2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Több mint száz látás- és hallássérült tett sikeres ECDL-vizsgát -lezárult a Microsoft támogatási programja

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/14030"><img class="image thumbnail" src="/files/images/20080611305.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p align="left">Lezárult a Microsoft Korlátlan Lehetőségek Programja támogatásával létrejött képzési projekt, mely 116 fogyatékos ember számára nyújtott segítséget a digitális írástudás megszerzésében, ezáltal esélyegyenlőségük megteremtésében. Erről sajtótájékoztatón számoltak be a Microsoft Magyarország valamint a támogatott szervezetek képviselői. </p><p>

 20080611305.thumbnail

Lezárult a Microsoft Korlátlan Lehetőségek Programja támogatásával létrejött képzési projekt, mely 116 fogyatékos ember számára nyújtott segítséget a digitális írástudás megszerzésében, ezáltal esélyegyenlőségük megteremtésében. Erről sajtótájékoztatón számoltak be a Microsoft Magyarország valamint a támogatott szervezetek képviselői. 

 20080611305.thumbnail

Lezárult a Microsoft Korlátlan Lehetőségek Programja támogatásával létrejött képzési projekt, mely 116 fogyatékos ember számára nyújtott segítséget a digitális írástudás megszerzésében, ezáltal esélyegyenlőségük megteremtésében. Erről sajtótájékoztatón számoltak be a Microsoft Magyarország valamint a támogatott szervezetek képviselői. 

116 látás- és hallássérült szerzett ECDL tanúsítványt a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány (FSZK) által tavaly novemberben indított informatikai képzési program keretében. A Microsoft Korlátlan Lehetőség Programjának segítségével és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával életre hívott programban hat településen 58 látás- és 58 hallássérült vett részt a speciális oktatásban. Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Szombathelyen 20-20, Kecskeméten 12, Pécsett pedig 24 fogyatékkal élő csatlakozott a programhoz az elmúlt hat hónapban.

20080611307.thumbnailA Fogyatékosok Esélye Közalapítvány – az FSZK jogelődje – 2006. márciusában a Microsoft Unlimited Potential (Korlátlan Lehetőségek) programjának keretében részesült 65 ezer dolláros pénzügyi juttatásban és hasonló értékű szoftvercsomagban. A pályázat első két szakasza még a tavalyi év végén sikeresen lezárult: elkészült a speciális tananyag a hallás- és látássérültek informatikai  oktatásához, illetve befejeződött a 23 oktató speciális képzése is. Az országos képzési programnak otthont adó Regionális Képzőközpontok és a budapesti oktatási helyszín, a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János informatikai karán kialakított központ akadálymentesítésére is sor került a képzésre való felkészítés keretében a Microsoft támogatásának jóvoltából.

20080611308.thumbnailAz első tanfolyam 2007. novemberében indult Szombathelyen, majd ezt követően Budapesten, Pécsett, Miskolcon, Debrecenben, és Kecskeméten. A központok mindegyikében egy-egy tanfolyam indult a fent említett két célcsoport számára, speciális és testreszabott informatikai oktató programmal; a tanfolyam végén, 2008. áprilisában pedig a tanulók ECDL Start Alap vizsgával bizonyították megszerzett tudásukat. A kurzus tananyaga, a kiegészítő anyagok és az oktatás egyaránt ingyenesek voltak.

Az FSZK és a Microsoft reményei szerint a program lezárásával a képzési program önállóan is tovább él majd, hiszen a tananyag kifejlesztésével és a speciális szaktudásra kiképzett oktatók segítségével bármely Képzőközpontban igény szerint újabb és újabb tanfolyamokat lehet hirdetni a jövőben is. 

20080611306a.thumbnailA most lezárult program keretében a Képzőközpontok nemcsak akadálymentessé váltak, de rengeteg tapasztalatot is szereztek a fogyatékos emberek képzése kapcsán. Megismerték és megszerették a tanulókat, akik a kevés óraszám és igen intenzív képzési program ellenére is nagy kitartással és sikerrel vették az akadályokat. A sikeresen letett vizsgák mellett óriási eredmény, hogy több Képzőközpont is jelezte már, hogy az oktatási normative terhére újabb csoportokat terveznek indítani fogyatékos emberek számára.

Magyarországon köztudottan rendkívül nehéz a látás- és hallássérült emberek munkaerőpiacon való elhelyezkedése. A Microsoft meggyőződése, amit a jelentkezők visszajelzései is igazolnak, az, hogy ezek a kurzusok az országban élő 53 500 látás- és 83 000 hallássérült ember számára (KSH 2001. évi népszámlálási adatok alapján) nélkülözhetetlen segítséget jelentenek a digitális írástudás megszerzésében, munkalehetőségeiben, és ezáltal esélyegyenlőségük megteremtésében. A most végzett tanulók egybehangzó véleménye szerint az informatikai ismeretek segítenek nekik a hatékonyabb munkavégzésben, ezáltal munkahelyük megőrzésében, munkahelyi pozíciójuk megerősítésében.

 „A Microsoft Korlátlan Lehetőségek programján nyert pénzösszeg és szoftveradomány segítségével korábban elérhetetlennek tűnő célokat valósítottunk meg. Hiszünk benne, hogy ezek a képzőközpontok még számos látás- és hallássérült ember számára könnyítik meg a munkahelyhez jutást, ezáltal életminőségük javítását " – mondta Tóth Egon, a FSZK elnöke.

„A Microsoft büszke az adományozottak által elért eredményekre. Örömmel tölt el bennünket, hogy a Korlátlan Lehetőségek Program keretében, a magyarországi civil szervezetekkel együttműködve egy újabb lépést tettünk a digitális szakadék megszüntetése és a hátrányos helyzetű emberek esélyegyenlőségének megteremtése felé." – mondta el Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Microsoft Korlátlan Lehetőségek (Unlimited Potential) programjáról:

A Microsoft 2003-ban hívta életre a Korlátlan Lehetőségek programot, amelynek keretében eddig összesen több mint 255 millió dollárt bocsátott a közösségi technológiai központok rendelkezésére készpénz, illetve szoftverek formájában. A központok alapfokú technológiai készségfejlesztő és gyakorlati képzést nyújtanak világszerte a szolgáltatások szempontjából hátrányos helyzetű közösségeknek.

A Microsoft Magyarországon 2003 óta több mint 2 millió dollár értékben nyújtott segítséget magyar pályázóknak a Korlátlan Lehetőségek programja keretében. 2003-ban a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány nyíregyházi szakképző iskolája részesült támogatásban, amiből fogyatékos fiatalok informatikai képzését oldották meg. 2004-ben a Magyar Teleház Szövetségnek, egy évvel később a Budapesti Politechnikum Alapítványnak adott támogatást a nemzetközi bírálóbizottság, míg tavaly a Roma Esély az Európai Uniós Csatlakozásért, illetve a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány pályázatát találták támogatásra érdemesnek. Az azóta eltelt idő alatt mindegyik alapítvány szép sikereket ért el, és nagyszerű eredményeket tud felmutatni a hátrányos helyzetűek számítástechnikai képzése terén.

A Microsoft 2007. elején 130,000 dollár támogatást nyújtott át a NIOK/CISZOK civil hálózat részére a Korlátlan Lehetőségek program keretében.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.