2022.október.03. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szent István-bazilika – Gellért-hegy – WestEnd Bevásárlóközpont -1500 program 120 helyszínen

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/4719"><img class="image thumbnail" src="/files/images/cimkep.thumbnail_2.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Az, hogy az egyház kilép a templomokból talán szokatlan, de nem teljesen új és ismeretlen jelenség - mondta Erdõ Péter a szeptember 16-án kezdõdõ városmissziós hétrõl tartott sajtótájékoztatón. </p><p>

cimkep.thumbnail 2Az, hogy az egyház kilép a templomokból talán szokatlan, de nem teljesen új és ismeretlen jelenség – mondta Erdõ Péter a szeptember 16-án kezdõdõ városmissziós hétrõl tartott sajtótájékoztatón.

cimkep.thumbnail 2Az, hogy az egyház kilép a templomokból talán szokatlan, de nem teljesen új és ismeretlen jelenség – mondta Erdõ Péter a szeptember 16-án kezdõdõ városmissziós hétrõl tartott sajtótájékoztatón.

Az elõkészületekrõl a bíboros elmondta: az elõzõ városmissziók helyszínein – Bécsben, Párizsban Lisszabonban és Brüsszelben mintegy 60 fõs magyar delegáció – püspökök, papok, a plébániák, a lelkiségi mozgalmak, valamint a katolikus sajtó képviselõi voltak jelen.

kunszabó zoltán az utcai misszió felelõseKunszabó Zoltán az utcai misszió felelõse Sokat tanultak, de a saját tapasztalataikat is megoszthatták a már több éve zajló nagyvárosi missziós rendezvénysorozat résztvevõivel. Nemcsak a nemzetközi példákból meríthettek a szervezõk – mondta Erdõ Péter, aki felidézte: a Fõegyházmegye plébániáit látogatva több helyen is találkozott a népmissziós keresztekkel.

dr erdõ péterDr Erdõ PéterEzek a keresztek a II. világháború elõtti, Európa-szerte ismert népmissziók emlékét õrizték. A keresztekbe vésett évszámok sora 1947-48-ban az ismert körülmények miatt megszakadt. A keresztet és a missziókat azonban megõrizte az emlékezet. Felmerült, hogy érdemes lenne folytatni  a misszióknak a sorát, természetesen a mai korhoz igazítva a rendezvényeket. Így született meg az egyházmegyében a plébániai hetek sorozatának ötlete. Az elmúlt években több mint ötven plébánia szervezett missziós heteket, sok közülük igen sikeres volt. A Józsefvárosban például a plébániai hét keretében sikerült a figyelmet a cigány kisebbség kultúrájára irányítani, de természetesen voltak más jellegû rendezvények is.

várnai péter plébánosVárnai Péter plébánosArra a kérdésre, hogy hogyan mérhetõ egy ilyen rendezvénysorozat eredménye, és mit mutatnak az elõzõ helyszínek tapasztalatai, Erdõ Péter elmondta: az eredményességet több szempontból is lehet vizsgálni. A sikerességet mutathatja az is, hogy hányan vesznek részt a programokon. Az elõzetes – és még várható – regisztrált jelentkezõk, valamint a csak az egyes utcai vagy plébániai programokon résztvevõk száma már most ígéretesen alakul. Ennél azonban sokkal fontosabb a lelki hatás – fogalmazott Erdõ Péter. A hívõ embereknek a mai világban meg kell tanulniuk másképpen, a világra nyitottan kereszténynek lenni. Meg kell mutatnunk a világnak, hogy kik vagyunk, hogyan élünk. Vannak emberek – és nem is kevesen – akik talán még soha nem lépték át egy templom küszöbét, nagyon keveset tudnak a hitrõl, kevéssé ismerik a keresztény kultúrát. Találkoznunk kell velük, meg kell mutatnunk magunkat. Így talán kevésbé fordul majd elõ, hogy sok rosszat, téves információt elhisznek a katolikus egyházról. ?Jöjjenek el minél többen vegyenek rész a programokon, amelyekre szeretettel várjuk az érdeklõdõket" – mondta Erdõ Péter.

dragonits márta belsõépítész a szakrális mûvészeti hét felelõseDragonits Márta belsõépítész a Szakrális Mûvészeti Hét felelõseA sajtótájékoztatón a missziós hét során a 120 helyszínen, több síkon zajló mintegy 1500 programból adtak ízelítõt a szervezésben résztvevõ programfelelõsök: Blanckenstein Miklós prelátus, az Esztergomi Szeminárium rektora, aki a szervezés lelkipásztori, Marik József pedig a világi koordinátora, Várnai Péter plébános a plébániai programok, Kunszabó Zoltán az utcai misszió, és Dragonits Márta belsõépítész a Szakrális Mûvészeti Hét felelõsei.

Magyar Kurír

Kép: Demecs Zsolt, Magyar Kurír

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.