www.cisco.huwww.cisco.hu  

A Cisco a környezetvédelmi stratégiájának részeként bejelentette, hogy négy év alatt, azaz 2012-re 25 százalékkal kívánja csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok (greenhouse gas – GHG) kibocsátását. A vállalat stratégiájának középpontjában az információtechnológia áll, és a Cisco ezirányú tapasztalatait ügyfeleinek és más vállalatoknak is rendelkezésre bocsátja.

www.cisco.huwww.cisco.hu  

A Cisco a környezetvédelmi stratégiájának részeként bejelentette, hogy négy év alatt, azaz 2012-re 25 százalékkal kívánja csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok (greenhouse gas – GHG) kibocsátását. A vállalat stratégiájának középpontjában az információtechnológia áll, és a Cisco ezirányú tapasztalatait ügyfeleinek és más vállalatoknak is rendelkezésre bocsátja.

John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója a cég Cisco Live! nevű éves infokommunikációs konferenciáján ismertette környezetvédelmi terveit.

„A Cisco a probléma megoldása során nem csupán az üvegházhatásért felelős gázok saját kibocsátását csökkenti majd, hanem igyekszik további lépéseket is tenni a hálózati technológia előnyeinek kihasználásával." – mondta Chambers. „Úgy véljük, hogy ha innovatív IT-megoldásokat vezetünk be, és a hálózatot a 21. század „zöld platformjaként" használjuk, akkor egyrészt jelentősen csökkenthetjük a klímaváltozásért felelős gázok kibocsátását, másrészt segíthetünk ügyfeleinknek a fenntartható fejlődésre vonatkozó céljaik elérésében."

A Cisco tagja az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) által elindított Climate Leaders nevű programnak, amelynek keretében a vállalatok kormányzati együttműködéssel fejleszthetik ki átfogó klímaváltozási stratégiáikat.

Az elmúlt fél év során a Cisco az EPA-n kívül több más szervezettel, így a Környezetvédelmi Alappal (EDF) és a fenntarthatóság kérdését vizsgáló DOMANI tanácsadó céggel együttműködve nemzetközi szinten felmérte a cég GHG-kibocsátását, amely szerint a 2007-es naptári évben a Cisco GHG-kibocsátása nettó 724 000 tonna CO2 volt. A Cisco célja az, hogy ezt az értéket 2012-re 543 000 tonnára csökkentse.

„Az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésére megfogalmazott hosszú távú célkitűzésével és ezirányú kötelezettségvállalással a Cisco vezető szerepet vállal a nagyvállalatok klímaváltozási kezdeményezéseiben" – nyilatkozta Robert J. Meyers, az EPA munkatársa.

Az üzemeltetés környezetterhelési hatásainak mérséklése

Chambers előadásában felvázolta a Cisco elképzelését arról, hogy miként érhető el a 2012-re vállalt 25 százalékos abszolút GHG-emissziós csökkenés. Ezek közé tartozik például az energiafelhasználás részletes mérése a vállalat laboratóriumaiban és az adatközpontokban, a laboratóriumi berendezések hatékonyabb felhasználása, az épületek gépészeti és elektromos rendszereinek korszerűsítése, az adattárolásra használható „virtuális hálózatok" elterjesztése, valamint olyan intelligens energia-elosztó eszközök bevezetése, amelyek automatikusan lekapcsolják a használaton kívüli berendezéseket. A Cisco a vállalati együttműködést előtérbe helyező technológiák, mint például a Cisco TelePresence virtuális tárgyaló és a Cisco WebEx termékcsalád szélesebb körű használatával kívánja csökkenteni az üzleti utak számát, amelyek a Cisco teljes GHG-kibocsátásának 27 százalékát adják.

A korábbi amerikai elnök védnöksége alatt működő Clinton Global Initiative keretében tett kötelezettségvállalása révén a Cisco már eddig is alkalmazottanként 10 százalékkal csökkentette a légiközlekedésből származó kibocsátási értékeket. A Chambers által felvázolt program keretében a Cisco további helyszíneken is be kívánja vezetni a Cisco Connected Workspace nevű megoldását. Ez a különleges hibrid irodai működik például a Cisco San Jose-i (Kalifornia) központjában is, ahol jelentősen sikerült csökkenteni az egy alkalmazottra eső elektromosáram-igényt.

A Cisco az új létesítmények tervezésekor, illetve a meglévők átalakításakor figyelembe veszi a környezetvédelmi normákat, és igyekszik megújuló energiaforrásokból származó energiát vásárolni. 2008 végéig a Cisco világszerte előreláthatólag mintegy 460 millió kilowattóra (kWh) mennyiségű megújuló energiamennyiséget vásárol majd. A Cisco az EPA Green Power Partnership nevű programjának is tagja, ahol az USA 25 legnagyobb zöldenergia-vásárlóinak listáján az előkelő 8. helyet foglalja el.

Közreműködés az ügyfelek környezetvédelmi céljainak megvalósításában

A Cisco bejelentette, hogy útjára indította Efficiency Assurance Program (EAP) nevű portáljának béta változatát, amellyel elsősorban az adatközpontokat érintő hatékonyabb energiafelhasználásban kívánnak segítséget nyújtani az ügyfeleknek. Ez a központi, webes alapú eszköz lehetővé teszi, hogy a Cisco ügyfelei kielemezhessék energiafelhasználásukat, és hatékonysági teljesítménypróbákat végezhessenek létesítményeikben illetve az adatközponti infrastruktúrára vonatkozóan. A program a maga nemében elsőként kínálja a felhasználóknak azt a lehetőséget, hogy meghatározzák az informatikai rendszer üzemeltetéséhez kapcsolódó energiaköltségüket, energiafelhasználási ütemüket és CO2-kibocsátásukat. Emellett a Cisco Data Center Efficiency Services segíti az ügyfeleket annak meghatározásában, hogy milyen energiafelhasználási és hűtési infrastruktúrára van szükségük nagy biztonsággal üzemelő hálózat kialakításához, illetve milyen lépésekre van szükség a  hatékonyabb és fenntarthatóbb infrastruktúra létrehozásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük