www.matur.huwww.matur.hu  

A Magyar Turisztikai Egyesület Kulturális Tagozata a 31. Utazási Kiállítás alkalmával tartotta szokásos konferenciáját a Hungexpon.

www.matur.huwww.matur.hu  

A Magyar Turisztikai Egyesület Kulturális Tagozata a 31. Utazási Kiállítás alkalmával tartotta szokásos konferenciáját a Hungexpon.

Az 1993-ban alakult egyesület ebben az évben ünnepeli 15. évfordulóját, induláskor a szakma és a benne dolgozók  fejlődését, érdekeik érvényesítését tűzte célul maga elé.  Saját megfogalmazásuk szerint;  az országos méretűvé nőtt alakulat igyekszik hathatósan képviselni a turizmus érdekeit. Úgy vélik, a tizenöt esztendő alatt értek el eredményeket, de az alapításkor kitűzött célok többségének elérése még várat magára.  Ezért minden érdeklődőt és a turizmusért tenni vágyó kollégát szívesen üdvözölnek tagjaik között.  Tevékenységükről, aktualitásokról a honlapjukon részletesen beszámolnak.

A konferencián az alábbi előadások hangzottak el:

-kulturális lehetőségek az Európai Unióban: a Kulturpont Iroda bemutatkozása,

-a Magyar Turizmus Zrt. kulturális-turisztikai tevékenysége,

-örökség-menedzsment, a szakirányú másoddiplomás egyetemi képzés beindítása,

-a „Liszt útja" című Európai Kulturális út előkészületei.

Tóth Nikoletta ismertette a Kulturpont Iroda tevékenységét; ez olyan ügynökség, amely az EU 38 országot felölelő  kulturális keretprogram-pályázataival kapcsolatos feladatokat végzi hazánkban, az Európai Bizottság elvárásainak  megfelelően. Az európai gyakorlatnak megfelelően, az Iroda nem az OKM szervezeti rendszerében működik, hanem a tárca egyik háttérintézményének, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht.-nak  keretei között.

Tevékenységük alapja saját, címadatbázisuk, amelybe kulturális szervezetek és magánszemélyek egyaránt kérhetik  díjtalan regisztrációjukat, e-mail címükre kéthetente elküldik ingyenes hírlevelüket. Ennek korábbi számai letölthetők. A hírlevélben kulturális témájú cikkek olvashatók: az Európai Unióról, pályázatokról, kulturális eseményekről,  pályázati partnerkeresésről, ösztöndíjakról, kiadványokról (honlapok, könyvek, cikkek stb.). Archivumuk 18 ezer cikket tartalmaz.

Saját tájékoztató kiadványokat készítenek, ill. kiadóként is közreműködnek, továbbá bizományosként a bolti árnál olcsóbban forgalmaznak a kultúrát érintő munkákat.  Rendszeresen tartanak előadásokat az Európai Unió és a kultúra témakörében szerte az országban, kulturális  szervezetekkel karöltve európai információs napokat szerveznek. 2003. óta  rendszeresen indítanak akkreditált képzéseket, melyek az EU kulturális politikájáról, a pályázatírásról, valamint az EU szakosított információ-forrásairól nyújtanak hasznos információkat a kulturális szervezetek munkatársai  számára.  Eddig 1.200-an végeztek kurzusaikon.  Telefonon, e-mailben, illetve előre egyeztetett személyes konzultációkon egyaránt az érdeklődők rendelkezésére állnak

a kultúrával és az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben.  Ügyfélszolgálati irodájuk 8 és 17:30 óra között áll nyitva a személyes ügyfélforgalom előtt.

A pályázati kiírások beadási határideje előtt általában napi 10 órában állnak rendelkezésre.  A személyes találkozókon tanácsokat tudnak adni a pályázati lehetőségek megismeréséről, az elérhető forrásokról, esetleg egy konkrét projekt is megvitatható. 

A legfontosabb tudnivaló a pályázatokkal kapcsolatosan;  az EU sokféle-, de mindig kiegészítő támogatást nyújt! Tehát a pályázó szervezetnek mindenképpen rendelkeznie saját forrással is, (ált. a projekt költségének 50%-ával),  ill. az egyénnek egy háttérintézmény támogatását kell bírnia, így lehet anyagi támogatást nyerni az EU-tól, olyan  programok keretein belül, mint pl. az Arian, Rafael vagy a Caleidoscop.  Állandóan frissülő információkat lehet minderről kapni az Iroda honlapján.  A pályázni kívánó először mindenképpen a hazai pályázati lehetőségeket mérje fel, olyan pályázati helyeket is, amelyek

nem tűnnek evidensnek, de ilyeneknél is sokszor kapható kulturális célra támogatás.

Az Európai Bizottság 2007 augusztusában jelentette meg az EACEA 23/07 számú pályázati felhívását rövid, és  hosszú távú projektek támogatására.

A legfontosabb változások a korábbi felálláshoz képest:

-kétlépcsős a pályázati rendszer,

-továbbra is legalább 50%-ot a fő- és társszervezőknek kell előteremteniük, de megszűnt a szervezetenkénti  5%-os

minimum-küszöb, ennél alacsonyabb összegű hozzájárulással is társzervező lehet egy szervezet. Természetbeni

hozzájárulások nem számolhatók el.

Jogi személyiségű kulturális szervezetek és kisvállalkozások pályázhatnak, bármely kulturális területről, kivéve az  audiovizuálisat. Rövid távú együttműködésre 50 ezer és 200 ezer euró közötti összeg kérhető,  hosszú távúra évi 200 ezer és 500 ezer euró között, s legalább három programtag-ország egy-egy szervezetének kell benne lennie. Hosszú távú együttműködésnél legalább hat tagország egy-egy szervezete (projektvezető+5) szükséges.

Info:

www.kulturpont.hu/eukulturapalyazat

Vonatkozó EU források:

http://ec.europa.eu/culture/eac/how_particip2007/particip2007-en.html

http://eaca.cec.eu.int/culture/calls2007/index_en.htm

DGAC :  http://europa.eu/geninfo/query/resultaction.jsp?Page=1

Evaluation of mechanisms for the dissemination and exploitation of the results arising from programmes and initiatives

managed by the Directorate-General for Education and Culture A Final Report to the Directorate -General for Education

and Culture (DGEAC) of the European Commission March 2006

Website: http://www.ecotec.com/

EACEA :   http://eacea.ec.europa.eu/static/en/mundus/index.htm

(Education, Audiovisual & Culture Executive Agency)  Erasmus Mundus

Simonyi Norbert   a Magyar Turizmus Zrt. termékmenedzsere a vállalat kulturális turisztikai tevékenységéről szólt. A KSH felmérése szerint, az összes külföldi látogató 5%-a érkezik kifejezetten kulturális célból hazánkba, elsősorban  Németországból és a környező régióból. Más hazai statisztikai adat híján, az Atlas felmérését lehet még szemügyre venni,  amely már kedvezőbb számot,  28%-ot jelöl meg.  (Európai viszonylatban a sort Litvánia vezeti 75%-al.) A hazai, hasonló célú utazásokra ez a szám 2-3%-ot ad.  Ennek abszolút növelése nehéz feladat, de arra lehet törekedni,  hogy ez a 2-3% többször utazzon ilyen céllal.

A vállalat külföldi képviseleteinél nagy az érdeklődés a Budapesti Tavaszi fesztivál eseményei iránt. Sok országból  jelentkeznek újságírók, akiket a cég kirendeltsége utaztat, idehaza pedig gondoskodnak szállásukról. A Hungarofest-tel való idei kapcsolatok a 2008-as Reneszánsz évhez kötődnek,  a 2009-es Haydn évre való felkészülés  is sikeresen megtörtént, rövidesen lezárható a feladat.  2010 Erkel és Mahler éve lesz,  2011 pedig Liszté, mindebben  közös promócióra törekednek.  A Turisztikai Szakállamtitkársággal való kapcsolatban a  http://www.vendegvaro.hu/   weboldalon a Vendégbarát Múzeum akcióról zajló szavazás segít az orientációban.

Az OKM-el való együttműködés megjelenésére példa:

-„Kultúra Magyar Városa" díj:  Tokaj, Gyula, Miskolc  kapta idén. 

A kulturális turizmus imázs-meghatározó jellegére mindenképpen oda kell figyelni. A Magyar Turizmusnál folyamatos  kapcsolatépítés zajlik ebből a célból a BTF, a Hungarofest, az OKM és a Turisztikai Szakállamtitkársággal.

http://www.matur.hu/  

http://www.kulturpont.hu/

http://www.hungarofest.hu/

http://europa.eu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük