2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

V. Múzeumok Őszi Fesztiválja – programok

11 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/43634"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_31.thumbnail.jpg" border="0" width="99" height="100" /></a></span>  <p>Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek keretében az ország összes régiójából mintegy százhetven múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket tíz témakörbe csoportosítva, hat héten át. A szeptember 27-ei Múzeumpedagógiai Évnyitóval kezdődő programsorozat a szabadtéri múzeumok Márton-napi vigasságaival zárul november közepén.

images 31.thumbnail 

Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek keretében az ország összes régiójából mintegy százhetven múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket tíz témakörbe csoportosítva, hat héten át. A szeptember 27-ei Múzeumpedagógiai Évnyitóval kezdődő programsorozat a szabadtéri múzeumok Márton-napi vigasságaival zárul november közepén.

images 31.thumbnail 

Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek keretében az ország összes régiójából mintegy százhetven múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket tíz témakörbe csoportosítva, hat héten át. A szeptember 27-ei Múzeumpedagógiai Évnyitóval kezdődő programsorozat a szabadtéri múzeumok Márton-napi vigasságaival zárul november közepén.

A Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett sikerült egy újabb hagyományt teremteni ezzel az évente ismétlődő, hosszabb időszakon átívelő rendezvénysorozattal, amelyen a látogatók széles rétegei kereshetik fel a múzeumok kiállításait, és vehetnek részt különleges élményt nyújtó, változatos, szórakoztatva oktató programokon, többnapos rendezvények, családi hétvégék és rendhagyó tanórák keretében. A fesztivál a látogatóbarát múzeum megvalósításáért felelős munkatársak számára is érdekes programokat kínál a különböző szakmai napok és műhelymunkák során.

Annak, aki ellátogat a múzeumokba a fesztivál ideje alatt, rengeteg különleges élményben lehet része. Például elindulhat Munkácsy nyomában Békéscsabán, törzsi maszkokat készíthet, megtudhatja, hogyan dolgozik a malakológus, címert, oklevelet, iniciálét rajzolhat, nevezhet aszfaltrajz-versenyre, digitális banyakonyhában virtuális békalevest ehet, megismerheti a kelták mindennapjait.  Rendhagyó irodalomórákon művelődhet, tapintható régészeti kiállításra mehet, betekinthet régi korok temetkezési rituáléiba, fibulát készíthet, megismerheti a gyógyszerészet történetét, láthat barokk és klasszicista patikabelsőt, zenés randevúra, zenetörténeti utazásra mehet. Megtudhatja, milyen volt valójában az igazságos Mátyás kora, megismerheti a fekete sereg fegyvereit, megtudhatja, mit csinál egy archeozoológus. Betekintést nyerhet a földalatti- és metróépítések történetébe, elkészítheti az 1848-as hatfontos tábori ágyú makettjét korabeli tervrajzok segítségével, köztéri szobrot  vagy működőképes robot készíthet. Tematikus kerékpártúrán vehet részt Óbudán, megnézheti a 19. századi divat kellékeit, például a fardagályt és a kámvás rokolyát, vagy múltidéző sétára mehet a Budai Várba, ahol felpróbálhatja a 11-17. században divatos ruhákat, ékszereket, viselet-kiegészítőket. És lesz még rímes világnéző Faludy György költeményeivel, séta a csodalámpával a mese és a zene birodalmában, látogatás az ókorban, fényfestés, filmrajzolás, falfestés, selyemfestés, recycling alkotósarok, látható lesz Vörösmarty Mihály és Petőfi Sándor sakk-készlete, becsomagolt  múzeumépületet festhetünk újra, végül pedig Márton-napi vigasságokon búcsúztathatjuk az őszt.

A látogatók és a résztvevő intézmények számának alakulása 2006 és 2009 között

Múzeumok száma

Programok száma

Látogatók száma

2006

2007

2008

2009

2006

2007

2008

2009

2006

2007

2008

2009

49

75

110

160

300

410

625

997

25556

121630

92598

131010

Múzeumpedagógiai Évnyitó

Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága, Székesfehérvár, szeptember 27.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó nagyrendezvénye idén is a Múzeumpedagógiai Évnyitó. Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a múzeumokra, mint az oktatás fontos helyszíneire, másrészt hogy bemutassa, hogy a múzeumok a tanévhez igazodva milyen új programokkal várják a pedagógusokat és a diákcsoportokat. Az évnyitóhoz kapcsolódó konferencián lehetőség nyílik arra is, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a muzeális intézmények beszámoljanak a közművelődés és a múzeumpedagógia terén végzett kutatásaikról, valamint ismertessék legsikeresebb fejlesztéseiket. A konferencia délutáni szekcióiban a házigazda Szent István Király Múzeum és a székesfehérvári múzeumok szakemberei a gyakorlatban is bemutatják múzeumpedagógiai programjaikat.

Ezen az eseményen adják át a Múzeumpedagógiai Nívódíjat is a korszerű, újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismeréseként.

Az idei az első alkalom, hogy e nagyszabású eseményt vidéki helyszínen, egy megyei múzeumi szervezettel együtt rendezzük.

Közönségprogramok

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain közel 170 múzeum vesz részt, és szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket tíz témakörbe csoportosítva. A múzeumi szakma valamennyi területét érintő témakörök a múzeumi programpaletta sokszínűségét jelzik, így egy szélesebb látogatói kör megszólítására és bevonására nyílik lehetőség. Az elmúlt évek népszerű témái mellett az idei fesztivál két új tematikával gazdagodott – Őszi hajtás és Ilyen a természetünk -, amelyekhez számos intézmény csatlakozott.

Őszi hajtás

A múzeumok az oktatás egyre fontosabb helyszínei. Az iskolai tanévvel párhuzamos múzeumpedagógiai tanévben folyamatosan frissül a múzeumok múzeumi óra kínálata. Az új időszaki kiállításokhoz és az állandó kiállításokhoz is gyakran készülnek új oktatási programok, amelyeket a múzeumpedagógusok kifejezetten egyes korosztályok és tananyagok igényeihez szabnak. Ezzel lehetővé teszik, hogy a leckét a múzeumban műtárgyak segítségével is meg lehessen tanulni.

Őszi hajtás? Természetesen! Hiszen a múzeumokban ősszel indul be újra az élet! A múzeumok ősszel mutatják be friss hajtásaik közül a legizgalmasabbakat! Mielőtt a suliban beindul a hajtás, irány a múzeum, pajtás!

Múzeumi szakterület: valamennyi

Program: hét közben és hétvégén diákoknak

Ilyen a természetünk

A program célja szűkebb és tágabb természeti környezetünk tapasztalati megismerése és a környezetvédelem, múzeumi közreműködéssel.

A program keretében a múzeumok természeti környezetével, történeti kertekkel, természet- és környezetvédelemmel, földünk értékeivel, a gazdag állat- és növényvilággal foglalkozó programokon vehetnek részt a látogatók.

Program: hétvégi családi, ismeretterjesztő program

Pincétől a padlásig

Behajtani tilos? Behajtani szabad! A Múzeumok Őszi Fesztiválján lekerülnek a tiltó táblák a látogatók elől lezárt helyszínek bejáratairól: feltárulnak a gyűjteményeket őrző raktárak, restaurátor műhelyek, kutatószobák, titkos folyosók, sötét pincék, cúgos padlások, meredek csigalépcsők, testközelbe kerülnek a város fölé magasló épületszobrok és kupolák. A kalandvágyó múzeumbúvárok a pincétől a padlásig bejárhatják a múzeumépületeket, ahol addig láthatatlan munkatársakkal és ismeretlen múzeumi tevékenységekkel is találkozhatnak. Aki jól figyel, felfedezheti a rejtett zugokban a hely szellemét.

Múzeumi szakterület: valamennyi

Program: hét közben diákoknak, hétvégén családi, ismeretterjesztő program

Művészetek találkozása

Kapcsoljuk össze a falak és vitrinek programjait a színpad lehetőségeivel! Múzeumon belül és azok udvarán számos esetben rendeznek zeneművészeti koncerteket, előadó-művészeti programokat. Az Őszi Fesztivál keretében a különféle művészeti ágak (képző-, zene-, szín-, előadó-, film-, fotó-, báb-, táncművészet, stb.) lehetőségei szorosabban kapcsolódhatnak az egyes kiállításokhoz. Az így megtervezett komplex programok által szélesebb körben nyílik alkalmunk a múzeumok kiállításait népszerűsíteni. A kieső látogatói korosztályokat bombázzuk érdeklődésüknek megfelelően. Akár rock-bandát a múzeumkertbe! (Miután kitöltöttek legalább egy feladatlapot…)

Múzeumi szakterület: művészetek, néprajz, történettudomány

Program: szabadidős program, ismeretterjesztő, oktató program

Múzeumi tanösvény

Helyszínről helyszínre, múzeumról múzeumra járva még a saját környékünk is tartogathat meglepetéseket. A Múzeumi tanösvény programjai olyan tematikus sétautakat ajánlanak, amelyek állomásait – múzeumokat, műemlékhelyszíneket, könyvtárat, levéltárat – felkeresve mindenütt valami érdekességre bukkan a látogató. A családok, baráti társaságok vagy kisebb diákcsoportok számára kínált közös játékba magáért az élményért is érdemes bekapcsolódni, de a résztvevőket  kisebb ajándék, díj és a versengés lehetősége is motiválja.

Múzeumi szakterület: valamennyi

Program: hétvégi családi, ismeretterjesztő program

Múzeumok őszbúcsúztató vigassága

Novemberben a Márton-naphoz kötődő gazdag hagyományvilág a múzeumok széles körének ad lehetőséget vonzó programkínálat kialakítására. Legnépszerűbb középkori ünnepünknek az ország minden területén voltak helyi tradíciói is, amelyeket érdemes feltárni és feleleveníteni. A „libás" gyermekjátékok bőséges tárháza maradt fent, amelyek mondókái, versei, zenéje kínálja a társművészetekkel való kapcsolódás lehetőségét. A boros és gasztronómiai programok múzeumi környezetben való megjelenése új látogatói csoportokat is behozhat az intézményekbe. Az ország bortermelő vidékein ekkor kóstolták meg az újbort, és fogyasztották el a „mártonludakat", melyek csontjából jósoltak is. A múzeumi adattárakban és gyűjteményekben számos érdekes recept vagy éppen tárgy lapul, amelyet az őszbúcsúztatóhoz kapcsolva tárhatunk az érdeklődők elé, kiegészítve múzeumpedagógiai és kézműves programokkal.

Múzeumi szakterület: néprajz

Program: szórakoztató, szabadidős, hétvégi

Múzeumok délidőben (Múzeumi á la carte)

Különleges, nem mindennapi emberek, állatok, növények, tárgyak, történetek, események, tevékenységek, szokatlan időben szervezett, tartalmas múzeumi programok könnyed stílusban – ebéd helyett, előtt és után – a múzeumban.

Kultúra délidőben, avagy Ebéd helyett múzeum?
Itt még nem jártam, jó lenne megismerni!

Előétel:

Érdekes, nem mindennapi emberek, állatok, növények, tárgyak, történetek,

események, tevékenységek – csak ínyenceknek!
Főétel:

Gazdag leves múzeumi kiállítással fűszerezve
Múzeum java (izgalmas múzeumi kutatásokkal, tárgyakkal „megbolondítva")
Desszert:
A múzeumchef meglepetés ajánlata

Múzeumi szakterület: valamennyi

Program: ismeretterjesztő, hétfőtől csütörtökig délidőben érdeklődőknek

 Térjünk a tárgyra!  Nyitott kapuk, mesélő tárgyak

A tárgyat ismét a középpontba kívánjuk helyezni. Megkeressük a legérdekesebb, legszebb, legkisebb, legnagyobb, legrégebbi, legújabb, legérdekesebb tárgyat, és köré fűzzük fel a programokat. Ennek keretében betekintést nyerhetnek a látogatók a múzeumok rejtett zugaiba, megismerhetik a háttérben zajló munkákat, kulisszatitkokat, megismerkedhetnek a különböző szakmuzeológusok munkájával. A vállalkozó kedvű látogatóknak családi programként ajánljuk e témában a sokféle interaktív feladattal, szellemi és fizikai akadállyal nehezített „Fedezd fel! – Kalandtúra a múzeumban" változatot.

Múzeumi szakterület: valamennyi

A program jellemzője: hét közben diákoknak, hétvégi családi, ismeretterjesztő program.

Kézfogás

Múzeumi tanösvény formájában több intézményt összekötő program: egy iskola és egy múzeum, vagy egy magyarországi és egy határon túli magyar múzeum közös, értékmegőrző programja. Cél egymás kiállításainak, hagyományainak, kulturális örökségének megismerése a közösen szervezett program keretében.

Múzeumi szakterület: valamennyi

A program jellemzője: hétvégi családi, ismeretterjesztő program

 A nagy rajzolás

Csokival buszjegyre? Töprengjünk el azon, hogy milyen sokféleképpen hagytunk és hagyunk jelet a világban! Lépjünk ki megszokott rajzoltató sémáink közül. A program angol kitalálói bármilyen jelhagyást elfogadnak, azaz nagyon tág értelemben használják a rajzolást. Kísérletezzünk hát az anyagokkal, eszközökkel, síkban vagy térben, kézzel avagy lábbal! Csak az a fontos, hogy minél nagyobb legyen a rajz, minél több ember vegyen részt benne, és hogy kapcsolódjon intézményünk valamely tartalmához.

A nagy rajzolást októberben már tizenkettedik alkalommal rendezik meg világszerte, több mint ezer helyszínen – könyvtárakban, galériákban, kastélyokban, múzeumokban, iskolákban, közösségi házakban, bevásárlóközpontokban. Kortól, kézügyességtől és alkotóstílustól függetlenül bárki részt vehet benne. Kilépve a megszokott keretekből, a megszokott anyagok (ceruza, festék, szén stb.) használata mellett a résztvevők kipróbálhatnak új dolgokat is, például homokot, textilt vagy akár vízpárát.

Foglalkozások és projektlehetőségek: változó helyszínek, építészet, előfordulási hely és lakóhely, divat, klímaváltozás, környezettudatosság, és újrahasznosítás. Mindenfajta jelhagyás megengedett – festéstől az animációig.

Múzeumi szakterület: valamennyi, különösen a művészeti gyűjtemények

Program: szórakoztató, szabadidős, hétvégi

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat szervezői az MMP Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre), valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya, társszervezői a megyei múzeumi koordinátori hálózat tagjai.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.