Herczog Edit európai telekommunikációs testület létrehozását szorgalmazta a fogyasztók védelmében; óvatosságra intett Hegyi Gyula

Herczog Edit európai telekommunikációs testület létrehozását szorgalmazta a fogyasztók védelmében; óvatosságra intett Hegyi Gyula

Európai telekommunikációs testület létrejöttét szorgalmazta Herczog Edit, az Európai Parlament szocialista képviselője a keddi plenáris ülésen történt felszólalásában. Az intézmény átláthatóbbá teszi a telekommunikációs cégek számlázását, megoldást kínál a szélessávú internet könnyebb és olcsóbb hozzáférhetőségére, illetve az európai szabályozás egységesítésével gátat szab a roaming-visszaéléseknek.

A képviselő a hazai tapasztalatok alapján kezdeményezte a testület felállítását, egyszerűsítve így a nemzeti szabályozó hatóságok együttműködését. Az intézmény közösségi finanszírozásból jön létre, mely az EU kisebb tagállamainak kedvez, működése által pedig az Európai Unió egész területén következetes szabályozói megközelítés alakul ki a tisztességes verseny és a fogyasztók védelmében.

Herczog Edit példaként említette az európai fogyasztók szélessávú internet-hozzáférhetőségének problémáját: az évről évre növekvő igények biztosítása érdekében a döntéshozóknak minél megfelelőbb befektetési környezetet kell teremteniük az Unióban és a tagállamokban. Az új generációs hozzáférési hálózatok költségének kétharmadát a kiépítés összege teszi ki: van lehetőség a költségek csökkentésére, amennyiben a piaci szereplők tisztességesen osztják meg azt egymás között.

A képviselő üdvözölte az Európai Uniónak a kommunikációs ágazatban elért sikereit, ám bírálta annak fogyasztóvédelmi visszásságait: a tagállamok között továbbra is tapasztalhatók határokon átnyúló problémák és egyenlőtlenségek a szélessávú hozzáférés, a digitalizálás és a szolgáltatások tekintetében. Meg kell ezeket oldanunk, ha valóban egy közös piac létrejöttét akarjuk garantálni – mondta Herczog Edit.

Szintén óvatosságra intett Hegyi Gyula, a Kulturális Bizottság tagja: a telekommunikációs forradalom nem csupán technológiai, hanem szociális és kulturális folyamat is; ügyelnünk kell, hogy az új média megjelenése kulturális örökségünk szolgálatát is ellássa . A szocialista képviselő hangsúlyozta, hogy mindenki számára biztosítani kell az új telekommunikációs eszközökhöz való hozzáférés jogát.

A fogyasztók védelme arra ösztönözzön bennünket, amerre a roaming, a számlázás, a sárga csekkek esete is mutatott, hogy fel kell lépni a szolgáltatók diszkriminációjával szemben egyes fogyasztói csoportok esetében. – zárta felszólalását Herczog Edit.

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük