www.citibank.huhttp://www.citibank.hu/  

A magyarországi Citibank Zrt. sikeres évet zárt 2008-ban a világszerte és hazánkban is jelentkező kihívásokkal teli pénzpiaci és gazdasági helyzet ellenére.

www.citibank.huhttp://www.citibank.hu/  

A magyarországi Citibank Zrt. sikeres évet zárt 2008-ban a világszerte és hazánkban is jelentkező kihívásokkal teli pénzpiaci és gazdasági helyzet ellenére.

A bank adózott eredménye 10 százalékkal nőtt a 2007. év végihez képest, míg a mérlegfőösszeg 675,8 milliárd forintról 801,4 milliárd forintra, azaz 19 százalékkal emelkedett. A nettó hitelállomány 2008 végén 188,5 milliárd forint volt, mely 4 százalékkal magasabb az előző évi értékhez képest. A betétállomány 10 százalékkal, 395,3 milliárd forintra bővült a 2007. évihez képest. A tőkearányos nyereség (ROE) továbbra is nagy arányt, azaz 24,73 százalékot tett ki, az eszközarányos nyereség (ROA) pedig 2,24 százalék volt 2008-ban. A pénzintézet likviditása magas szinten maradt.

„Köszönjük ügyfeleinknek, hogy a rendkívüli piaci és gazdasági kihívások ellenére is megőrizték bizalmukat bankunk iránt, ez tette lehetővé számunkra, hogy erős partnerként tudjuk szolgálni őket ebben a nehéz időszakban is. Sikerünket az ügyfelek érdekeinek szolgálatába állítjuk 2009-ben is, és továbbra is elsődleges célunk, hogy ügyfeleinknek a legjobb pénzügyi megoldásokat nyújtsuk és segítsük őket túljutni a válságos időszakon." – mondta Batara Sianturi, a Citibank Magyarország vezérigazgatója.

A Citigroup márciusi bejelentése után a magyarországi Citibank a nagy növekedési potenciált rejtő Közép- és Kelet-Európai régió részévé vált. Az új szervezetben az egyik jelentős lépés volt, hogy egyesítették a lakossági és a vállalati üzletágat. Egységes üzletként működve jobban kihasználhatók a szinergiák, különösen az operáció és egyéb megosztott funkciók terén, és ez segített a hatékonyabb működésben és a keresztértékesítésből fakadó bevételek növelésében.

A vállalat történetében egy másik jelentős mérföldkövet jelentett 2008-ban a jogi szervezet átszervezése, mely eredményeként a Citibank Zrt. az írországi székhelyű Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepévé alakult határon átnyúló egyesülés formájában 2009. január elsejei hatállyal. Mint a Citibank Europe plc fióktelepe, egy nagyobb mérlegfőösszeggel és hitelezési kapacitással, valamint számottevő európai jelenléttel bíró szervezet tagjaként, még erősebb partnerként tudják szolgálni Magyarországon ügyfeleiket, és még hatékonyabban terjeszkedhetnek a hazai piacon. A bank fizikai jelenléte továbbra is megmarad az országban, meglévő termékeiket és szolgáltatásaikat változatlan formában nyújtják az ügyfeleknek, miközben számos területen fejlődnek.

Díjak és elismerések

A bank elkötelezettségét a szolgáltatás színvonalának növelése, valamint a rendszerfejlesztések iránt az ügyfelek és az iparág szereplői a különböző ügyfélelégedettségi és az iparági felmérések pozitív eredményeivel elismerték.

 • A Nullaforintos Bankszámlacsomaggal a Citibanké lett az első helyezés a MasterCard – Az év bankja 2008 versenyben „Az év lakossági folyószámla terméke" kategóriában. Emellett, ugyancsak a Citibank nyerte el „Az év társadalmilag felelős bankja" megtisztelő címet, mely kategóriadíjat 2008-ban hirdettek meg először. A Citibank további két – „Az év elektronikus banki szolgáltatása" és „Az év legrokonszenvesebb bankja" – kategóriában harmadik helyezést ért el.
 • Tavaly harmadszor is a Citibank nyerte a Global Finance nemzetközi pénzügyi magazin „Legjobb Lakossági Internet Bank", valamint „Legjobb Vállalati és Intézményi Internet Bank" díjait Magyarországon. A magazin szintén a Citibanknak ítélte a Közép- és Kelet-Európa régióban a „Legjobb az Online Lakossági Hitelezésben", a „Legjobb a Betétgyűjtésben", és a „Legjobb az Online Pénzforgalmi Szolgáltatások terén" díjakat.
 • A pénzintézet első helyen végzett a Global Investor magazin Európai Klíringfelmérésén az állampapír-elszámolás és az értékpapír-elszámolás kategóriában, és elnyerte az „Év letétkezelője Európában" díjat az International Custody and Fund Administration magazin felmérésében.

Vállalati és intézményi üzletág

 • A vállalati és intézményi ágazat valamennyi üzletágában kiegyensúlyozott volt a teljesítmény 2008-ban.
 • Treasury
  • Az ügyfelek számára a treasury termékek széles választékát nyújtja a bank, miközben szakemberei különös figyelmet fordítanak az ügyfelek működési kockázatainak feltérképezésére, valamint az ezeket csökkentő, testre szabott megoldások ajánlására. A CitiTreasury Online Trading rendszer egy továbbfejlesztett változatának, az Interactive Trading bevezetésével egyedülálló devizapiaci hozzáférést biztosítanak az ügyfeleknek. Továbbra is vezető helyen szerepelnek a derivatív ügyletek kereskedésének területén.
 • Letétkezelés
  • A letétkezelési osztály eredményeire hatással volt a tőkepiacokon jelentkező volatilitás. Ezzel együtt az átlagos tranzakciós volumenek a tavalyi szinteken maradtak, sőt, a megnövekedett befektetői aktivitásnak köszönhetően egyes esetekben meghaladták azokat, így sikerült megőrizniük vezető helyüket ezen a területen. Bevezettek egy új letétkezelési rendszert, és átszervezték belső működési folyamataikat, hogy a hazai nyugdíjpénztárakra, alapkezelőkre és biztosítótársaságokra tudjanak összpontosítani. Ez az ügyfélközpontú automatizált rendszer, mely tükrözi a nyugdíjpénztárakat érintő összes közelmúltban bekövetkezett törvényi változást is, hatékonynak bizonyult a gyakorlatban, s így erre építik az ügyfélstratégiát a jövőben.
 • Közép- és nagyvállalati üzletág
  • Az üzletágban átrendezték a kiemelt hazai közép- és nagyvállalati piaci célcsoportjaikat és átszervezték az ügyfélkiszolgáló csapatokat, a nagy hozzáadott értékkel bíró termékekre és szolgáltatásokra helyezve a hangsúlyt. Az átstrukturálás célja a még inkább testre szabott és szofisztikált megoldások nyújtása volt az ügyfelek számára. Sikeresen bizonyították erősségüket különösen a treasury és a pénzforgalmi szolgáltatások terén. Az innováció továbbra is a siker és a növekedés alapja volt ezekben az üzleti szegmensekben is, hiszen számos új és egyedülálló struktúrával jelentkeztek.
 • Multinacionális ügyfelek kiszolgálása
  • A globális partnerek helyi leányvállalatainak kiszolgálása változatlanul a prioritások közé tartozott 2008-ban is, tovább erősítették és bővítették kapcsolatukat ezzel az ügyfélkörrel. A Citibanknál Globális termékeket és szolgáltatásokat nyújtanak a helyi piacon is, így a multinacionális vállalatok ugyanazokhoz a termékekhez férnek hozzá Magyarországon is, mint a világ minden táján.

Lakossági üzletág

 • A lakossági üzletágban is jó eredményeket ért el a bank tavaly, számos új ügyfél csatlakozott a bankhoz. Az univerzális banki stratégia tükrében átszervezték a fiókhálózatot, hogy a Citibank teljes termék- és szolgáltatáskínálatát nyújthassák mind a magánszemélyek, mind a kkv-ügyfelek számára. A főváros egyik legforgalmasabb csomópontjában, az Oktogonon új fiókot nyitottak, melyet Shirish Apte, a Citi Kelet- és Közép-Európa régiójának vezérigazgatója avatott fel, ezzel is kifejezve a Citi elkötelezettségét a magyarországi ügyfelek és a helyi közösségek iránt.
 • Hitelkártya üzletág
  • A 2008-as év fontos mérföldkövet jelentett a hazai kártyaüzletág történetében is, hiszen tavaly ünnepelte a pénzintézet a Citibank-hitelkártya magyarországi bevezetésének tizedik évfordulóját. 1998-ban a Citibank bocsátotta ki az első valódi hitelkártyát a magyar piacon, ahol ma is vezető szerepet tölt be. Az évtized során a kiemelt jelentőségű innovációkkal nagy hozzáadott értéket jelentő, kényelmes és rugalmas megoldásokat kívántak nyújtani az ügyfeleknek, többek között a magyar piacon elsőként bevezetett közös márkajelzésű hitelkártyákkal, melyeket az iparágukban vezető vállalatokkal, vagyis az akkori Westel Magyarország (ma T-Mobile) mobilszolgáltató céggel, a Shell gáz- és olajipari céggel és a MALÉV légitársasággal együttműködésben bocsátottak ki. A hitelkártya-birtokos ügyfelek által is igénybe vehető 24 órás telefonos ügyfélszolgálat, továbbá a csoportos beszedési fizetési lehetőség, a könnyített törlesztés és az egyből kölcsön szolgáltatás a hitelkártyán ugyancsak valódi újítások voltak a magyar piacon, amikor bevezették őket. A Citibank szakemberei elkötelezetten folytatják az innovációt az ügyfelek érdekében, hogy megőrizhessék vezető helyüket a hitelkártya-piacon.
 • Citigold privátbanki szolgáltatások
  • 2008 a diverzifikáció éve volt az erős pénzügyi háttérrel rendelkező ügyfelek számára a Citigold üzletágban. A kihívásokkal teli piaci környezet lehetőségeket teremtett a portfolió-diverzifikációra. A bank által kínált ajánlatok között forintban, euróban és dollárban denominált tőkevédett strukturált termékek, valamint magas kamatozású lekötött betét ajánlatok is szerepeltek. Továbbfolytatták a szofisztikált befektetési termékskála bővítését, s így a Citibank év végére már 10 alap- és vagyonkezelő partnercégének mintegy 130 befektetési jegyét kínálta ügyfeleinek.
  • A 2008-as év a Citigold-ügyfelek számára nyújtott értékek bővítésének az éve is volt. Újraindították a Citigold Platinum Clubot, melynek keretében 30 meglévő és új, a divat, a szórakozás, a gasztronómia és az utazás területén szolgáltatásokat nyújtó, kiváló márkát képviselő partnere jóvoltából új, különleges és exkluzív ajánlatokkal állt a bank a Citigold-ügyfelek rendelkezésére. Átalakították a Citigold honlapját, amelyen könnyen és gyorsan hozzáférhetővé vált minden befektetési termékkel és szolgáltatással kapcsolatos információ, beleértve a bank által forgalmazott befektetési termékek piaci értékét és teljesítményét is.
 • Betéti és befektetési termékek üzletág
  • A betéti termékek üzletágban a legnagyobb innovációt és sikert a Citibank Nullaforintos Bankszámla bevezetése jelentette, mely Magyarország első ingyenes lakossági folyószámla terméke volt. Ezzel egy nyugat-európai színvonalú és árazású termékkel bővítette a bank a kínálatát, hiszen a Nullaforintos folyószámla-tulajdonos ügyfelek korlátlanul végezhetnek hazai forinttranzakciókat minden csatornán keresztül, így ingyenes számukra a készpénzfelvétel és minden átutaláshoz kapcsolódó banki művelet, akár ATM-eknél, akár bankfiókokban, illetve telefonon keresztül vagy online intézik pénzügyeiket. Ezenfelül, a Nullaforintos Bankszámlához ingyenes betéti kártya kapcsolódik, továbbá a tranzakciókról az sms-visszaigazolás is díjmentes az első évben. Ez az újdonság páratlan szabadságot és kényelmet nyújt az ügyfeleknek pénzügyeik intézésében. A termék rendkívül jó fogadtatásban részesült mind a meglévő és új ügyfelek, mind pedig a média körében, mely sikert a MasterCard – Az év bankja 2008 versenyben „Az év lakossági folyószámla terméke" kategóriában elért első helyezés koronázott meg.

o        2008-tól kizárólagos forgalmazóként kezdte el a bank értékesíteni partnere, az Aegon Magyarország egyik újgenerációs, befektetési egységekhez kötött életbiztosítási termékét. A Multifund egy befektetési alap és egy életbiztosítási elem rugalmas kombinációjaként korszerű, hosszú távú megtakarítási és befektetési formát jelent az ügyfelek számára. A hazai piacon elérhető hasonló termékekhez képest a Multifund esetében az is kivételesnek számít, hogy az ügyfelek több elismert, magyarországi és nemzetközi, nagy presztízsű alapkezelő befektetési jegyei közül választhatnak: tíz alapkezelő összesen 130 befektetési jegye érhető el, köztük részvény-, kötvény-, ingatlan-, pénzpiaci és egyéb alapok jegyei.

 • Internetes és telefonos ügyfélszolgálat
  • Az innováció folytatódott az internetes banki szolgáltatások és a telefonos ügyfélszolgálat területén is. A tavalyi év legnagyobb újdonsága az elektronikus bankszámlakivonat bevezetése volt. Az Ültessünk fákat a jövőért program meghirdetésével – amelyben azt ígérte a bank, hogy minden áttérő ügyfele nevében elültet egy facsemetét – arra ösztönözték az ügyfeleket, hogy válasszák az elektronikus számlakivonatot. A Citibank Online internetes banki szolgáltatást a betétlekötéssel kapcsolatos tranzakciókkal bővítették. Az internetes tranzakciók teljesítése többcsatornás azonosítás mellett történik, minden esetben az ügyfél által felállított kedvezményezetti lista ellenőrzésével, mely kiemelt biztonságot és költséghatékonyságot nyújtó megoldás. Az ügyfelek kényelmének növelése érdekében eCourier futár szolgáltatással egészítették ki az egyperces online előzetes hitelbírálat és a Webáruház szolgáltatást a http://www.citibank.hu/ honlapon. A telefonos ügyfélszolgálaton keresztül automatizált értékesítési tevékenységet és ügyfélelégedettségi felméréseket végeznek.
 • KKV-üzletág
  • A hatékonyabb ügyfélkiszolgálás érdekében a kis- és középvállalati ügyfeleket kiszolgáló üzletágakat egy üzleti területté vonták össze. Az újjászervezett üzletágban a frissen alakuló vállalkozásoktól a 10 milliárd forint éves árbevételű cégekig mindenkit az igényeinek megfelelő termékekkel tudnak kiszolgálni. A pénzforgalmi, a befektetési és a finanszírozási termékek széles választékával állnak a kkv-ügyfelek rendelkezésére forintban és devizában egyaránt. Új finanszírozási lehetőségként bevezették a Forrás Plusz hitelcsomagot, amelyhez fedezetként kizárólag a tulajdonosok kezességvállalása szükséges a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezessége mellett.

Társadalmi felelősségvállalási programok

A Citibanknál nagyon büszkék arra, hogy elnyerték a MasterCard – Az év bankja 2008 versenyben „Az év társadalmilag felelős bankja" megtisztelő címet, mely kategóriadíjat tavaly hirdettek meg először. Ezzel az előkelő díjjal elismerték a bank pénzügyi oktatás, valamint társadalmi vállalkozásfejlesztés iránti hosszú távú elkötelezettségét.

 • A kitüntetés szellemében a hagyományosan karácsonyi ügyfélajándékokra szánt összeget rászoruló gyermekek karácsonyi ajándékainak beszerzésére fordították. Hétmillió forintot osztottak szét három, előzetesen kiválasztott, gyermekekkel foglalkozó alapítvány között az ügyfelek szavazatai alapján.
 • Az elektronikus bankszámlakivonatra való áttérést ösztönző, tavaly elindított Ültessünk fákat a jövőért program keretében ősszel hatezer tölgyfacsemetét ültettek el a fővárosi Kamaraerdőben, egy 2007 tavaszán vihar sújtotta, kiöregedett akácos helyére. Az Erdők a Közjóért Alapítvány és a Pilisi Parkerdő Zrt. voltak az együttműködő partnerek a program megvalósításában. A kezdeményezéssel a környezetvédelmi tudatosságot kívánták építeni az ügyfelek körében azáltal, hogy ígéretük szerint minden elektronikus számlakivonatra áttérő ügyfelük nevében elültetnek egy facsemetét.
 • November 8-án, szombaton a Citibank Magyarország mintegy 50 dolgozója, néhány családtag és barát kíséretében, csatlakozott a világ több mint 100 országában önkéntes munkát végző 50 ezer Citis kollégához a harmadik alkalommal megrendezett Citi Globális Közösségi Napon, hogy egy oktatási és egy gyermekegészségügyi intézménynek nyújtson segítséget Budapesten.
 • A Citi Alapítvány támogatásával folytatták a Citibank Pénzügyi Iskolatámogatási Programot, melynek köszönhetően további 36 általános iskola 15 ezer kisdiákja tanulhat a pénzügyi, gazdasági, matematikai és angol nyelvi oktatási anyagokból és könyvekből, melyeket a program keretében adományoztak.
 • A Corvinus Egyetem Vállalkozások Pénzügyei Tanszékének munkáját támogató programot is folytatták, amellyel fő célja a banknak, hogy segítse az intézményt abbéli törekvésében, hogy folyamatosan növelje a pénzügyi oktatás színvonalát, és a pénzügyi világ legújabb ismereteit, illetve kutatási eredményeit oszthassa meg diákjaival. A Citi Alapítvány pénzügyi támogatása mellett a Citibank önkéntes szakemberei különféle banki és pénzügyi témákban előadásokat tartanak a Vállalkozások Pénzügyei Tanszék hallgatóinak. Tavaly esettanulmányi versenyt szerveztek, hogy a legjobb tanulmányokat elkészítő diákokat ösztöndíjban részesítsék.
 • Harminc középiskolás diák és harminc közgazdaságtan-tanár vett részt az éves Közgazdaságtan Vezetőknek elnevezésű nyári szemináriumukon Piliscsabán, melyet szintén a Citi Alapítvány támogatásával szerveztek meg.
 • A Habitat for Humanity Önkéntes Dolgozói Házépítés program keretében tavaly három huszonötfős dolgozói csapat segített megfizethető, tisztes lakóházakat építeni rászoruló családoknak Hajdúböszörményben.
 • A NESsT alapítvánnyal közösen továbbfolytatták a 2007-ben indított NESsT-Citi regionális társadalmi vállalkozásfejlesztő versenyt. E program célja az volt, hogy segítse a non-profit szervezeteket saját vállalkozások indításában, hogy az így elért pénzügyi eredményeket hosszú távú önfenntartásra, valamint közösségi céljaik finanszírozására fordíthassák. A Citi Alapítványtól érkező anyagi támogatáson kívül a NESsT munkatársai és a Citibank önkéntesei üzleti tanácsadással segítették a civilszervezeteket. A tízezer dolláros, legjobb üzleti tervért járó díjat tavaly a Bárka Alapítvány kapta, mely szellemi fogyatékos embereket foglalkoztató, magas színvonalú iparművészeti lakásdísztárgyakat és ajándéktárgyakat gyártó műhelyt üzemeltet. Az alapítvány számára alapvető fontosságú volt, hogy az üzleti szemléletet össze tudja hangolni társadalmi célkitűzéseivel, és olyan vállalkozást építsen fel, amely egy versenyszellemű piaci környezetben is életképes.
 • Ennek a programnak a sikerén felbuzdulva előkészítették a NESsT-Citibank társadalmi vállalkozásokat fejlesztő programot, mely 2009 tavaszán elindult és Magyarországon elsőként az üzleti szektorban tevékenykedő társadalmi vállalkozások fejlesztését szolgálja. A program kiemelt fontosságú, mivel felhívja a figyelmet az olyan új típusú vállalkozásokra, amelyek a profitcélok mellett valamely égető társadalmi probléma megoldására is törekszenek.
 • A jótékonysági programok közé tartozik a vak gyermekek integrált tanulásának támogatása, a Kórháztámogatási Jótékonysági Program, melynek keretében tavaly a Kecskeméti Gyermekkórháznak segítettek, valamint fiatal tehetséges magyar, komolyzenei művésznövendékek továbbtanulásának támogatása a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre egyesületen keresztül.
 •  

  A Citibank Zrt. legfontosabb pénzügyi adatai
  (2008. december 31., MSZSZ szerint)

   

  millió Ft

  millió Ft

   

  Megnevezés

  2007

  2008

  %-os változás 2007-hez képest

  Tőkearányos nyereség (ROE)

  30,55%

  24,73%

  -19%

  Eszközarányos nyereség (ROA)

  2,36%

  2,24%

  -5%

  Adózás előtti eredmény

  18.615

  20.453

  10%

  Adózott eredmény

  15.053

  16.569

  10%

  Jóváhagyott osztalék

  0

  0

  0%

  Mérleg szerinti eredmény

  13.548

  14.912

  10%

  Saját tőke

  56.934

  77.082

  35%

  Jegyzett tőke

  13.005

  13.005

  0%

  Tőketartalék

  561

  561

  0%

  Általános tartalék

  8.239

  9.896

  20%

  Eredménytartalék

  21.079

  34.627

  64%

  Szavatolótőke

  70.986

  91.494

  29%

  Mérlegfőösszeg

  675.830

  801.412

  19%

  Nettó hitelállomány

  180.394

  188.467

  4%

  Nettó lakossági hitelállomány

  87.587

  85.717

  -2%

  Nettó vállalati hitelállomány

  92.807

  102.750

  11%

  Betétállomány

  360.682

  395.255

  10%

  Lakossági betétállomány

  107.212

  102.865

  -4%

  Vállalati betétállomány

  253.470

  292.390

  15%

  Nettó kamatbevétel

  29.774

  31.871

  7%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük