2024.május.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új nemzetközi egyetemi szövetség alapító tagja az Óbudai Egyetem

3 perc olvasás

acce-.jpgMagyarországot egyedül képviseli az Óbudai Egyetem abban az újonnan alakult nemzetközi egyetemi szövetségben, amelynek célja, hogy kínai és közép-európai műszaki egyetemek együttműködve egymással, közösen dolgozzanak kutatási és innovációs projektek kialakításán, jövőbeli technológiák fejlesztésén.

 

A Pozsonyi Műszaki Egyetem és a kínai Tianjin Egyetem kezdeményezésére kilenc kínai, valamint tíz közép-európai egyetem, köztük egyedüli hazaiként az Óbuda Egyetem szándéknyilatkozat aláírásával megalapította az Alliance of China-Central European Universities (ACCEU) nevű nemzetközi egyetemi szövetséget. Október 18-án Pozsonyban az Óbudai Egyetem képviseletében prof Dr. Nádai László rektorhelyettes írta alá az ACCEU létrehozásának szándéknyilatkozatát.

 

Az alapítók célja olyan multilaterális platformok kialakítása, amelyek elősegítik az egyetemek közötti együttműködést, közös kutatási és innovációs projektek kialakítását, valamint hogy támogassák és elősegítsék az egyetemek közötti hallgatói és oktatói mobilitást. Az ACCEU egy kínai és egy európai egyetemi koordinációs központtal fog rendelkezni, és vezetőjét minden évben újraválasztja a frissen alakult szervezet.

 

Az ACCEU közép-európai tagjai között az Óbudai Egyetemen kívül 2 cseh, 3 szlovák, 2 lengyel, 1 ukrán, 1 szerb egyetem szerepel, továbbá az ausztriai székhelyű The European Sustainable Energy Innovation Alliance nevű nemzetközi szervezet is, amely a megújuló energiaforrások és fenntartható technológiák megvalósítását tűzte ki céljául.

 

Az ACCEU megalapítására a Pozsonyi Műszaki Egyetem és a Pozsonyi Confucius Intézet szervezésében egy kétnapos nyitó szakmai szimpóziumon került sor. A rendezvényen az Óbudai Egyetemet prof Dr. Nádai László rektor helyettes és Dr. Maros Dóra, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar kutatási dékán helyettese képviselte.

A szimpózium fő témája a jövőbeli okos városok (SMART Cities) technológiai kihívásainak kérdésköre volt, a különböző egyetemekről meghívott kutatók és professzorok tartottak szakmai előadásokat. Az Óbudai Egyetem előadója, Dr. Maros Dóra előadásában az okos városokban alkalmazott IoT vezetéknélküli megoldások műszaki megvalósításának rádiós átviteli problémáit és lehetséges megoldásait elemezte.

 

Az ACCEU olyan, napjainkban sokakat foglalkoztató témákra keres választ, mint például az okosautók és okosvárosok kialakítása, megújuló energia, energiahatékonyság, mobilkommunikációs hálózatok kiépítése.

 

https://www.uni-obuda.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.