Az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesületének (ÉFE) álláspontja szerint a jogi szabályozás önmagában nem képes megvédeni a fogyasztókat az egyébként is meglévő, de a válság hatására tovább súlyosbodó építőipari anomáliákkal szemben.

 

Az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesületének (ÉFE) álláspontja szerint a jogi szabályozás önmagában nem képes megvédeni a fogyasztókat az egyébként is meglévő, de a válság hatására tovább súlyosbodó építőipari anomáliákkal szemben.

 

Egy építőcéget számon kérni hazánkban szinte lehetetlen. A törvényi szabályozás kiskapui, a hosszadalmas és igen drága jogi procedúra egyaránt a becstelen cégek malmára hajtja a vizet. Az ÉFE ezért a jogi szabályozást kiegészítő, civil fogyasztóvédelmi intézkedésekkel és eszközökkel, valamint piac önszabályozási gyakorlatok ösztönzésével igyekszik növelni az építkezők biztonságát.

 

  
    Ilyen civil fogyasztóvédelmi eszköznek tekinthető az Építkezés Mentoráció, amely az ingatlan építésével, felújításával, átépítéssel kapcsolatos jogi és építőipari kérdésekben biztosít a fogyasztóknak folyamatos tanácsadási felügyeletet a munkálatok teljes ideje alatt. Az Építkezés Mentorációnak a lakosság körében történő megismertetésében egyre több önkormányzat is részt vesz.

    Azok számára, akik a pénzügyi krízis ellenére építkezésbe, felújításba kezdenek, rendkívül fontossá válik a biztonság. Az Építkezés Mentorációt azonban nem csak a fogyasztók, de sok esetben az építőipari cégek is örömmel fogadják. Így ugyanis kisebb az esély például arra, hogy azért romlik meg a viszony, mert nem sikerült a laikus fogyasztóval megértetni valamit. A vállalkozók másik típusa már kevésbé van elragadtatva a mentorációtól. Meglepődnek azon, hogy van ilyen, és mintha ez a dolog kibillentené őket a komfortzónájukból. Az ilyen vállalkozások eleve kalkulálnak a fogyasztó laikusságával, ami rendszerint lehetővé teszi számukra, hogy anyagokat, munkafolyamatokat, illetve a minőséget kispórolva, jogtalanul növeljék saját anyagi előnyüket. Majd vállalkozásuk megszüntetésével kibújnak a garanciális kötelezettségeik teljesítése alól, és új céget alapítva folytatják a gyűjtögetést . A mentorációval ez a Kánaán veszélybe kerül, és ez természetesen nem jó hír számukra.

    Az ingyenesen nyújtott Építkezés Mentoráció, az ország bármely pontjáról elérhető a fogyasztók számára, ám fontos időben jelezni, ha valaki élni szeretne vele. Az Építkezés Mentoráció ugyanis egy prevenciós eszköz, ezért a vállalkozói szerződések megkötése előtt igényelhető.

    Az Építkezés Mentorációval kapcsolatos igényüket a http://www.efeonline.hu/ weboldalon jelezhetik a fogyasztók.

Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesülete
http://www.efeonline.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük