottságot, hiába virágzott a gazdaság, regnálásának utolsó két év            e alatt a vádemelés miatt  már meg volt kötve a keze, a szociális ellátórendszer reformja is a Monica ügy miatt kapott léket. A könyv híven szemlélteti a házaspár heroikus küzdelmét a politikai továbbélésért folytatott harcban.

A könyv azt sugallja, hogy Bill mögött mindig ott magasodott Hillary alakja, a maga fölényes intellektusával és hajthatatlan akaratával. Megismerteti az olvasót azzal a politikai közeggel, melyben az elnöki pár tevékenykedett, a hatalom akarásának közös tudatával. Ezt a hatalmat kívánta visszaszerezni most maguknak Hillary, úgy tűnik sikertelenül.

 Aki elolvassa a színfalak mögött játszódó történetüket, nem fogja irigyelni a hatalom csúcsán lévők életét.

parban.thumbnail

Sally Bedell Smith: Párban a pályán. Bill és Hilary Clinton a Fehér Házban

Kiadó: ATHENAEUM Bp.

Terjedelem: 535 oldal

Kiadás éve: 2008

ISBN: 978963979736

Tausz Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.