2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szigorúan ellenőrzött, biztonságos és fogyasztható a budapesti ivóvíz

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/44214"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/vorosiszap_hatarertekek_tablazat_egeszben.thumbnail.JPG" border="0" alt="Az elmúlt napokban a Dunából vett vízminták vizsgálati eredményei, valamint a felszíni vizekre meghatározott határértékek" title="Az elmúlt napokban a Dunából vett vízminták vizsgálati eredményei, valamint a felszíni vizekre meghatározott határértékek" width="100" height="42" /></a><span style="width: 269px; height: 95px" class="caption"><strong>Az elmúlt napokban a Dunából vett vízminták vizsgálati eredményei, valamint a felszíni vizekre meghatározott határértékek</strong></span></span>A Fővárosi Vízművek szakemberei a hétvégén is folyamatosan, napi 24 órában ellenőrizték a Duna vizének állapotát a Szentendrei-sziget legészakibb részétől kiindulva. A pH-értékre, vezetőképességre és nehézfémek kimutatására végzett, valamint  ökotoxikológiai vizsgálatok eredményei egyöntetűen azt bizonyítják: a szennyezés olyan jelentős mértékben felhígult, hogy a Dunát elérve nem okozott aggodalomra okot adó elváltozásokat. <td valign="top"> </td>     

az elmúlt napokban a  dunából vett vízminták vizsgálati eredményei, valamint a felszíni vizekre meghatározott határértékekAz elmúlt napokban a Dunából vett vízminták vizsgálati eredményei, valamint a felszíni vizekre meghatározott határértékekA Fővárosi Vízművek szakemberei a hétvégén is folyamatosan, napi 24 órában ellenőrizték a Duna vizének állapotát a Szentendrei-sziget legészakibb részétől kiindulva. A pH-értékre, vezetőképességre és nehézfémek kimutatására végzett, valamint  ökotoxikológiai vizsgálatok eredményei egyöntetűen azt bizonyítják: a szennyezés olyan jelentős mértékben felhígult, hogy a Dunát elérve nem okozott aggodalomra okot adó elváltozásokat. 

 

     

az elmúlt napokban a  dunából vett vízminták vizsgálati eredményei, valamint a felszíni vizekre meghatározott határértékekAz elmúlt napokban a Dunából vett vízminták vizsgálati eredményei, valamint a felszíni vizekre meghatározott határértékekA Fővárosi Vízművek szakemberei a hétvégén is folyamatosan, napi 24 órában ellenőrizték a Duna vizének állapotát a Szentendrei-sziget legészakibb részétől kiindulva. A pH-értékre, vezetőképességre és nehézfémek kimutatására végzett, valamint  ökotoxikológiai vizsgálatok eredményei egyöntetűen azt bizonyítják: a szennyezés olyan jelentős mértékben felhígult, hogy a Dunát elérve nem okozott aggodalomra okot adó elváltozásokat. 

 

     
    A folyó vizében valamennyi paraméter esetében a normál tartományon belüli értékeket mértünk. Kizárólag az alumíniumra vonatkozóan észleltünk a Dunában a szokásosnál magasabb szintet, de vasárnapra már ez is a  felére csökkent, és további csökkenés tapasztalható. Az egyébként egészségre nem ártalmas és a folyóban normál körülmények között is megtalálható anyag kútjainkból a parti szűrésnek köszönhetően már nem jut tovább az ivóvíz-ellátó rendszerbe. A fővárosiak vízellátását szolgáló parti szűrésű ivóvízbázis biztonságban van, a budapesti ivóvíz továbbra is biztonságos és fogyasztható. Ivóvíz-biztonsági, vízbázis-védelmi terveinknek és tevékenységünknek köszönhetően a vízellátó rendszerbe kizárólag egészséges ivóvíz kerül.

    A Fővárosi Vízművek Zrt. az ajkai vörösiszap-szennyezést követően haladéktalanul felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelmi szakemberekkel és a Budapesttől északra tevékenykedő vízszolgáltatókkal annak érdekében, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk a szennyezés várható dunai hatásairól. Szakembereink ugyanakkor ivóvíz-biztonsági terveinknek megfelelően minden óvintézkedést megtettek: fokozottan, napi 24 órában, kétóránként ellenőrizzük a Duna vizét, az ivóvíztermelő kutaknak helyet adó partszakaszt, a kutakat és a betáplálási pontokat.

    A fővárosi vízellátási rendszernek köszönhetően az ivóvíz-ellátás biztonságos. Az ivóvíztermelő kutak parti szűrésű technológiával működnek, amely lassú tisztítás mellett nagy hatékonysággal tisztítja meg a vizet a szennyeződésektől. A vízellátó rendszer kizárólag a parti szűrésre épül, felszíni Duna-vizet nem használunk, a parti szűrés mellett pedig Csepelen és Ráckevén víztisztító-művel is rendelkezünk. A kutak jelentősen mélyebben fekszenek, mint  a Duna-meder szintje.

    Ivóvíz-biztonsági, vízbázis-védelmi terveinknek és tevékenységünknek köszönhetően  a vízellátó rendszerbe kizárólag egészséges ivóvíz kerül.

    A budapesti ivóvíz-fogyasztók tájékoztatása érdekében ma délutántól a Fővárosi Vízművek Zrt. honlapján közzé tesszük az elmúlt napokban a  Dunából vett vízminták vizsgálati eredményeit, valamint a felszíni vizekre meghatározott határértékeket.

A Fővárosi Vízművek szakemberei a hétvégén is folyamatosan, napi 24 órában ellenőrizték a Duna vizének állapotát a Szentendrei-sziget legészakibb részétől kiindulva. A pH-értékre, vezetőképességre és nehézfémek kimutatására végzett, valamint ökotoxikológiai vizsgálatok eredményei egyöntetűen azt bizonyítják: a szennyezés olyan jelentős mértékben felhígult, hogy a Dunát elérve nem okozott aggodalomra okot adó elváltozásokat. Még a folyó vizében is valamennyi paraméter esetében az ivóvízre meghatározott normál tartományon belüli értékeket mértünk. A fővárosiak vízellátását szolgáló parti szűrésű ivóvízbázis biztonságban van, a budapesti ivóvíz továbbra is biztonságos és fogyasztható. Ivóvíz-biztonsági, vízbázis-védelmi terveinknek és tevékenységünknek köszönhetően a vízellátó rendszerbe kizárólag egészséges ivóvíz kerül.

Kizárólag az alumíniumra vonatkozóan észleltünk a Dunában a szokásosnál magasabb szintet, ami azonban vasárnapra már a felére csökkent, és mostanra ismét elérte a szokásos értéket. Az egyébként egészségre nem ártalmas és a folyóban normál körülmények között is megtalálható anyag kútjainkból a parti szűrésnek köszönhetően már nem jut tovább az ivóvíz-ellátó rendszerbe.

A Fővárosi Vízművek Zrt. az ajkai vörösiszap-szennyezést követően haladéktalanul felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelmi szakemberekkel és a Budapesttől északra tevékenykedő vízszolgáltatókkal annak érdekében, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk a szennyezés várható dunai hatásairól. Szakembereink ugyanakkor ivóvíz-biztonsági terveinknek megfelelően minden óvintézkedést megtettek: fokozottan, napi 24 órában, ellenőriztük a Duna vizét, az ivóvíztermelő kutaknak helyet adó partszakaszt, a kutakat és a betáplálási pontokat. Bár a szennyezés a mért adatok alapján már elhagyta a Duna budapesti szakaszát, a hét közepén újabb ellenőrző vizsgálatokat végzünk majd.

A fővárosi vízellátási rendszernek köszönhetően az ivóvíz-ellátás biztonságos.  Az ivóvíztermelő kutak parti szűrésű technológiával működnek, amely lassú tisztítás mellett nagy hatékonysággal tisztítja meg a vizet a szennyeződésektől. A vízellátó rendszer kizárólag a parti szűrésre épül, felszíni Duna-vizet nem használunk, a parti szűrés mellett pedig Csepelen és Ráckevén víztisztító-művel is rendelkezünk. A kutak jelentősen mélyebben fekszenek, mint a Duna-meder szintje.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.