2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Uniós pályázat, hitel, bérlés- az ERP bevezetéséhez

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/3777"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ERP.thumbnail.jpg" border="0" alt="ERP" title="ERP" width="100" height="82" /></a></span>Az utóbbi idõben több megoldás is megjelent az ERP finanszírozásának megkönnyítésére. A korábbi években problémát jelentett a kkv-szektor szereplõi számára vállalatirányítási rendszer (ERP) beszerzése, bevezetésének finanszírozása. <p> 

erpAz utóbbi idõben több megoldás is megjelent az ERP finanszírozásának megkönnyítésére. A korábbi években problémát jelentett a kkv-szektor szereplõi számára vállalatirányítási rendszer (ERP) beszerzése, bevezetésének finanszírozása.

 

erpAz utóbbi idõben több megoldás is megjelent az ERP finanszírozásának megkönnyítésére. A korábbi években problémát jelentett a kkv-szektor szereplõi számára vállalatirányítási rendszer (ERP) beszerzése, bevezetésének finanszírozása.

 

A szükséges komponensek megvásárlása nem olcsó, a hazai kisvállalkozások pedig lemaradtak a fejlesztésben. A felzárkózásra most van itt az alkalom, a lehetõségeket Dr. Kovács Árpád Endre, a Szent István Egyetem tanszékvezetõje, és Molnár Attila, a HostLogic Kft. üzletágvezetõje foglalja össze.

Az ERP finanszírozás alapesete, amikor a vállalat saját bevétele, profitja terhére vásárolja meg az ERP rendszerhez szükséges hardvert, szoftvert és a bevezetéshez, mûködtetéshez szükséges szakértelmet. Ennek árát számtalan dolog befolyásolja, de mindenképp sokmilliós egyszeri kiadásról van szó, melyet utána az üzemeltetés folyamatos havi díja követ. Ennél ma már csak kedvezõbb megoldások vannak – mutat rá Molnár Attila, az SAP rendszerekkel foglalkozó HostLogic Kft. üzletágvezetõje.

A mai uniós pályázati lehetõségek utófinanszírozott konstrukcióban a beruházás 50 százalékát is támogathatják, háromtól húszmillió forintig terjedõ összegben – mondja Dr. Kovács Árpád Endre, a Szent István Egyetem Információgazdálkodási Tanszékének vezetõje. Ezen projektekbõl lehívható összeg korlátos, ám évrõl-évre újra megjelenik. A finanszírozás régiós rendszerben zajlik. Budapesten és Pest Megyében ez a keret jellemzõen már augusztusban kimerül (a pályázatokat július második felében írják ki), míg más hazai régiókban egészen novemberig elérhetõk a pénzek. Az indulásnak vannak feltételei, de ezeket minden átlagos, jól mûködõ vállalkozás teljesíti, illetve teljesíteni tudja. Mint az elnyerhetõ összegekbõl kiderül, ez a megoldás is elsõsorban a kkv-szektor számára lehetõség. További könnyítést jelent, hogy az ERP bevezetésével foglalkozó, komolyabb cégek szinte kivétel nélkül átvállalják a pályázatírás, leadás, stb. gondjait, ha azt az ügyfél igényli.

Beruházás-könnyítõ, vagy helyettesítõ lehetõség, ha az ERP-re vágyó cégnek nem kell megvásárolnia az ehhez szükséges eszközöket, hanem csak szolgáltatás formájában bérli a szoftvert – hívja fel a figyelmet a beszerzés egy másik lehetõségre a HostLogic üzletágvezetõje. Ekkor nincs több milliós induló kiadás, a vállalat egy néhány hetes egyeztetési, bevezetési periódust követõen a szoftvert, és minden egyéb, a használathoz szükséges komponenst – beleértve a szakértelmet is – megkap egy állandó havi díj fejében.

A további rendelkezésre álló megoldás az alacsony kamatozású, kifejezetten erre kidolgozott hitel. Mivel a pénzintézetek jellemzõen nem adnak kölcsönt szoftverre, hiszen nem áll mögötte semmilyen materiális fedezet, az SAP a közelmúlttól hazánkban is elérhetõvé tette SAP Financing nevû megoldását – mutat rá Molnár Attila. A hitelkonstrukció fedezet és önrész nélkül, 0-7 év futamidõre meghitelezi az ERP rendszer bevezetésének árát. A kölcsön fedezi a szoftver és hardver költségét, a tanácsadás, implementáció díját, és a különbözõ belsõ költségeket (oktatás, projektbónuszok, stb.) is. A hitelnyújtást, mint bármely más esetben, bonitásvizsgálat elõzi meg, és a hitel feltételei ennek eredménye alapján változnak, de általánosságban elmondható, hogy a megoldás a vállalkozások körében igen népszerûvé vált.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.