2013. március 22-23-24 között a Fogasházban, a Chile Wein Import Magyarország, a Latin-Amerika Társaság és a Fogasház – kulturális befogadótér közös rendezésében idén először „Szüreti és Kulturális Kalandozások Latin-Amerikában" elnevezésű különleges programsorozat várja az érdeklődőket.  

 

2013. március 22-23-24 között a Fogasházban, a Chile Wein Import Magyarország, a Latin-Amerika Társaság és a Fogasház – kulturális befogadótér közös rendezésében idén először „Szüreti és Kulturális Kalandozások Latin-Amerikában" elnevezésű különleges programsorozat várja az érdeklődőket.  

 

A programról Rodrigo José Nieto Maturana, chilei nagykövet és Hafuzi Hajnalka, a Chile Wein Import Magyarország Kft képviseletében Chile Magyarországi Nagykövetségén adott tájékoztatást. A háromnapos rendezvényen az eddigieknél színesebb képet mutatnak be Latin-Amerikáról. Az érdeklődők megismerkedhetnek a távoli kontinens izgalmas világával, gasztronómiájával, boraival, irodalmával, filmművészetével, és nem utolsó sorban a forró latin-amerikai táncok hangulatával. A március végi időpont sem véletlen, ugyanis a déli féltekén ekkor zajlik a szüret, ilyenkor felpezsdülnek a borvidékek, s a szőlőmunkásoktól hangosak az ültetvények.

 

Jelentős eredménynek minősíthető, hogy a Szüreti és Kulturális Kalandozások Latin-Amerikában programsorozat ötletét sokan mások is támogatandónak tartották és így egy sor partner állt a projekt mögé, többek között a Latimo Egyesület, a budapesti Cervantes Intézet és több latin-amerikai ország, így Chile, Ecuador, Kuba, Mexikó és Venezuela magyarországi nagykövetsége. 

A Salsa Diabolica tánciskola fellépésének köszönhetően a rendezvénysorozat megnyitóján résztvevők ízelítőt kaphatnak a kubai salsa vérpezsdítő hangulatából.

A CEWI boriskola egy rövid, de tartalmas bemutató keretében igyekszik minél átfogóbb képet adni Dél-Amerika dinamikusan fejlődő bortermeléséről.

 

Irodalmi- és ismeretterjesztő előadások keretében lehetőség lesz arra is, hogy megismerkedjünk a kontinensre jellemző gondolkodásmóddal, társadalmi rendszerrel, illetve egyáltalán képet kapjunk arról, hogy mi foglalkoztat például egy latin-amerikai költőt, írót. Mélyebb ismeretszerzést tesznek lehetővé az Eötvös József Könyvkiadó európai szinten is kiemelkedő latin-amerikai tárgyú könyvei, amelyek a programsorozat ideje alatt tartandó kiállítás és vásár keretében kaphatóak lesznek a helyszínen. A kiállításon és vásáron ezenkívül  számos kiállító fogja kínálni a kontinensre jellemző termékeit. Standokat állítanak majd a kontinens országainak magyarországi nagykövetségei is.

 

A rendezvénysorozaton rendkívül különleges, Magyarországon még egyáltalán nem, vagy csak rövid ideig látható filmekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Közülük is kiemelkedik a Vakondok című díjnyertes argentin film, amelyet maga a rendező, Emiliano Romero bocsátott a rendelkezésünkre. A filmeket magyar felirattal mutatjuk be.

 

A háromnapos rendezvény teljes ideje alatt látható lesz Kaszab Zsuzsa és Patricio Baeza Barrera kiállítása. Az előbbi egy fotókiállítás lesz, amelynek darabjait az újságírónő, a latimoport.hu főszerkesztője tavaly októberi venezuelai tartózkodása alatt készítette.

Patricio Baeza Barrera pedig egy chilei festőművész, akinek festménykiállítása „Chile a lelki szemeimmel" címet viseli.

 

A két hétvégi napon előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők, amelyek közül külön érdekesnek ígérkezik Simor András, költő-műfordító, az Ezredvég folyóirat főszerkesztőjének irodalmi előadása, amely egy Magyarországon eddig teljességgel ismeretlen salvadori költő, Roque Dalton verseibe nyújt majd betekintést. Kiemelkedik a programok közül Hardy Márton előadása is, aki hét hónapot töltött Paraguayban és az ott szerzett élményeit több, az ottani életformát bemutató kisfilmmel és fényképekkel osztja meg a kedves érdeklődőkkel.

 

A délutáni programokat „buli" zárja majd, amelyen a földrészre jellemző zenék dominálnak majd. A dél-amerikai kontinens számos izgalmas terméke is megtalálható lesz a rendezvényen. Aki szeretné, otthonába is becsempészheti a kontinens szellemiségét, most ezt is megteheti.

 

A háromnapos rendezvény részletes programja:

A belépés ingyenes.

 

Március 22., péntek

16:00 – Hivatalos megnyitó

16:30 – A Salsa Diabolica kubai táncbemutatója

17:00 – Kaszab Zsuzsanna, és Patricio Baeza Barrera kiállításának megnyitása

16:00 – Gyerekprogramok

18:00 – Filmvetítés – Machuca, chilei film

20:00 – Pisco Party – DJ Rozsda és Domán

 

Március 23., szombat

12:00 – Filmvetítés – Miranda visszatér, venezuelai film

14:40 – Scheinring Endre előadása: Brazília védelmi politikája

14:00 – Gyerekprogramok

16:00 – Simor András irodalmi előadása: Roque Dalton salvadori költő versei

16:00 – Cewi Boriskola „Dél-amerikai Barangolás" elnevezésű boriskolája dél-amerikai

            borokkal (térítés ellenében)

16:50 – Filmvetítés – Vakondok, argentin film

18:40 – Hardy Márton, a Latimo munkatársának előadása: Paraguay: Polka és

            parasztmozgalom

19:00 – Salsa Cubana Táncstúdió táncbemutatója

19:50 – Kupi László, a Latin-Amerika Társaság ügyvivőjének történelmi előadása:

            A független Chile megteremtése

21:00 – Pisco Party

 

Március 24., vasárnap

16:00 – Filmvetítés – 1809-1810 Ha eljő a nap, ecuadori film

17:50 – Kupi László, a Latin-Amerika Társaság ügyvivőjének előadása:

            Az élet kultúrája – kubai orvosmissziók a világ legszegényebb országaiban

            Hivatásuk az élet, kubai dokumentumfilm

19:00 – Filmvetítés – Frida, naturaleza viva, mexikói film

21:00 – buli

 

A felsorolt programokon kívül az érdeklődők a kiállítók standjain keresztül is megismerkedhetnek Latin-Amerika irodalmával, kultúrájával, gasztronómiájával, italaival.

Mindhárom napon nyitástól zárásig kiállítás és vásár, borkóstolás dél-amerikai borválasztékból (térítés ellenében), és délutánonként tombola minden órában.

 

Szüreti és Kulturális Kalandozások Latin-Amerikában

2013. március 22-23-24.

Fogasház – kulturális befogadótér

Budapest VII. Akácfa utca 51.

 

http://www.facebook.com/ChileWeinImportMagyarorszagCwim?ref=hl

http://www.latin-amerika.hu/

http://www.fogashaz.hu/

http://www.chileweinimport.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük