Függetlenség?Függetlenség?Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Banki Károsultak Önvédelmi Szövetsége kezdeményezője, Dr. Telkes József, miután olyan információ jutott tudomására, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az egyik pénzintézet határozott nyomására hozta meg döntését még novemberben arról, hogy a nyílt végű ingatlanalapok kereskedését 10 napra felfüggeszti. UPDATED: 2009-03-06 10:02:04 

Függetlenség?Függetlenség?Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Banki Károsultak Önvédelmi Szövetsége kezdeményezője, Dr. Telkes József, miután olyan információ jutott tudomására, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az egyik pénzintézet határozott nyomására hozta meg döntését még novemberben arról, hogy a nyílt végű ingatlanalapok kereskedését 10 napra felfüggeszti. UPDATED: 2009-03-06 10:02:04 

Kistarcsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. november 12-i rendkívüli ülésének jegyzőkönyvében utalás található arra, hogy 2008. november 7-én „banki nyomás" hatására hozta meg határozatát a PSZÁF. Mint ismeretes, a Felügyelet határozata következtében a mintegy százezer magyar kisbefektető nagy része mind a mai napig nem tud hozzáférni a különféle nyílt végű ingatlanalapba fektetett pénzéhez, körülbelül 433 milliárd forinthoz. A felfüggesztés idején ugyanis a bankok úgy módosították egyoldalúan forgalmazási szabályaikat, hogy a befektetők három nap helyett csak kilencven banki forgalmi napot követően – legkorábban tehát 2009 áprilisában – juthatnak hozzá az érintettek. Közben, november óta egy kivételével minden nyílt végű ingatlanalap értéke meredeken zuhan; van, amelyik értékcsökkenése a húsz százalékot is meghaladja. Mindezt a kisbefektetők tehetetlenül kénytelenek végignézni. 

A Banki Károsultak Önvédelmi Szövetségének birtokába került hiteles önkormányzati jegyzőkönyv szerint Szeles Nóra, a Budapesti Értéktőzsdére is bevezetett Alapokat kezelő Macrogamma Befektetési Alapkezelő Zrt. ügyvezető igazgatója azt állította, hogy ő jelen volt a határozat meghozatalakor, és a PSZÁF banki nyomásra hozta meg a befektetési alapok forgalmazását korlátozó döntését, amelyet nyilvánosan a befektetők érdekeinek védelmével indokolt.  

„Én ott voltam a PSZÁF-nél, amikor ez a határozat született. A felügyeletet olyan helyzet elé állította egy nagybank, ami a legsportszerűtlenebb lépés volt a bank, és befektetési szektorral. Ez a bizonyos bank bejelentette, hogyha a PSZÁF nem függeszti fel ezt az alapot, akkor is »keresztbe tesz« ezeknek a piaci szereplőknek. Ez teljesen váratlanul ért minket, mert senki nem tájékoztatott, hogy lesz egy ilyen kezdeményezés. A PSZÁF soha nem látott módon élt ezzel a törvény adta jogával. A PSZÁF meghozta a határozatot, mert dönteni akart. Most azon fáradozok, hogy ez az ügy a lehető legmegnyugtatóbban záródjon le. Nem csak Önök vannak kétségbe esve, hanem az összes piaci szereplő." – áll a jegyzőkönyvben. 

A Banki Károsultak Önvédelmi Szövetsége az alábbi kérdésekben vár választ az illetékesektől: 

– Mit keres egy Ingatlanalap-kezelő ügyvezető igazgatója a PSZÁF egy olyan ülésén, amelyen az ingatlanalapok befagyasztásáról döntenek?

– Mivel és hogyan vették rá a PSZÁF-ot a példa nélküli döntés meghozatalára, és mely bankra hivatkozva vagy megbízásából tették mindezt?

– Védheti-e a befektetők érdekeit egy olyan döntés, melyet Szeles Nóra elmondása szerint bankok hathatós közreműködésével hoztak meg?  

A KÖSZ az eset kapcsán feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, kérve annak kivizsgálását, hogy valóban a jegyzőkönyvben foglaltakkal egyezően született-e meg a kérdéses PSZÁF határozat, s amennyiben a válasz a kérdésre igen, úgy megvalósulhatott-e bűncselekmény az ügyben. 

 http://www.help.try.hu/karosultak@gmail.com

Szerkesztőségünket közben megkereste a A Frontpage Communication, a Macrogamma képviselője és az alábbiak közlésére kérte szerkesztőségünket:

Megzsarolták a PSZÁF-ot?

jelent meg egy írás, melyben többször említik ügyfelünket, a Macrogamma Befektetési Alapkezelő Zrt.-t.

Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a cikk megjelentetése előtt, nem kérdezték meg a Macrogamma álláspontját.

Kérjük, hogy a cikkben haladéktalanul jelentessék meg ügyfelünk álláspontját is, mely szerint:

„A Macrogamma a cikkben idézett dokumentum tartalmát vitatja"

****

Kérésének ezennel eleget teszünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük