A budapesti Merlinben megrendezett Filmkészítő Gyerekek II. Magyarországi Filmfesztiválján 108 kisfilm versenyzett, 40 ifjú filmkészítőt díjaztak, és több mint 60 tárgyjutalmat osztottak ki. Az idei mezőny harmadrészét már külföldi alkotók jegyezték.

 

A budapesti Merlinben megrendezett Filmkészítő Gyerekek II. Magyarországi Filmfesztiválján 108 kisfilm versenyzett, 40 ifjú filmkészítőt díjaztak, és több mint 60 tárgyjutalmat osztottak ki. Az idei mezőny harmadrészét már külföldi alkotók jegyezték.

A május 24-én ünnepélyes díjkiosztóval zárult háromnapos seregszemlén 6 és 19 év közötti fiatalok kisfilmjeit mutatták be és értékelték a nagyközönség előtt. A fesztivál alatt és a hivatalos díjkiosztás után a közönség interneten is leadhatta szavazatát a legjobbnak ítélt versenyfilmekre.

Az első alkalommal 2007-ben megtartott Filmfesztivál szervezőinek célja többek között az volt, hogy feltérképezzék az országban működő különböző gyerek-filmkészítő műhelyeket, szakköröket, filmtáborokat, és lehetőséget adjanak a gyerekeknek munkáik bemutatására.

A most megrendezett versenyre – akárcsak 2007-ben – 6 és 19 év közötti gyerekek jelentkezhettek különböző korosztályi és műfaji kategóriákban, valamint külön kategória került kiírásra azoknak, akik ugyan túllépték a korhatárt, de a fesztiválra beküldött filmjüket még 19 éves koruk előtt készítették. A pályázatra 160 alkotás érkezett, melyet egyéni alkotók mellett számos iskola, gyerek- és diák-filmműhely küldött be. A beérkezett filmekből végül 108 alkotás versenyezhetett a zsűri és a diákzsűri által odaítélt értékes díjakért. A Kicsi a bors, de erős kategóriában 24, az Ifjú titánok kategóriában 76, és a harmadik, GyerekszemÖregszem kategóriában 19 filmet bírált el a zsűri. Az ítészek az összes film megtekintése alapján adták ki kategóriánként a legjobb filmeket megillető díjakat és az elismerő okleveleket.

Az Országos Diákzsűri delegáltja, Kis Dorottya által vezetett diákzsűri különböző elismerésekkel 23 alkotást díjazott, míg a Bollók Csaba filmrendező vezette szakmai zsűri 15 alkotót vagy alkotóközösséget jutalmazott meg. A különféle és igen értékes nyeremények, díjak a Gyerekszem Filmfesztivált támogató cégek bőkezűségének voltak köszönhetőek.

A fesztiválon külön versenyblokkban indultak a Hűvösvölgyi és Szilágyi Erzsébet Gyermekotthon alkotóinak filmjei, melyek a Raiffeisen Bank támogatásával készültek. Ebben a blokkban húsz filmet értékelt egy külön erre felkért zsűri, és végül három fő és három különdíjat osztottak ki. Mindezek mellett a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Gyermek és Ifjúságvédelmi Főosztálya Gyermekvédelmi Különdíjként két kamerát ajánlott fel a gyermekotthonok részére.

Grosch Nándor, a fesztivál főszervezője sikeresnek értékelte a háromnapos rendezvényt, és kifejtette, hogy az idei fesztivál helyszíne, a Merlin a fesztivál léptékéhez és hangulatához illő új otthont adott a rendezvény eseményeinek. A fesztivál szakmai konferenciájának témájáról, a kamera és a vászon mögötti agresszióról elmondta, hogy a filmkészítés egyik fő célja az is, hogy a gyerekek inkább a filmek virtuális terében jelenítsék meg az agresszív és fájdalmas érzéseiket, mert ekkor talán az életben mindezekből kevesebb éri őket. A konferencián pszichológusok, médiapedagógusok, médiaelemzők és filmszakkör-vezetők osztották meg egymással és a hallgatósággal tapasztalataikat.

A Filmfesztivál érdeklődő közönsége a versenyfilmeken kívül mindegyik nevezett filmet megtekinthette, válogatásokat láthattak a különböző hazai és külföldi partnerfesztiválok filmjeiből, és különböző szórakoztató programokon is részt vehettek: maszk- és sminkfestésen, homok és tárgy animáció készítésen, jelmezes fotózáson, pirotechnikai és kaszkadőr bemutatón. A fesztivál-partyn a Félóra zenekar, az Illuvision VJ-csapata és DJ marTon léptek fel.

A fesztivál legsikeresebb filmjei megtekinthetők a fesztivál honlapján, a www.gyerekszemfilmfesztival.hu -n, de megnézhetőek az www.egyszervolt.hu oldalain is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük