2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Világsztár a Zsidó Nyári fesztiválon Pinchas Zukerman és a Zuckerman Chamberplayers koncertje

4 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/4878"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Zukerman.thumbnail.jpg" border="0" alt="Pinchas Zukerman, ( hegedû )" title="Pinchas Zukerman, ( hegedû )" width="61" height="100" /></a><span style="width: 59px" class="caption"><strong>Pinchas Zukerman, ( hegedû )</strong></span></span>A 10. jubileumi fesztiválon számos mûvészeti ágban, minden eddiginél gazdagabb programkínálattal képviselteti magát a zsidó kultúra. Fassang László, Palya Bea, a 100 Tagú Cigányzenekar, Szentpéteri Csilla, Bogányi Gergely, a Máv Szimfonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Nemzetközi Kántorkoncert  nagysikerû elõadásait követõen  a klasszikus zene kedvelõit igazi különlegességgel várják a programsorozat szervezõi a Dohány utcai zsinagógában. </p><p>

 

pinchas zukerman, ( hegedû )Pinchas Zukerman, ( hegedû )A 10. jubileumi fesztiválon számos mûvészeti ágban, minden eddiginél gazdagabb programkínálattal képviselteti magát a zsidó kultúra. Fassang László, Palya Bea, a 100 Tagú Cigányzenekar, Szentpéteri Csilla, Bogányi Gergely, a Máv Szimfonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Nemzetközi Kántorkoncert  nagysikerû elõadásait követõen  a klasszikus zene kedvelõit igazi különlegességgel várják a programsorozat szervezõi a Dohány utcai zsinagógában.

 

pinchas zukerman, ( hegedû )Pinchas Zukerman, ( hegedû )A 10. jubileumi fesztiválon számos mûvészeti ágban, minden eddiginél gazdagabb programkínálattal képviselteti magát a zsidó kultúra. Fassang László, Palya Bea, a 100 Tagú Cigányzenekar, Szentpéteri Csilla, Bogányi Gergely, a Máv Szimfonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Nemzetközi Kántorkoncert  nagysikerû elõadásait követõen  a klasszikus zene kedvelõit igazi különlegességgel várják a programsorozat szervezõi a Dohány utcai zsinagógában.

Elõször kapott meghívást a fesztiválra minden idõk egyik legkiválóbb muzsikusa, a világhírû hegedûmûvész Pinchas Zukerman és kamarazenekara, a Zukerman ChamberPlayers. Szeptember 5-én lépnek közönség elé a Dohány utcai zsinagógában, különleges programjukban Enescu, Mozart és Mendelssohn mûvek szerepelnek.

Pinchas Zukerman hegedûmûvész Tel-Avivban született 1948-ban, a zenei nevelését az apja kezdte, elõször furulyán, majd klarinéton és végül hegedûn játszott. Nyolcéves korában kezdte tanulmányait Fehér Ilonával az Izraeli Konzervatóriumban, a Tel-Avivi Zeneakadémián, majd Isaac Stern és Pablo Casals irányításával tökéletesítette tudását.

zukerman chamberplayersZukerman ChamberPlayers1962-ben elnyerte  az Amerikai-Izraeli Kulturális Alapítvány, a Julliard School és a Helena Rubinstein Alapítvány ösztöndíját így lehetõvé vált, hogy  Ivan Galamian irányításával tökéletesítse tudását.  1967-ben Zukerman megnyerte a 25. Leventritt Nemzetközi Versenyt, amellyel megalapozta szólista karrierjét.

Közel négy évtizede zenei fenoménként ünneplik az egész világon.

Zenei géniusza és bámulatos technikája hosszú évek óta csodálattal tölti el a kritikusokat és a közönséget. Hegedû- és brácsamûvészként, karmesterként, kamarazenészként és tanárként egyaránt tisztelik. 1998 áprilisa óta a Kanadai Nemzeti Mûvészeti Központ Zenekarának igazgatója. Minden évben nyolchetes turnén vesz részt zenekarával, 1999-ben ez kiegészült egy kéthetes kanadai turnéval is. A 2000-2001-es évadban a Turné 2000-rel vendégszerepelt Európában és a Közel-Keleten.

Pinchas Zukerman kapcsolata karmesterként és szólistaként 1976-ban kezdõdött a Kanadai Nemzeti Mûvészeti Központ Zenekarával. 1990-ben nagyszabású európai turnén vett részt az együttessel, majd a BMG Classicsnál három Haydn mûbõl készítettek lemezfelvételt, amelyet  zeneigazgatóvá  való kinevezése alkalmából 1998-ban ismét kiadtak.A karmesteri és elõadói karrierje mellett  elhivatott mûvésztanár. 1999-ben és 2000-ben a Kanadában rendezett Nagy Zeneszerzõk Fesztiválja része volt az általa kitalált Fiatal Mûvészek Programjának. Számos tehetséges fiatal muzsikus vett részt Kanadából és külföldrõl a mesterkurzusokon, kamarazenei esteken és koncerteken.

Zukerman a Kanadai Nemzeti Mûvészeti Központ Zenekarával gyakran készít lemezfelvételeket. A CBS Recordsnál elsõ közös lemezükön Vivaldi Négy évszak és Haydn 49. ?La passione" szimfóniáját rögzítették, amelyen Zuckerman karmesterként és hegedûmûvészként is szerepelt.

A zeneirodalom hegedûre és brácsára írt mûveibõl több mint száz lemezfelvételt készített. A Deutsche Gramophone, a Philips és az RCA kiadóknál megjelent felvételeit összesen 21 alkalommal jelölték Grammy-díjra. A díjat két alkalommal,1980-ban a legjobb kamarazenei elõadásért, 1981-ben pedig a legjobb szólistaként nyerte el.

 2000-2001-ben a Chicagói Szimfonikusok gáláján olyan világnagyságokkal koncertezett, mint Daniel Barenboim, Yo-Yo Ma, Itzhak Perlman és Maxim Vengerov. A programot Chicagóban és a New York-i Carnegie Hall-ban is elõadták.

Karmesterként és hegedûmûvészként rendszeresen fellép a világ legjobb zenekaraival: a Berlini Filharmonikusokkal, a Bostoni Szimfonikusokkal, a Chicagói Szimfonikusokkal, az Angol Kamarazenekarral, az Izraeli Filharmonikusokkal, a Londoni Szimfonikusokkal, a Los Angeles-i Filharmonikusokkal, a Montreali Szimfonikusokkal, a New York-i Filharmonikusokkal és a Philadelphiai Zenekarral.

Gyakori kamarazenei elõadóként, Pinchas Zukerman világszerte fellépett barátokkal és kollégákkal, a zenei világ hírességeivel: Daniel Barenboim, Vladimir Askenazy, Jichak Perlman, Ralph Kirshbaum, a The Tokyo String Quartet, a The Kalichstein-Laredo-Robinson Trio, Marc Neikrug and the late Jacqueline du Pré.

MÛSOR

Zukerman ChamberPlayers

Pinchas Zukerman, ( hegedû )

Jessica Linnebach, ( hegedû )

Jethro Marks, ( brácsa )

Ashan Pillai, ( brácsa )

Amanda Forsyth, ( csello )

          ENESCU              C-dúr szerenád vonós trióra

                                       (Zukerman, Marks, Forsyth )

MOZART                   c-moll brácsa quintet, K. 406 (516b)

                                                Allegro

                                                Andante

                                                Menuetto in canone

                                                Allegro

                                                szünet

MENDELSSOHN            B-dúr brácsa quintet, Op. 87

                                                            Allegro vivace

                                                            Andante scherzando

                                                            Adagio e lento

                                                            Allegro molto vivace

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.