2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Civil Jogász Bizottság közleménye az ORFK-val folytatott egyeztetésrõl

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/3795"><img class="image thumbnail" src="/files/images/civiljogaszborito.thumbnail.jpg" border="0" alt="CJB" title="CJB" width="82" height="100" /></a></span>A tavaly õszi áldozatok kártalanítása és a felelõsök felelõsségre vonása továbbra is ez elsõ számú feladat, és elsõsorban ebben kérték a rendõrség hatékony közremûködést. </p><p> 

cjbA tavaly õszi áldozatok kártalanítása és a felelõsök felelõsségre vonása továbbra is ez elsõ számú feladat, és elsõsorban ebben kérték a rendõrség hatékony közremûködést.

 

cjbA tavaly õszi áldozatok kártalanítása és a felelõsök felelõsségre vonása továbbra is ez elsõ számú feladat, és elsõsorban ebben kérték a rendõrség hatékony közremûködést.

 

2007. július 24-én a Civil Jogász Bizottság társelnökei: Dr. Morvai Krisztina és Dr. Völgyesi Miklós, valamint Dr. Kabódi Csaba a Civil Jogász Bizottság tagja, látogatást tettek a nemrégiben kinevezett ORFK fõkapitánynál Bencze Józsefnél és helyetteseinél.

A bizottság álláspontja szerint a diktatúra fenntartásának egyik bevált eszköze, hogy a kormány mesterségesen feszültséget kelt a civil társadalom és a rendõrségi szolgálatot teljesítõk között. Ezért az Október 23. Bizottság Alapítvány az "Összefogás az igazságért program" megvalósításának hatékonysága érdekében, és a további tömeges rendõri brutalitás bekövetkeztének elkerülése végett úgy döntött, hogy párbeszédet kezdeményez a rendõri vezetõkkel.

A CJB-bõl létrejött alapítvány felajánlotta, hogy megosztja emberi jogi téren szerzett szaktudását, hazai és nemzetközi tapasztalatait a rendõrséggel annak érdekében, hogy a testületnél valóban bekövetkezzen a szemléletváltás. Többé ne követhessen el a rendõrség emberi jogi jogsértéseket az alapvetõ jogaikat gyakorló polgárok sérelmére, valamint ne legyen jellemzõ a Papp-jelentésben már a rendõrszakértõk által is elismert szakmaiatlan és ezért jogsértõ intézkedéssorozat, illetve a rendõrség hatalmi érdekek szerinti jogellenes befolyásolásra se kerüljön sor a jövõben. Az ORFK vezérkara vállalta, hogy más rendõri vezetõkkel is megkonzultálja az alapítvány javaslatait.

A civil jogászok a tárgyalások során hangsúlyozták: a tavaly õszi áldozatok kártalanítása és a felelõsök felelõsségre vonása továbbra is ez elsõ számú feladat, és elsõsorban ebben kérték a rendõrség hatékony közremûködést. Ez egyben elõfeltétele is a további együttmûködésnek. Az ORFK által a tárgyalásról kiadott sajtóközlemény nem volt pontos: a Civil Jogász Bizottság sem eddig, sem a jövõben nem igazítja senkinek az elõzetes véleményéhez saját, az emberi jogok védelmében megfogalmazott kritikai álláspontját, csak a tények, jogi keretek és a saját szakmai meggyõzõdés és lelkiismeret jelentik továbbra is az igazodási pontot. A bizottság függetlenségét és emberi jogok védelme iránti elkötelezettségét soha és semmilyen körülmények között nem adja fel.

Kiadó: Október 23 Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.