2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Magyarországi Református Egyház Zsinata Elnökségének állásfoglalása a Magyar Köztársaság Kormányának állásfoglalásáról

4 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/4725"><img class="image preview" src="/files/images/ref_0.jpg" border="0" width="154" height="82" /></a></span>[2007-08-29]Magyarországi Református Egyház aggódva figyeli az elmúlt öt napban folyó intézményes figyelemelterelést a társadalom valóságos problémáiról, különös tekintettel a közel egy évvel ezelõtti zavargásokra. </p><p>

 ref 0[2007-08-29]Magyarországi Református Egyház aggódva figyeli az elmúlt öt napban folyó intézményes figyelemelterelést a társadalom valóságos problémáiról, különös tekintettel a közel egy évvel ezelõtti zavargásokra.

 ref 0[2007-08-29]Magyarországi Református Egyház aggódva figyeli az elmúlt öt napban folyó intézményes figyelemelterelést a társadalom valóságos problémáiról, különös tekintettel a közel egy évvel ezelõtti zavargásokra.

Az európai normákhoz méltatlan módon a Magyar Köztársaság Kormánya a szabad és független intézmények, így egyházunk ellen is politikai és kommunikációs hadjáratot indított. Egyházunk – több más közéleti szereplõt megelõzve – egyértelmûvé tette álláspontját a szombati eseményekkel kapcsolatban. Az elmúlt napok médiában lefolytatott kormányzati kommunikációja azonban szomorúan mutatja, hogy a valódi, elõrevivõ társadalmi párbeszéd helyett a valóságot elfedõ ellenségkép gyártás folyik az egyházak és a magyar társadalom más független véleményformáló intézményei ellen.

Mindeközben pedig nem esik szó, és nem történik semmi a társadalom megannyi szintjén és területén egyre erõsödõ esélyegyenlõtlenség megszûntetése érdekében, sõt a folyamatokat a kormány tovább generálja (pl. a kistelepülési oktatási és közigazgatási intézmények szétzilálásával). Az esélyegyenlõség elleni legdurvább támadás a társadalombiztosítás rendszerének és a nyugdíjrendszer koncepciótlan és társadalmi párbeszédet nélkülözõ tervezett jelentõs hátrányokat okozó átalakítása. Mindezzel a kormányzat a leginkább rászorultak esélyeit, gyógyuláshoz és egészséghez, valamint a megszolgált és megérdemelt nyugdíjhoz való jogát súlyosan veszélyeztetõ bizonytalanságot kelt.

A Magyarországi Református Egyház az államtól független intézményként nem nézheti tovább némán a társadalmat szétziláló folyamatokat, és ezért kötelességének érzi, hogy a magyar társadalom figyelmét a lényeges problémákra irányítsa.
A Magyar Köztársaság Kormányának úgy látszik súlyos gondot okoz és komoly feladatot jelent a szeptember végéig benyújtandó 2008. évi költségvetés elkészítése és társadalmi kommunikációja. Ezért minden méltatlan eszközt felhasznál, hogy a közvélemény figyelmét a Magyar Köztársaság gazdasági helyzetérõl, költségvetés készítési gondjairól elterelje.

Ugyanebbõl a célból a Magyar Köztársaság Kormánya a határon túli kisebbségi magyarság helyzetével visszaélve, beleavatkozik megmaradási törekvéseibe, miközben kiszolgáltatott helyzetben tartja a schengeni határok mögé szoruló magyar közösségeket. Úgy látszik, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a tavalyi októberi eseményekhez hasonló történéseket váltson ki. A tavaly októberi helyzethez és indulatokhoz hasonló állapot elõidézésével, a kormány ürügyet talál, hogy a rossz intézkedéseibõl fakadó társadalmi feszültségek felelõsségét magától elháríthassa. Számunkra október az igazságot és hitelességet keresõ reformáció, a megújulás hónapja, az építésé és nem a rombolásé.

Az esélyegyenlõtlenség fenntartásával és fokozásával, a határon túli magyarság ügyével szembeni érzéketlenségével, és a társadalmi feszültségek szításával a Magyar Köztársaság Kormánya visszaél a választók bizalmával és a kormányzással járó felelõsséggel.

Kérjük a Magyar Köztársaság Országgyûlésébe választott képviselõket, hogy szerezzenek érvényt a valódi kérdésekrõl való érdemi párbeszédnek és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy felelõtlen ürügyekkel és indulatkeltéssel ne lehessen elkendõzni a valós folyamatokat. Felkínáljuk együttmûködésünket, párbeszédre való készségünket a társadalom valós gondjainak megoldására. Így:

– egy versenyelvû, de nem kirekesztõ egészségügyi ellátásért,

– a minõségi, de a hátrányos helyzetben élõket a fejlõdés lehetõségétõl el nem záró oktatásért,

– a tisztességes munkában megõszültek biztonságos nyugdíjas éveiért.

Javaslataink készen vannak, a párbeszédre készen állunk!

 Tegyünk együtt a harmadik Magyar Köztársaság igazságosabb jövõjéért!

Az MRE Zsinata Elnöksége nevében:
Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke

? www.reformatus.hu Kommunikációs Szolgálat szerk@reformatus.hu T.:(1)460-0753

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.