Weinek Leonárd Zugló polgármestereWeinek Leonárd Zugló polgármestere

Zugló polgármestere környezetvédelmi, közlekedési és kulturális feltételekhez köti a "balkáni" állapotú Mexikói úti kisföldalatti-végállomás ingatlanfejlesztésének támogatását. Weinek Leonárd legfontosabb minimális feltételként, 10 pontban fogalmazta meg a beruházással kapcsolatos elvárásait mind az ott élők, mind pedig a kerület érdekeit szem előtt tartva. A készülő szabályozási terv koncepciójának módosítását keddi, rendkívüli ülésén elfogadta Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete.

 Weinek Leonárd Zugló polgármestereWeinek Leonárd Zugló polgármestere

Zugló polgármestere környezetvédelmi, közlekedési és kulturális feltételekhez köti a "balkáni" állapotú Mexikói úti kisföldalatti-végállomás ingatlanfejlesztésének támogatását. Weinek Leonárd legfontosabb minimális feltételként, 10 pontban fogalmazta meg a beruházással kapcsolatos elvárásait mind az ott élők, mind pedig a kerület érdekeit szem előtt tartva. A készülő szabályozási terv koncepciójának módosítását keddi, rendkívüli ülésén elfogadta Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete.

    Térfigyelő kamerák, zajvédő fal, alacsony épületek, illetve sok zöld felületet és kulturális célú köztér – egyebek mellett ilyen feltételekhez köti Zugló polgármestere a Mexikói úti kisföldalatti-végállomás átfogó fejlesztését. "Tarthatatlan állapotok uralkodnak a végállomás környékén, ezért támogatjuk a fejlesztést, de csak tíz feltétel teljesülésével" – szögezte le Weinek Leonárd. "Ezek a követelmények garantálják, hogy a megújult Mexikói út illeszkedjen a zöld kerülethez, és biztonságos, kultúrált, európai környezet várja itt a helyieket és az átutazókat."

    Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 2-án rendkívüli ülésen tárgyalt a Mexikói út – Erzsébet királyné útja – Columbus utca – M3-as autópálya bevezető szakasza által határolt tömb szabályozási tervének koncepciójáról. A készülő szabályozási terv meghatározza, hogy a ma láthatóan rendkívül rossz állapotban lévő kisföldalatti Mexikói úti végállomására milyen épületegyüttest építhet a BKV-val szerződött ingatlanfejlesztő cég, az SCT Milfav Kft, a Raiffeisen Ingatlan Zrt projekt cége. "Bízom benne, hogy a képviselő testület nem csinál politikát a környék rendberakásából. Erre szerencsére minden esély megvan, hiszen a beruházást a jelenlegi ellenzék indította el 2005-ben" – fűzte hozzá a polgármester.

    Weinek Leonárd még kiemelte, hogy az elmúlt 20 évben először ő hívott össze érdemi kerekasztal-megbeszélést minden érintett (beruházó, ingatlantulajdonos, civil szervezetek, fővárosi és helyi önkormányzat) részvételével. Bár a polgármester azon tavaszi előterjesztését, miszerint további hatásvizsgálatokat kell készíteni, a Fidesz is leszavazta. Igaz, akkor még támogatták a 2005-ben még Rátonyi Gábor fideszes polgármester vezetése alatt elindított ügyet. "Kérésemre a civil szervezetek tavasszal egy látványtervet is készítettek az elképzelésükről, hogy ők mit szeretnének szűkebb környezetükben. A Raiffeisen Ingatlan Zrt. a civilek ötleteit megfontolva és figyelembe véve jelentősen módosított korábbi tervén" – mondta Weinek.

    Lakossági és civil vélemények alapján

    Zugló vezetése a nyár folyamán reprezentatív közvélemény-kutatást végeztetett a terület jövőjével kapcsolatos lakossági elképzelésekről és az eddig ismertté vált tervek megítéléséről. A környéken élők véleményének alapján Weinek Leonárd polgármester megfogalmazta azokat a feltételeket, amelyeket a beruházónak teljesítenie kell ahhoz, hogy a kerület vezetése támogatni tudja az ingatlanfejlesztést.

    A polgármester a feltételeket levélben közölte a Raiffeisen Ingatlan Zrt.-vel, hogy a beruházó a zuglóiak által elvárt közlekedési, környezetvédelmi és kulturális szempontokat maximálisan figyelembe véve átdolgozhassák az eredeti terveket. Weinek Leonárd 10 pontos elképzeléseit a testületi ülésen a Fidesz is örömmel üdvözölte, elmondásuk szerint a megfogalmazott feltételek a civilek álláspontjához is közel állnak.

    Az önkormányzat természetesen csak első lépésnek tekinti a szabályozási koncepció elfogadását, a projekt megvalósulása esetén a beruházás teljes folyamán érvényesíteni kívánja hatósági jogköreit, és ha szükséges, újabb feltételeket támaszt a zuglóiak érdekében.

  Zugló polgármestere a következő tíz pontban határozta meg a legfontosabb minimális feltételeket:

    Weinek Leonárd 10 pontos feltétel csomagja

    I. "Zuglói közcsomag" – közbiztonsági, közlekedési, építészeti feltételek

    1. A Zugló szégyenfoltjának számító lepusztult végállomást és környékét meg kell újítani, de az új létesítménynek igazodnia kell Zugló karakteréhez és az itt élők igényeihez!

    2. A megvalósuló hasznos (bérbe adható) kereskedelmi terület nem lehet nagyobb 16 ezer (tizenhatezer) m2-nél, azaz nem pláza, hanem csak a városrész igényeihez igazodó kis területű üzletközpont jöhet létre!

    3. Az üzletközpontban közműszolgáltató irodának, és postahivatalnak, gyógyszertárnak, lakossági ügyfélszolgálati iroda és élelmiszerboltnak is helyet kell kapnia!

    4. A Kacsóh Pongrác út-Columbus utca sarkára tervezett szálloda épület kivételével a Mexikói út mentén, a vasúti töltés mellett helyezkedjenek el a legmagasabbra tervezett (de legfeljebb 30 m-es) épületrészek! A Columbus utcával párhuzamos épület magasságát a 2007. novemberi javaslathoz képest is csökkentsék!

    5. A Columbus utca Kacsóh Pongrác út és Dorozsmai utca közötti szakaszát körülbelül 50 méter hosszan parkosítással zárják le, ezzel kizárva a területről az átmenő forgalmat!

    6. Ugyanezen a szakaszon 9 m-es előkerti sáv létesüljön, zajvédelemmel kiegészülve!

    7. Az új épületekről, közterekről készüljön teljes körű látványterv, amit a lakosoknak a helyszínen a beruházó mutasson be, és tegyen hozzáférhetővé.

    II. "Zöld Zugló csomag" – környezetvédelmi feltételek

    8. A Zöld Zugló sajátosságait figyelembe véve a zöldfelület mértékét a beruházó növelje 25%-ról 30%-ra! A beruházó előzetesen mérje fel az általa tervezett ingatlan együttes várható károsanyag kibocsátását, és ennek semlegesítésére ültessen fákat a kerületben!

    9. Jöjjön létre valódi közösségi tér, azaz a BKV telephely jelenleg elzárt füves része helyett játszótérrel is beépített park létesüljön a BKV területének egy részén a befektető pénzén! A park látogatóira biztonsági kamerák vigyázzanak!

    III. "Zugló – a Kultúra Szigete csomag "- kulturális feltételek

    10. Összhangban "Zugló – a Kulturális Sziget" elnevezésű kerületi kultúratámogatási koncepcióval, a beruházó létesítsen kulturális közösségi teret az ingatlan együttesben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük