Míg a lanyhuló lakáspiaci kereslet már a tavalyi év végi statisztikákban is megmutatkozik, a jó minőségű, kész állapot-közeli lakóingatlanok körében kevésbé érezteti hatását a válság. A kiváló elhelyezkedés, a stabil fejlesztői háttér pedig tovább növeli a lakások eladhatóságát a piacon továbbra is aktív, biztos befektetést kereső, készpénzes vásárlók körében.

 Míg a lanyhuló lakáspiaci kereslet már a tavalyi év végi statisztikákban is megmutatkozik, a jó minőségű, kész állapot-közeli lakóingatlanok körében kevésbé érezteti hatását a válság. A kiváló elhelyezkedés, a stabil fejlesztői háttér pedig tovább növeli a lakások eladhatóságát a piacon továbbra is aktív, biztos befektetést kereső, készpénzes vásárlók körében.

A pénzügyi válság okozta hitelszűke, valamint a korábbi szinteknél magasabb törlesztő részletek strukturális változásokat váltanak ki a lakáspiacon. A lakásvásárlók körében egyre inkább nő azok csoportja, akik a megnövekedett hitelfelvételi költségeket a megvásárolt lakóingatlan értékállóságával igyekeznek hosszú távon kompenzálni. Míg sokan elhalasztják a vásárlást, vagy csak az ár alapján döntenek, ez a réteg egyre inkább a megvásárolt ingatlan várhatóan magas vagy növekvő értékére koncentrálnak. Így ezek a vevők egyre kevésbé a tervezőasztalról vásárolnak, hanem inkább az építés alatt álló lakások készültségi foka alapján döntenek.

„A vásárlók jellemzően a megtekinthető, bejárható, rövid időn belül költözhető lakások iránt érdeklődnek. Kevesen mernek a mostani helyzetben „látatlanban" ingatlant vásárolni, az a lakás eladható 2009-ben, amelyik már elkészült, vagy néhány hónapon belül beköltözhető. A projekt készültsége, az átadás közeledte, sokkal fontosabb szempont, mint valaha volt" – hangsúlyozza Baross Pál, az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója.

Kimagaslóan jó elhelyezkedés, kiváló közlekedés, megbízható, stabil fejlesztői háttér, valamint a közvetlen szomszédságban elérhető szolgáltatások – szórakozási- és sportlehetőségek, intézményi infrastruktúra – három olyan elengedhetetlen feltétel, amely a szakértő szerint szükséges ahhoz, hogy egy lakóprojekt sikeres legyen 2009-ben. Emiatt a nagy beruházók különös figyelmet fordítanak a kedvező projekthelyszíneknek.

Az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő saját tapasztalatai is a fenti trendeket igazolják. A világ számos országában jelen lévő ingatlanfejlesztő vállalkozás hazai leányvállalata 2007-ben kezdett bele a XI. kerületben a budai Skála áruház helyén épülő Allee nevű, multifunkcionális – vásárló, szórakoztató, szolgáltató, irodai és lakóegységeket magába foglaló – projektjébe, melynek része a 89 lakásból álló, modern igényeknek megfelelő Simplon Udvar. „Ahogy közeledik az átadás dátuma, egyre növekszik az érdeklődés: a lakások közel 80 százaléka már gazdára talált" – tette hozzá Baross Pál.

A budapesti újlakás-piacon már évek óta tapasztalható a budai kerületek preferált helyzete mind a kínálat, mind a kereslet frontján. Ezen belül is XI. kerület, elsősorban kiváló közösségi infrastruktúrája és jó tömegközlekedési adottságai miatt az utóbbi évek legdinamikusabban fejlődő lakáspiacává vált. Több mint 130 ezer lakosával Budapest legnépesebb kerülete, ahol egyaránt találunk csendes kertvárosi területeket, és nyüzsgő, sűrűn beépített városrészeket. Újbuda az egyik legdinamikusabban fejlődő kerület a fővárosban, az átadott újépítésű lakások száma évek óta emelkedő tendenciát mutat, azonban ezek a lakások eddig többnyire a kerület külső részeiben épültek.

„Az Allee felépülésével a XI. kerület új „belvárosát" hozzuk létre, gyalogos utcával, közterekkel és parkokkal ahol az irodák és a kereskedelem mellett a Simplon Udvarban formabontó homlokzattal, egyedi építészeti megoldással, az átlagosnál magasabb műszaki felszereltségű lakásokat is építünk. Azt gondolom, hogy igazi unikum kerül hamarosan a piacra ebben a bel-budai hagyományos környezetben." – tette hozzá Baross Pál.

Az ING számos sikeres nemzetközi példája is igazolja, hogy a multifunkciós projektek a modern városépítészet meghatározó irányvonalát képviselik, miközben a keresleti oldalon magasabb és tartós értéket, kényelmet jelentenek a bérlőknek, vásárlóknak és lakóknak egyaránt. Az Alleet és a hozzá kapcsolódó Simplon Udvart ráadásul az elhelyezkedése emeli versenytársai fölé: hasonló volumenű lakóprojekt csak a XI. kerület külső részeiben található, ilyen színvonalú, új építésű lakás nincs a környéken. Szintén az itt épülő lakások értékét növeli az Alleeban található szolgáltatások: mozi, fitnesz, hipermarket. A kiváló infrastruktúra (4-6-os villamos, épülő 4-es metró, M1/M7-es autópálya) pedig tényleg igazi városközponttá teszi a fejlesztést, amely akár egész Újbudának is lendületet adhat, és tovább erősítheti a kerület pozícióját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük