2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Butz bácsitól Tito marsallig

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13722"><img class="image thumbnail" src="/files/images/borit-Pal.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>Palánkay Klárát mindenki szerette vagy legalább tisztelte, de nagyon. Meggyőződhetünk erről, ha elolvassuk a művésznő életének történetét, mely az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg az Európa Kiadónál. <p>

borit pal.thumbnailPalánkay Klárát mindenki szerette vagy legalább tisztelte, de nagyon. Meggyőződhetünk erről, ha elolvassuk a művésznő életének történetét, mely az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg az Európa Kiadónál.

borit pal.thumbnailPalánkay Klárát mindenki szerette vagy legalább tisztelte, de nagyon. Meggyőződhetünk erről, ha elolvassuk a művésznő életének történetét, mely az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg az Európa Kiadónál.

vend1.thumbnailRégen voltak már ennyien a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében, a sajtótájékoztatók állandó, megszokott helyszínén. Érthető volt a felfokozott érdeklődés, hiszen elsőkönyves szerző bemutatkozására szólt a meghívó. Ráadásul a kötet sem mindennapi; Palánkay Klára operaénekes (1921 – 2007) életinterjúja. A Bartók Béla Emlékéremmel, Bartók – Pásztory-díjjal kitüntetett érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja nyolcvanöt éves korában döntött úgy, hogy elmeséli az élettörténetét.

A könyv megjelenése valójában háromszoros ünnepnek tekinthető. Az Ünnepi Könyvhéten kerül a boltokba. A kiadó számára azért különösen fontos, mert működésének történetében először fordul elő, hogy könyvhöz CD melléklet is járul. Végül pedig a megjelenést a művésznő születésnapjára, június harmadikára tették. Az olvasó, ha kézbe veszi, meglepve tapasztalja majd, hogy ez nem szabályos interjúkötet, nincsenek benne kérdések. Az író nem magát mutogatja, teljesen elbújik az elbeszélő mögé.

várkonyi judit A kötetben rengeteg munkája van magának Palánkay Klárának – mondta el a szerző, Várkonyi Judit. A művésznő egész életében gondolt arra, hogy róla egyszer egy könyv jelenjen meg. Rengeteg feljegyzése volt, valójában tehát a beszélgetések és az írások ötvözetéből áll össze a mű. Az önéletírás kiterjed az Operaház háború utáni takarításától a szerepekhez fűződő emlékekig, mindenre. Lépcsőmosás után többnyire a Bánk Bán következett – tudhattuk meg tőle. Igazi primadonna volt. Oláh Gusztáv, Nádasdy Kálmán, Szvjatoszlav Richter, Tamási Áron szívbéli jóbarátja, egy magyar operai aranykor tanúja, főszereplőinek egyike. Istennő, Díva. Szórakoztató egyéniség, elragadó nő, híres szépség, hatalmas hang. Bartók legendás Juditja a másik legenda: Székely Mihály Kékszakállú hercegének oldalán. Elénekelte a legnagyobb mezzoszoprán-szerepeket. Volt – többek közt – Carmen, Amneris, Azucena, Ulrica és Delila, volt Sába királynője – és élete végén mindezt még el is mesélte, de úgy, hogy az ember azt sem tudja, sírjon-e vagy nevessen a történetein.

Beszélt magánéletéről, szerepeiről, partnereiről, riválisairól, a ruháiról – Budapesten sokáig ő diktálta a divatot – s közben beszélt minden másról is, ami művészt, értelmiségit, közembert érdekelhet. Az interjú hátterében megelevenedik a mi keserves és felemelő múlt századi históriánk, a művész számára elérhető Nyugat és a lenyűgöző Kelet. A kisvilág és a nagyvilág. A nagyszerű operaházi főügyelő, Butz bácsi, aki – ha valakit a szívébe zárt – a nevét belevéste egy falócába. Palánkay Kláráé mindjárt a legelső fellépése után Saljapin és Caruso eredeti autogramja közé kerülhetett. Vagy a csendes, plátói vonzalom, amit a magyarul is tudó Tito marsall finoman és elegánsan juttatott kifejezésre.

dr. szomolányi istván A lemezmelléklet, mint egy művészi testamentum társul az írott anyag mellé. Összeállítása dr. Szomolányi István munkáját dicséri. A felvételeket – csakúgy, mint a gazdagon illusztrált kötet fényképeinek jelentős részét – dr. Hódy László, a művésznő férje bocsátotta a szerzők rendelkezésére. A lemez önmagában is megáll, mert egy régi énekeseket bemutató sorozat harmadik darabja. Palánkay Klára, korának operaházi művésztársaival együtt ugyanolyan „aranycsapat" volt, mint Puskásék, csak nekik nem adatott meg az „évszázad mérkőzése". A lemezen olyan művek szerepelnek, melyekből kiderül, milyen sokoldalú is volt az énekes. Első külföldi útján, 1956 nyarán, Amszterdamban, meglepve tapasztalta, határainkon kívül Bartók sokkal népszerűbb, mint idehaza. Sok helyen Bartók klubok működnek. Ettől kezdve egyik céljának tekintette Bartók megszerettetését a magyar közönséggel. A „Kékszakállú" Judit szerepének tragikus hangját ilyen drámaian csak ő tudta közvetíteni. Huszonöt éven keresztül volt a hazai és a külföldi operaszínpadok parádés, ünnepelt sztárja.

borit pal.thumbnail

Várkonyi Judit

A Díva

ISBN 978 963 07 8500 6

Európa Kiadó, Budapest 2008

Szekszárdi nyomda

A könyvet a szerző június 8-án, vasárnap 17 és 18 óra között dedikálja az Európa Kiadó sátránál az Ünnepi Könyvhéten.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.