2024.május.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vigyázzon: megtévesztő MPL küldemény értesítés csomagra!

6 perc olvasás
Cikkünk prevenciós tájékoztatás a megtévesztő MPL küldeményekkel kapcsolatban, hogy ne váljon áldozattá. Az EuroAstra.hu és az Adhoc.Support fogyasztói érdekérvényesítő közösség csapata az alábbi szakmai ajánlást fogalmazta meg olvasóinknak. Az Internet robbanásszerű terjedésével és a gyors mobil internetkapcsolatok elterjedésével a spam levelek száma is jelentősen megnőtt. Az ilyen jellegű megtévesztő üzenetekre való odafigyelés és óvatosság rendkívül fontos az online biztonságunk megőrzése érdekében. Az alábbiakban szeretnénk néhány prevenciós tanácsot adni az MPL küldemény értesítéseivel kapcsolatban. Érdemes elolvasni, hogy ne váljon áldozattá.
a-csomag-tartásban-mpl-átverés

Az Internet radikális terjedésével, a gyors mobil internettel és a mindenhonnan elérhető levelezési kapcsolatokkal, a másokat megkárosító SPAM levelek száma is óriásit nőttek. Senki sincsen biztonságban akinek tömeges ügyfélkapcsolata van, azt bizony azonnal meg is hamisíthatják. Egy emailről a feladó adatai alapján döntünk és ha a címzett személye is megegyezik a saját email címünkkel, már is nagy esély van arra, hogy az ilyen emailben található linkre egyet oda kattintunk.

Vigyázzon: megtévesztő MPL küldemény értesítés csomagra!

Az egyetlen gyanús elem az a zöld sáv – lássuk hogyan vernek át bennünket óvatlanokat. Kapunk egy formailag tökéletes levelet. Minden, de szó szerint az összes küldemény elem stimmel.  A Magyar Posta logója, a benne lévő összes tartalmi elem, a lábrészben a levelezés figyelmeztető része a bizalmas tájékoztatásról. Bárki, ezt szó szerint értsük, bárki képes lenne ezt a csalást, megtévesztést egy kattintással benézni.

vigyázzon: megtévesztő mpl küldemény értesítés csomagra!
vigyázzon: megtévesztő mpl küldemény értesítés csomagra!

Az egyetlen gyanús elem az a zöld sáv ahol a kattintson ide felirat érhető el, az amiből aztán kiderül a levél egy csalás és aki azt lekattintja az el fog jutni ide:

Ezek után NE a zöld sávra kattintson senki, hanem olvassa el ezt a cikket és nézze meg mit is kapna, ami nem a Magyar POSTA MPL szolgáltatás terméke. Kapna egy külső linket, amiben egy PRAXISHANUS .DE néven jegyzett webcímet. Ez ugyebár nem Magyar Posta, sem nem MPL. Ez a link az egérgomb, zöld klikk ide felületre történő helyezésekor se látszik. Ez már csak akkor látszik, ha lekattintotta. Azt amit lekattint azt pedig nem szeretné…

Vigyázzon: megtévesztő MPL küldemény értesítés csomagra: az APPLE és Android mobilok IS veszélyben

vigyázzon: megtévesztő mpl küldemény értesítés csomagra!
vigyázzon: megtévesztő mpl küldemény értesítés csomagra!

A link a Szlovákiában üzemelő Erste Bank SLPS -t hívja meg és mobilon ez néhány óvatlan kattintással, egy ilyen 800Ft-nyi összeget simán kienged, azonosítás nélkül.

Az, hogy kiben végződik ez a felhasználó már úgy gondoljuk, hatósági felderítéssel érhető el. Nagy IQ ahhoz sem kell már ezek után, már ha neki veselkedik a hatóság.

Mielőtt bármire kattintanánk, irány a Magyar Posta nyomkövető szolgáltatása

Amiben mi felhasználók hibásak lehetünk, még ha annyira Magyar Posta arculatú a levél, hogy előzetesen le kellene ellenőriznünk a küldemény azonosítóját, ki és miért küldött nekünk bármit is.

A nyomkövetés a következő küldeménytípusok esetében biztosított:
Csomag
• MPL Üzleti csomag (Például: PB00010122727)
• Európa+ csomag (Például: CP123456785HU)
• MPL Europe Standard (Például: JJH30AAAAAPL00000001) (DHL)
• Nemzetközi EMS gyorsposta (Például: EA004037757HU)
Belföldi Levél (RL vagy EL számsor).
• Hivatalos irat
• Ajánlott levél, ajánlott válaszküldemény
• Tértivevényes ajánlott levél
• Tértivevényes ajánlott válaszküldemény

vigyázzon: megtévesztő mpl küldemény értesítés csomagra!
a képre kattintva a magyar posta / mpl küldemény nyomkövetés szolgáltatását éri el valóban!

Tehát PBC – előtaggal nincsen küldemény. Ez az egyetlen ami szemet szúr/hat, ha valaki rendszeresen fogad, innen-onnan küldeményt, még akkor is simán klikk és megy a fizetésre. Már pedig az a link amit életre hív a zöld klikk ide felirat az egy un. gyorsfizetés. Klikk és fizet….Apple vagy Android nem számít.

Prevenciós tájékoztatás a megtévesztő MPL küldeményekkel kapcsolatban, hogy ne váljon áldozattá.

Az EuroAstra.hu és az Adhoc.Support fogyasztói érdekérvényesítő közösség csapata az alábbi szakmai ajánlást fogalmazta meg olvasóinknak:

Az Internet robbanásszerű terjedésével és a gyors mobil internetkapcsolatok elterjedésével a spam levelek száma is jelentősen megnőtt. Az ilyen jellegű megtévesztő üzenetekre való odafigyelés és óvatosság rendkívül fontos az online biztonságunk megőrzése érdekében. Az alábbiakban szeretnénk néhány prevenciós tanácsot adni az MPL küldemény értesítéseivel kapcsolatban:

  1. Kétségek esetén mindig legyen körültekintő: Amikor egy MPL küldeményről kap értesítést, ne kattintson azonnal a linkre. Először is olvassa el figyelmesen az üzenetet, és nézze meg, hogy minden információ és részlet stimmel-e. Keressen olyan jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy az üzenet hamis lehet, például helyesírási hibák, gyanús e-mail címek vagy nem megfelelő formázás.
  2. Vigyázzon a megtévesztő jelzésekre: Az MPL küldemény értesítés általában hivatalosnak tűnik, és tartalmazza a Magyar Posta logóját és más megfelelő jelöléseket. Azonban a megtévesztő üzenetek gyakran tartalmaznak kattintható linkeket, amelyek valójában átirányítanak más, nem biztonságos weboldalakra.
  3. Ellenőrizze a linkek célpontját: Az egyik módszer a csalás felismerésére, hogy az egérmutatót a link fölé helyezve megnézi a böngésző ablak alján megjelenő URL-t. Ha ez a webcím nem a Magyar Posta hivatalos oldalára vagy más megbízható forrásra utal, ne kattintson rá.
  4. Használja a Magyar Posta hivatalos nyomkövető szolgáltatását: Ha kíváncsi arra, hogy valóban van-e MPL küldeménye, látogasson el a Magyar Posta hivatalos weboldalára és használja a nyomkövető szolgáltatást. Ezáltal megbizonyosodhat arról, hogy a kapott értesítés valós vagy hamis.
  5. Legyen óvatos az online fizetéseknél: Soha ne végezzen pénzügyi tranzakciót vagy adjon ki személyes információkat (pl. bankkártya adatokat) gyanús e-maileken vagy weboldalakon keresztül. Mindig használjon megbízható fizetési csatornákat, például a hivatalos banki weboldalt vagy az MPL hivatalos oldalát.
  6. Ne ossza meg személyes adatait ismeretlen forrásokkal: Soha ne adjon ki személyes vagy bizalmas információkat, például jelszavakat, felhasználóneveket vagy személyes azonosítókat gyanús e-maileken vagy weboldalakon keresztül. A megbízható szervezetek soha nem fogják kérni ezeket az információkat e-mailben.
  7. Frissítse és védelmezze számítógépét: Rendszeresen frissítse az operációs rendszerét és a biztonsági szoftvereket, és győződjön meg róla, hogy a számítógépén vagy mobil eszközén telepítve van egy jó minőségű vírusirtó program. Ezek a lépések segítenek megvédeni az eszközét a rosszindulatú szoftverektől és a kiberbűnözők támadásaitól.
  8. Tájékoztassa másokat: Ossza meg ezeket a prevenciós tippeket családtagjaival, barátaival és kollégáival. Az online biztonság fontosságának hangsúlyozása és a tudatosság növelése segít megvédeni másokat a megtévesztő üzenetektől és csalásoktól.

Fontos megjegyezni, hogy a Magyar Posta soha nem fogja kérni a személyes adatait vagy pénzügyi információit e-mailben. Ha bármilyen gyanús tevékenységet tapasztal, jelentse azt a Magyar Postának és a helyi hatóságoknak.

Az online biztonság érdekében mindig legyen óvatos és körültekintő, és ne kattintson gyanús linkekre vagy osszon meg személyes információkat ismeretlen forrásokkal.


A Magyar Posta közleményét
az ilyen és hasonló ügyek kezelésére vonatkozóan, itt olvashatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.