Gázlámpa a GázmúzeumbanGázlámpa a Gázmúzeumban

2008. februárjától a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Könyvtárépületének Aulájában tekinthető meg a fővárosi gázszolgáltatás hőskorát bemutató vándorkiállítás.

  Gázlámpa a GázmúzeumbanGázlámpa a Gázmúzeumban

2008. februárjától a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Könyvtárépületének Aulájában tekinthető meg a fővárosi gázszolgáltatás hőskorát bemutató vándorkiállítás.

A világító gáz, vagyis a légszesz 1856 karácsonya óta világít a budapesti utcákon. A fővárosi gázszolgáltatás kezdeteit, a korszak első bő félévszázados szakaszát mutatja be a BMGE Könyvtárépületében most nyílt kiállítás. A tárlat a Fővárosi Gázművek Zrt. Gázmúzeumának, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének valamint Budapest Főváros Levéltárának anyagait mutatja be, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár archív dokumentumaival kiegészítve.

A bemutatásra kerülő tárgyak, archív dokumentumok, térképek, alaprajzok és fotók egy olyan korszakot tárnak fel az érdeklődők előtt, amelyből kevés dokumentációs anyag maradt fent, így e gyűjtemény egyedülállónak mondható.

A Fővárosi Gázművek Zrt. feladatának tekinti összegyűjteni és a jövő számára megőrizni a budapesti gázszolgáltatás történetének tárgyi emlékeit, és dokumentumait. A köztársaság téri Gázmúzeum 2006-ban felújított kiállítóterében jelenleg a fővárosi gázszolgáltatás 150 évét bemutató kiállítást tekinthetik meg a látogatók. A múlt értékeinek megbecsülése és megőrzése mellett azonban nem feledkezünk meg a jelen és a jövő értékeiről sem.  A közös kiállítás egyben a társaság és az egyetem között évtizedek óta fennálló szoros kapcsolat újabb lépcsőfokának is tekinthető. A 2006-ban aláírt együttműködési megállapodásunk keretében a Fővárosi Gázművek Zrt. elsősorban az energetikai mérnöki és a gépészmérnöki szakon folyó mérnökképzés illetve oktatási tevékenység feltételrendszerét támogatja. Egyben szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít az egyetem hallgatóinak, amelynek szerepe a képzés többciklusúvá válása miatt kiemelt jelentőségű.

A most nyíló kiállításukkal még szélesebb körnek szeretnénk bemutatni, egyben a jövő mérnökeivel közelebbről is megismertetni annak a szolgáltatásnak a múltját, amely 150 év óta ebben a ma már kétmilliós világvárosban stabil és megbízható földgázellátást nyújt.

http://www.fogaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük