Az Erste csoportAz Erste csoport

Új módszer szerint készülnek az Erste Csoport pénzügyi kimutatásai 2008. október 30-ától. A változtatás célja, hogy a közelmúltban holdingba szervezett nemzetközi pénzügyi csoport jelentései átláthatóbbak legyenek a befektetők és az ügyfelek számára.

  Az Erste csoportAz Erste csoport

Új módszer szerint készülnek az Erste Csoport pénzügyi kimutatásai 2008. október 30-ától. A változtatás célja, hogy a közelmúltban holdingba szervezett nemzetközi pénzügyi csoport jelentései átláthatóbbak legyenek a befektetők és az ügyfelek számára.

Az üzletági jelentéstétel rendszere az új csoportstruktúrához illeszkedik, és négy fő területre oszlik: Lakossági és KKV üzletág, Csoportszintű Vállalati és Befektetési Banki üzletág (GCIB), Csoportszintű Piacok üzletág, valamint Vállalati üzletág.  

A Lakossági és KKV üzletág az Erste helyi ügyfélbázisára összpontosító országszintű üzletágakra oszlik. Az átláthatóság növelése és a hatályos jelentéstételi szabályoknak való megfelelés érdekében az ausztriai szegmens az új Erste Bank Oesterreich-re (a leányvállalatokkal együtt értve) és az integrált takarékszövetkezetekre oszlik (ez utóbbi esetében nem történt változás az előző rendszerhez képest). A kelet-közép-európai leányvállalatok mindegyikének jelentéstétele továbbra is egyénileg történik.

A Csoportszintű Vállalati és Befektetési Bank üzletág (GCIB) az Erste Csoport működési területén lévő nagyvállalatokkal foglalkozik, mely a csoport számára több mint 175 millió eurós éves árbevételt jelent.  
Ennek legnagyobb részét az ausztriai üzletág adja, Kelet-Közép Európában Csehországból 3,8 százalék, Romániából 5,9 százalék, Szlovákiából 1,8 százalék, Magyarországból és Horvátországból pedig 2,5 százalék mértékű a hozzájárulás.  A treasury szolgáltatások nélkül vett Nemzetközi üzletág az Erste Ingatlan üzletágát (ideértve az Erste Immorent nevű leányvállalatát), továbbá a Befektetési Banki és a Tőkepiacok üzletágat foglalja magába.

A Csoportszintű Piacok a Csoportszintű Treasury és Kölcsöntőke-piacok üzletágat tartalmazza. A Vállalati üzletág továbbra is olyan csoportszintű szolgáltatásokat tartalmaz, mint a marketing, a szervezés és az IT, valamint a stratégia csoportszintű végrehajtásában segédkező osztályok. A Csoportszintű Számvitel ezentúl szintén a Vállalati üzletághoz tartozik.

Az új jelentéstételi struktúra szerint az üzletágak nagyrészt hozzáidomulnak az Erste Csoport új szervezeti felépítéséhez. Ennek eredményeként a kelet-közép-európai leányvállalatok csoportszintű teljesítménye némileg alacsonyabb lesz, hiszen a helyi eredmények egy része ezentúl két holdingszintű üzletághoz, a Csoportszintű Vállalatok és Nemzetközi Banki, valamint a Csoportszintű Piacok üzletághoz kerül. Ugyanakkor az új struktúra révén nő az átláthatóság, amelynek következtében a leányvállalati eredmények jobban tükrözik majd az alaptevékenységüket, így az egyes országok jobban összehasonlíthatóvá válnak.

Emellett – a biztosítási üzletág értékesítése nyomán – változások történtek az eredménykimutatás szerkezetében is. Az IFRS 5 szerinti „Biztosítási üzletág bevétele" sort a „Megszűnt tevékenységekből származó adózott nyereség" sor váltja fel. Ennek eredményeként némileg alacsonyabb költség/bevétel arány jelenik meg a beszámolókban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük