2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Világszerte SUSE Linux Enterprise Serveren futnak a legnagyobb szuperszámítógépek

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/14297"><img class="image thumbnail" src="/files/images/llbluegene.thumbnail.jpg" border="0" alt="Lawrence Livermore National Laboratory IBM eServer Blue Gene" title="Lawrence Livermore National Laboratory IBM eServer Blue Gene" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Lawrence Livermore National Laboratory IBM eServer Blue Gene</strong></span></span> <p>Világszerte a Novell SUSE Linux Enterprise Server rendszerei futnak a szuperszámítógépeken. A nagyteljesítményű számítástechnikával kapcsolatos trendeket kutató TOP500 projekt szerint a világ legnagyobb szuperszámítógépes Linux-rendszereinek esetében a SUSE Linux Enterprise rendszert használják a legtöbben. </p><p> 

 lawrence livermore national laboratory ibm eserver blue geneLawrence Livermore National Laboratory IBM eServer Blue Gene

Világszerte a Novell SUSE Linux Enterprise Server rendszerei futnak a szuperszámítógépeken. A nagyteljesítményű számítástechnikával kapcsolatos trendeket kutató TOP500 projekt szerint a világ legnagyobb szuperszámítógépes Linux-rendszereinek esetében a SUSE Linux Enterprise rendszert használják a legtöbben.

 

 lawrence livermore national laboratory ibm eserver blue geneLawrence Livermore National Laboratory IBM eServer Blue Gene

Világszerte a Novell SUSE Linux Enterprise Server rendszerei futnak a szuperszámítógépeken. A nagyteljesítményű számítástechnikával kapcsolatos trendeket kutató TOP500 projekt szerint a világ legnagyobb szuperszámítógépes Linux-rendszereinek esetében a SUSE Linux Enterprise rendszert használják a legtöbben.

 

A világon működő 50 legnagyobb szuperszámítógép 40%-án SUSE Linux Enterprise fut, köztük a három legnagyobbon: a Lawrence Livermore National Laboratory IBM eServer Blue Gene, a Juelich Research Center IBM eServer BlueGene/P (JUGENE) és a New Mexico Computing Applications Center SGI Altix 8200 rendszerein is.

A nyílt forráskódnak és az alacsony hardver költségeknek köszönhetően a Novell és partnerei a szuperszámítógépeknél már megszokott nagy teljesítményt igénylő számítási funkciókat tesznek elérhetővé a nagyvállalatok és a közepes méretű szervezetek számára a különböző iparágak, köztük a gépipar, a kutatás és a tudomány területén.

Az Audi, az MTU Aero Engines, a NASA Advanced Supercomputing Division, a Porsche Informatik, a Seoul National University, a Swinburne University of Technology, a Tokyo Institute of Technology és a Wehmeyer egyaránt a SUSE Linux Enterprise Servert futtatja a szuperszámítógépein illetve a számítógépes clusterein, így a kulcsfontosságú munkaterheléseket minimális leállás mellett kezelhetik.

A NASA Advanced Supercomputing Division három szuperszámítógépe jelenleg is a Novell SUSE Linux Enterprise szoftverét alkalmazza. Ezeket a számítógépeket arra használják, hogy kiértékeljék a NASA mérnöki és tudományos igényeinek megfelelő következő generációs technológiát, irányítsák a rendszerműködést és programokat indítsanak, valamint támogassák a NASA repülési, tudományos és űrutazással kapcsolatos kezdeményezéseit. A NASA következő szuperszámítógépe, amelyet idén nyárra fejeznek be szintén SUSE Linux Enterprise Servert használ majd, és üzembe helyezésekor az egyik legnagyobb SGI Altix ICE-rendszer lesz. Emellett a jelenlegi harmadik legerősebb szuperszámítógép szintjét éri el.

„A NASA folyamatosan azon dolgozik, hogy választ adjon a tudomány legösszetettebb kérdéseire, így kiemelten fontos egy olyan operációs rendszer használata, amely segít a legmagasabb szintű funkcionalitás elérésében" – mondta William Thigpen, a NASA fejlett szuperszámítógépes rendszerekkel foglalkozó mérnöki osztályának vezetője. „Az operációs rendszer kiválasztásakor a teljesítmény és a rugalmasság a két fő szempontunk. A megfelelő operációs rendszer segít abban, hogy kitolhassuk a számítógépek teljesítményének határait és az innováció új szintjét teremtsük meg az űr-, tudományos és repülési programokhoz" – tette hozzá Thigpen.

A partnerek kihasználják a SUSE Linux Enterprise funkcióit

Az Appro International, az Atipa Technologies, a Cluster Resources, a HP, a Penguin Computing, az SGI, a Teradata vállalatok a SUSE Linux Enterprise Server rendszerre alapozva kínálnak nagyteljesítményű számítástechnikai megoldásokat ügyfeleiknek.

„Nemrégiben bevezettük a platformok egy új családját, a belépő szintűtől az aktív vállalati adattárházakig, amelyek számos ügyféligényt elégítenek ki" – mondta Scott Gnau, a Teradata Corporation fejlesztési vezetője. „Megoldásainkat úgy alakítottuk ki, hogy elősegítsék a hatékony üzleti intelligencia és a valós idejű döntéshozatali alkalmazások működését, beleértve a csalások észlelését és megelőzését, az ügyfelek szegmentálását, az emberi erőforrásokat és az előrejelzéseket. Megoldásaink a Novell SUSE Linux Enterprise Server rendszerén futnak, amely a kiváló skálázhatóságnak, megbízhatóságnak, rugalmasságnak és könnyű használatnak köszönhetően az optimális Linux operációs rendszer ügyfeleink számára. A nagy léptékű, kulcsfontosságú alkalmazásokat használó vállalatok támogatásához azért választottuk ezt a platformot, mert teljes körű, iparági vezető Linux-szolgáltatásokat kínál" – tett hozzá Gnau.

„Az SGI-nél a nagyteljesítményű számítástechnikára és a magasfokú skálázhatóságra összpontosítunk, így számos Altix és Altix XE ügyfél esetében a SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszert választottuk" – mondta Irene Qualters, az SGI szoftveralelnöke. A nagyteljesítményű számítástechnikára irányuló igény egyre összetettebbé válik az egyes iparágakban. Az SGI és a Novell együttműködése biztosítja a SUSE Linux Enterprise további vezető pozícióját az új üzleti igényeknek megfelelő nagy teljesítményű clusterek esetében" – tette hozzá Qualters.

„A Novell vállalattal kötött együttműködés keretében kifejlesztettük a Moab Cluster Builder for SUSE Linux Enterprise megoldást a SUSE Linux Enterprise Server olyan „kulcsrakész", nagyteljesítményű rendszerekre optimalizált verzióját, amely könnyen használható erőforrás- és munkaterhelés-felügyelettel rendelkezik" – mondta Michael A. Jackson, a Cluster Resources Inc. elnöke. Emellett a Novell Microsofttal kötött együttműködési szövetségének köszönhetően dinamikus, több operációs rendszerből álló clustert is használhatunk. Ez a következő generációs megoldás lehetővé teszi, hogy egy cluster egyszerre álljon SUSE Linux Enterprise és Windows tagokból, és az operációs rendszerek aránya dinamikusan változtatható legyen a szükséges munkaterheléstől függően. A Novell egyértelműen a következő generációs nagyteljesítményű rendszerek központi eleme, mivel könnyen használhatóvá, valamint üzleti szempontból megbízhatóvá és támogathatóvá teszi azokat" – tette hozzá Jackson.

„A SUSE Linux Enterprise a nagyteljesítményű rendszerek első számú operációs rendszerévé vált, mivel kiváló a skálázhatósága, nagy teljesítményre képes és a nyílt forráskódú szoftverek és fejlesztői eszközök széles köre érhető el hozzá" – mondta Carlos Montero-Luque, a Novell nyílt forráskódú platformmegoldások termékmenedzsmentjéért felelős részlegének alelnöke. „A SUSE Linux Enterprise rendszert futtató iparági szabványú kiszolgálók és clusterek előnyeit kihasználva az ügyfelek és a partnerek a világ legjobb nagyteljesítményű számítástechnikai rendszereit megközelítő termékeket és alkalmazásokat építhetnek és telepíthetnek" – tette hozzá Montero-Luque.

www.novell.com/hpc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.