Előzmények: a tyúknak két lába van. Az embernek is két lába van. Következtetés: az ember tyúk.

Előzmények: a tyúknak két lába van. Az embernek is két lába van. Következtetés: az ember tyúk.

Aki egy kicsit is beleszagolt a logikába, és nem csupán turistaúton látogatott el a görögökhöz, hanem a kultúrájukkal foglalkozó könyvekben is bejárt teret és időt, az jól tudja, hogy a fenti gondolatmenet szillogizmus. Bölcsnek bölcs ugyan, de nyilvánvaló, már maga Arisztotelész sem gondolta komolyan, hogy másként is használható, mint elvont logikai módszerként.

Mivel vége a nyárnak, és itt az ideje, hogy a politikai perpatvarok ellenére jó hangulatban zárjuk az évszakot, összegyűjtöttem néhány olyan gyakran használt közéleti közhelyet, amelyek hadilábon állnak a logikával, ám mégis nagy előszeretettel írjuk, mondjuk és mutatjuk őket, miközben eszünkbe sem jut, hogy igazukhoz, legalábbis formailag, kétség fér.

Tudjuk, hogy az európai uniós pályázatokhoz a helyhatóságoknak szinte kivétel nélkül biztosítani kell az önrészt. Azaz a saját részt. Saját vagyonuknak, saját folyószámlájuknak azt a hányadát, amelyet be kell tenni a közösbe – és nem véletlenül. Ám ha ilyen vagyon nem létezik, vagy nem az igényelt nagyságrendben, akkor mi történik?

Nos, a minisztérium biztosítja az önrészt. Hogy ez már nem önrész, hanem az Ön, azaz a szépen megszólított miniszter úr része, az már kevésbé érdekes. Hajszálhasogatás? Hát persze, hogy az. De legalább nyár végi fejtörésként nem izgalmas?

Akárcsak a következő mondat: egyes választókerületekben függetleneket indít a Magyar Polgári Párt az RMDSZ-jelöltekkel szemben. Kitől és mitől független az, akit egy párt indít? Vagy ha egy függetlent akár egy másik független is támogat, független maradhat az előbbi?Legalább tizedikszer olvasom az egyik lapban: gyászjelentőt hétvégén is fogadunk, illetve vasárnap személyesen is behozható a szerkesztőségbe.

Olvasóim is elmosolyodtak, igaz? Persze, tudjuk, hogy miről van szó, nem az elhunyt, hanem a megrendelő hozhatja be személyesen. Mindez azonban kismiska egy másik lapnak ahhoz a hirdetéséhez képest, amely szerint, ha valaki két koporsót rendel, akkor hármat kap. Hiába, ezeknek a fránya szavaknak és mondatoknak megvan a maguk felszín alatti logikája vagy logikátlansága.

Egyik néhai püspökünk szobrának felállítását ígéri jövőre az Összmagyar Alapítvány, és már jó előre bejelenti: az eseményt megelőzően zártkörű sajtótájékoztatót tart. Gyakorlatban elképzelhető, hogy csupán néhány, az alapítványnak tetsző újságírót hívnak meg, de hogy elvben milyen lehet a nyilvánosságnak az a fóruma, amely zártkörű, ugyancsak elgondolkoztató.

A Székely Nemzeti Tanács leszögezi, hogy nem indul sem a helyhatósági, sem a parlamenti választásokon, nem állít jelölteket, és nem támogat pártokat, csoportokat vagy személyeket a választási kampányban, de nem is kér a maga számára helyeket egyetlen párt vagy szervezet jelöltlistáján sem.

Azután hozzáteszi: nem egy, hanem a Székelyföldnek kijáró összes parlamenti helyet akarja, de nem a maga, hanem az autonómia javára. Hogyan, mi módon? Székelyszentpéterpáli, bukaresti vagy brüsszeli közfelkiáltással?

Gyakran olvasom, hogy az RMDSZ, az MPP és az EMNT nem jutottak közös nevezőre a magyar közösség képviseletét illetően. Vegyük elő számtani alapfogalmainkat: mi is az a közös nevező? A legkisebb közös többszörös. Mi a legkisebb közös többszörös ezekben az alakulatokban? Hogy valamennyien magyarok. És ezt sem találták meg. Több más tantárgy mellett tehát számtanból is elégtelen.

Nem csoda, hogy egyszerű aritmetikai műveleteken bukott meg az egyezség.Az Unióban számon tartott ragadozók ötven százaléka Romániában található, barnamedvék esetében ez az arány hatvan százalék. Ennek a nagy állománynak a karbantartása nem egyszerű – idézi a magyar környezetvédelmi miniszter román szövegét ékes magyar visszafordításban több lap is.

Bizony, a tyúkot sokkal könnyebb karban tartani. Hiszen csupán két lába van és mindössze néhány kiló. Ráadásul az esze is túl rövid ahhoz, hogy ne lehessen túljárni rajta.

Vagy a mai szóinfláció mindenre képes?

Az eredeti írás megjelent:

http://umsz.manna.ro/velemeny/tyuk_es_medve__2008_08_31.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük