„Zöldmérő" címet viseli az a felmérés-sorozat, amely már második etapjánál tart a Sun Microsystems megbízásából, a GKIeNet kft. Kivitelezésében. A környezettudatossági kutatássorozat legfrissebb eredményeiről 2008. február 27-én a két cég közös tájékoztatóján Fischer Erik, a Sun Microsystems műszaki igazgatója, Polner Tamás, a Sun marketing igazgatója és Lőrincz Vilmos, a GKIeNet Kft.  ügyvezető igazgató-helyettese számolt be.

 

„Zöldmérő" címet viseli az a felmérés-sorozat, amely már második etapjánál tart a Sun Microsystems megbízásából, a GKIeNet kft. Kivitelezésében. A környezettudatossági kutatássorozat legfrissebb eredményeiről 2008. február 27-én a két cég közös tájékoztatóján Fischer Erik, a Sun Microsystems műszaki igazgatója, Polner Tamás, a Sun marketing igazgatója és Lőrincz Vilmos, a GKIeNet Kft.  ügyvezető igazgató-helyettese számolt be.

A 2007-es első felmérés a pénzügyi szektorra összpontosított, idén a közép- és nagyvállalatok teljes spektrumára kiterjedt a vizsgálat.  A közép- és nagyvállalatok körében készített reprezentatív felmérés azt vizsgálta, hogy a hazai cégek számára mit jelent a környezettudatosság fogalma, mennyire tartják versenyképességi tényezőnek saját iparágukban, illetve összeegyeztethetőnek tartják-e a környezettudatosságot és a gazdaságosságot, mennyire tartják fontosnak a környezetvédelmi szempontokat üzleti döntéseik meghozatalakor.

A GKIeNET Kft.  50 fő feletti magyar vállalatoknál, mintegy 5.300 cégnél végzett felmérést, 750 darabos vállalati mintával, ami a gazdasági ágazatok és a foglalkoztatottak létszáma szerint reprezentatívnak tekinthető.

A felmérés számítógéppel támogatott telefonos lekérdezés formájában, az informatikai vezető megkeresésével történt.

A tanulságok

A GKIeNet Kft. által végzett kutatásból kiderült, a magyarországi vállalatok tisztában vannak fentiek vonatkozá-saival,  de tudatosan még nem tesznek meg mindent a környezeti szempontok előtérbe helyezéséért, döntéseiket elsősorban a szabályozók, előírások befolyásolják.

A környezettudatos gondolkodásmód azonban idehaza is terjed, ezt igazolja, hogy

-az 50 fő feletti vállalatok már a versenyképességben is érzékelhető tényezőnek tartják,

-a nagy volumenű beszerzések során megjelentek a környezeti kérdések.

Ennek ellenére, a fontossági sorrendet vizsgálva, kizárólag az önkéntes társadalmi felelősségvállalás területe szerepel értékelhető helyen.  A versenyképességi és a beszerzési döntésekben sajnos a környezeti szempontok bírnak a legcsekélyebb jelentőséggel.  

A szavak és a tettek nem mindig konvergálnak

Az 50 fő feletti vállalatok 68%-a állította, hogy beszerzéseik során a kötelező szabályokon felül is figyelembe veszik az adott termék, eszköz vagy jószág környezeti ártalmi hatásait, de valójában ez a legutolsó szempont, amit mérlegelnek. A környezetvédelemmel kapcsolatban a legelkötelezettebbek a mezőgazdasággal és halászattal foglalkozó vállalatok. A pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás ágazatában a környezetvédelem elméleti támogatása a legjellemzőbb, ugyanakkor a saját iparágukban a legkevésbé fontos versenyképességi szempontnak tartják a vállalatok. Társadalmi felelősségvállalás címén az ágazatok között a pénzügyi szektor körében a legritkább a környezetvédelem támogatása.

Összesítve:

A közép- és nagyvállalatok életében a környezetvédelmi szempontok napjainkban egyre inkább érezhető szerepet töltenek be, ennek hátterében a legtöbb esetben a szabályozás által támasztott előírások állnak. Nagy kérdés viszont, hogy hogyan viszonyulnak a vállalatok azokhoz a kérdésekhez, ahol a környezet állapotának figyelembevételére nincs kötelező előírás, az kizárólag önkéntes alapon történik. A környezettudatosság a nemzetközi vállalati kultúrában sem tekint vissza hosszú múltra, viszont a trendek azt mutatják, hogy szerepe egyre növekszik. A hazai vállalatokra ilyen szempontból biztosan hatást gyakorol a multinacionális cégek környezethez való hozzáállása, ami itthon is elindította azt a folyamatot, mely középtávon már kiemelt szerepet eredményez a környezet-tudatosságnak.

Mit mondanak a számok, mi indokolja a környezettel való fokozott törődést a szektorban?

Atmoszféránkban a széndioxid koncentrációja az elmúlt 650 ezer év csúcsértékét jelenti.

A 20 legmelegebb évet az elmúlt 21 év során regisztrálták.

A legnagyobb viharok intenzitása és hossza mintegy 50%-kal nő1970 óta.

A világ hegyi-gleccsereinek mintegy 90%-a olvad, némelyek igen gyorsan.

Ugyanakkor:

-az energiasűrűség folyamatosan növekszik, az 1990-es években alkalmazott hűtési eljárások teljesen elavulnak,

-számos helyen a közművek nem képesek kiszolgálni a megnövekvő igényeket,

-hamarosan a számítógép központok is a széndioxid-kvóták célpontjaivá válhatnak,

-az internet több mint 100 milliárd kW elektromos áramot fogyaszt egy évben, ennek költségei meghaladják a 7.2 milliárd  dollárt,

-az informatikai adatközpontok energiafogyasztása 2000 és 2005 között megduplázódott, s 2010-re várhatóan ismét  megkétszereződik.  

A Gartner kutatócég szerint; 

2008-ban az adatközpontok mintegy fele ki fog fogyni az energiaellátási vagy hűtési kapacitásból, vagy egyszerűen csak a helyből.   Az energiaszámlák eddig az IT-kiadások 10%-át tették ki, ez az arány hamarosan akár az 50%-ot is elérheti.  A közeljövőben olcsóbb lehet egy kiszolgáló megvásárlása, mint az üzemeltetése.

Mit tesz a Sun?

Középpontba állítja a környezettudatos technológiákat

A Sun  a vonatkozó fejlesztésekre nagy hangsúlyt fektet a vállalat minden termékénél.  A szerverek, a kliensek,  az adattárolás és archiválás területén egyaránt a lehető legkisebb fogyasztást és a messzemenő környezetbarát kivitelt részesíti előnyben úgy, hogy ugyanakkor többszörös teljesítményt is nyújtsanak megoldásai.

A Sun a vállalaton belül a lehető leghatékonyabb energiagazdálkodásra és környezettudatos működésre törekszik.

Ennek jó példája a Santa Claraban található Sun központi adatközpont közelmúltbeli konszolidálása, amikor nagyértékű hely és energia-megtakarítást sikerült elérni a korábbi elrendezéshez képest.

A Sun Microsystemsnél azt vallják, a technológiák fejlődésével ma már nem csak a számítástechnikai teljesítmény növelése az elsődleges szempont, de az is, hogy ez mekkora helyen és milyen nagyságú energia-felhasználás mellett érhető el.  Az idevágó  szempontok szerint létrehozott termékek elősegítik az ügyfelek környezettudatos működését is.  

Processzorok

A Sun-nál a környezettudatos számítástechnika egyik alapja a 8 magos, 32 vagy 64 szálas UltraSPARC T1 és T2 jelű processzor (kódnevén Niagara), amelyek 70, ill.  90 W-os fogyasztása egyedülállónak számít az iparágban.  

Az új processzorokra épülő termékek (Sun Fire T1000/ T2000)  a Sun történetében az eddigi legnagyobb növekedést produkálták.  Környezetbarát megoldások, mert ötszörös teljesítmény, egy-ötöd fogyasztás és egy-negyed térfogat mellett egy-harmad áron működtethetők.   

A Sun elkötelezett a nyílt forráskódú rendszerek mellett, ezért ezen processzorok architektúráját is nyílttá tette.

Vékony kliens

A desktop oldalon a Sun Ray vékonykliens architektúrája platform független megjelenítést tesz lehetővé, mind Solaris, mind Linux és Windows alapon,  4W fogyasztás mellett, ami kevesebb mint 5%-a egy hagyományos PC 100W-nál is nagyobb átlagfogyasztásának.  

A Sun Ray nem csak kevesebbet fogyaszt, de zajt is alig kelt, ill. alkalmazásával feleslegessé válik a többgépes munkahelyek, call-centerek légkondicionálása.

Mivel a vékonykliens architektúra esetében a szükséges bővítést és frissítést a központi szervernél lehet elvégezni,

ezért a kliens oldali élettartam több mint kétszeresre nő, csökkentve ezáltal az elektronikus hulladékot.

Adatközpont

A január végén bejelentett Sun Modular Datacenter S20 (kódnevén Blackbox)  standard méretű konténerben kialakított adatközpont, amellyel napok alatt lehet teljes adatközpontot felállítani. Ebben az eszközök hűtésére a hagyományos léghűtés helyett egyedi vízhűtést használnak, ezzel 40%-al  lecsökkenthető a hűtéshez szükséges energia felhasználás.

A háttértárak működtetésekor a szalagos technika előnyeit még mindig érdemes számításba venni környezetvédelmi szempontokból is.

Virtualizáció

A virtualizáció is lehetőséget teremt az informatikai eszközök jobb kihasználására, hatékonyabb működtetésére, kevesebb energia felhasználás mellett. Ezt a célt szolgálja a Sun xVM  virtualizációs megoldása az adatközpontok területén.  

A Sun néhány hete jelentette be a nyílt forráskódú Virtual Box desktop virtualizációs megoldást gyártó Innotek cég felvásárlását, kiterjesztve ezzel virtulizációs megoldásait a desktop-ok területére is.

A gyártási folyamat környezetbarát hangolása a Sun-nál

-"Design for the Environment" program (2000),

-ózonromboló anyagok mellőzése (CFC, HCFC),

-2006 június óta minden termék ROHS kompatibilis (nem használ PVC-t),

-minden termék bontási és bomlási vizsgálata,

-2005 óta a cég WEEE kompatibilis (a visszakerülő eszközök 65%-a újrahasznosuló anyag),

-2006 óta a Sun  EICC szabványokat használ,

-2007 óta minden első szintű beszállító EICC szabványos,

-100%-ban   ISO 14001 megfelelés.

A Sun vonatkozó eredményeinek elismerése

-2006:   EPA (USA Környezetvédelmi hivatal) díj:  Amerikában első az ingázó dolgozók „bejárás" barát hozzáállásában, a táv és otthoni munka lehetőségek biztosításában,

-Vodafone, 2007-es év CSR beszállítója,

-Sun Ray 2 : ECO Product of the Year 2007, CES (Consumer Electronic Show)

-Carbon Disclosure Leadership Initiative 2007

         (http://www.sun.com/aboutsun/pr/2007-09/sunflash.20070924.3.xml)

-Betfair Green and Overall Supplier of the Year 2007,

-Ethisphere "Most Ethical" Business in Sector 2007.

http://sun.com/

http://www.gkienet.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük