A Néprajzi Múzeum március 5-ét évről-évre születésnapjaként ünnepli arra emlékezve, hogy Xántus Jánost 1872. március 5-én nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum Ethnográphiai Osztályának igazgató-őrévé.

 

A Néprajzi Múzeum március 5-ét évről-évre születésnapjaként ünnepli arra emlékezve, hogy Xántus Jánost 1872. március 5-én nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum Ethnográphiai Osztályának igazgató-őrévé.

 

2013. március 5-én a Néprajzi Múzeum elsősorban a jelenkori etnográfiai és kulturális antropológiai kutatásokat, a gyűjtemények digitális feldolgozásának, közzétételének folyamatait és közelmúltbéli kiemelkedő eredményeit, valamint a társintézmények hasonló törekvéseit mutatja be a közönségnek. Ezen a napon a néprajzos szakma és a nagyközönség egyaránt betekinthet a múzeumi kulisszák mögé a nyitott tudományos kerekasztal, a különböző bemutató órák és tárlatvezetések, valamint az új kiállítások és kiadványok formájában.

A nap házigazdája Dr. Kemecsi Lajos főigazgató.

 

10 órakor kezdődnek a tudományos kerekasztal beszélgetések, többek között:

– Keresés, böngészés, feltöltés. Múzeumi adatbázisok mindenkinek?

– Online gyűjtemények és Digitális katalógus bemutató korreferátumokkal

– Terepmunka és tárgykultúra kutatás – múzeum és jelenkor.

– Előadások és szakmai kerekasztal

– Bevándorló közösségek tárgykultúrájának vizsgálata Budapesten

– Miért fontos a Skanzeneknek a jelenkor-kutatás?

– A múzeum tekintélye és az agresszív jelen

– Terepmunka és tárgykultúra kutatás – múzeum és jelenkor: beszélgetés

 

Szintén 10 órakor kezdődnek a múzeumi órák:

– Tudod mi a néprajz? Tényleg minden az?

– Beszélő lenkévék és ördögűző kesztyűk.

– Mesterségem címere.

– „Daloló dűnék" népei. Az észtek, lívek mindennapjai.

– A kiskondás.

– Hétköznapi tárgyak, nem hétköznapi történetek.

– Párbeszéd a múzeumi órákról.

 

A nap folyamán három tárlatvezetés lesz a Minden kocka érték, a Saaremaa, Muhumaa Hiiumaa és a TÁRGYAS_RAGOZÁSàszubjektív etnográfia című kiállításban.

 

A Néprajzi Múzeum gyarapodó gyűjteményét mutatja be a 15.30 órakor nyíló Új szerzemények 2012. időszaki kiállítás. (lásd: http://euroastra.hu/node/69064)

 

És még egy újdonság:

16.30-kor Keszi Kovács László emlékkiállítás.

"Én voltam a gyalogfilmes" Keszi Kovács László 1908-2012
Időszaki kiállítás
2013. március 5. – 2013. szeptember 1.

Keszi Kovács László 105. születésnapjának emlékére különleges kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeum rendhagyó, első emeleti kiállítóterében. A „Minden kocka érték" Etnográfus kamerával elnevezésű nyitott, tematikus bemutatótérben a néprajzi fotózás és filmezés áll a középpontban. Az aktuálisan itt nyíló első kamara-kiállítás a rendkívüli tehetségű és termékeny, iskolateremtő néprajzi filmes alkotó, Keszi Kovács László etnográfus életútjának főbb állomásait követi végig az általa készített filmek, dokumentumok, fotók, személyes tárgyak és technikai eszközök segítségével. 

Keszi Kovács László 1908-ban született Polgáron. Eredetileg festőművésznek készült, Iványi-Grünwald Béla, Glatz Oszkár és Rudnay Gyula mesterektől tanulta a képlátást, a színek, a fény és árnyékok szerepének alkalmazását a képi megjelenítésben. A néprajzzal Teleki Pál szemináriumán került kapcsolatba, a filmezéssel 1932-ben, a Néprajzi Múzeumban dr. Gönyey Sándor népi tánc és szokás filmezései során találkozott először. Önállóan 1937-től készített filmfelvételeket. 

"A néprajzi filmezés költséges feladat és kevés a szakemberek között az olyan aki "képileg is látni képes" a nép sokrétű munkáját, szokásait, egyszóval a népélet teljességét. A vakoknak pedig hiába beszél a látó formákról, színekről, szerkezetekről, munkafolyamatokról, mozgásról és például a népviselet esztétikumáról. A pénz azok kezéhez ragad, akik azt hiszik, hogy a szó, a betű mindenre képes. Így létezik aztán "képtelen néprajzi előadás és írás" e hazában." (Keszi Kovács László önmagáról, 1983.) Keszi Kovács László azonban ennek ellenére haláláig szorgos szószólója és művelője volt a néprajzi filmezés ügyének és gyakorlatának.

A kiállítás kurátora: Tari János
Kiállításrendező: Nagyné Sebestény Krisztina
A személyes tárgyakat és fényképeket kölcsönözte és meghatározta: Keszi Kovács Imola.

 

http://www.youtube.com/watch?v=U1uhfOwtnTE&list=UUG3qiYiujbJNpJT0cWFyn5A

http://www.youtube.com/watch?v=8wI34oQvpWs

 

A március 5-i programot a Mandel Quartet és a Téka együttes koncertje zárja.

A Mandel Quartet és a Téka együttes rendhagyó közös hangversenye a régi magyar historikus zene és a magyar népzene párhuzamait mutatja be a magyar zenetörténet legszebb dallamkincsének csillogtatásán keresztül.

A koncert műsorában olyan középkori, reneszánsz és barokk művek csendülnek fel, amelyekre az egyes korok népzenei dallamai válaszolnak majd korhű előadásmódban.

A koncert nemcsak zenetörténeti érdekesség, hanem a régi magyar instrumentárium ritkán látható és hallható hangszereinek bemutatója is egyben.

(díszterem, I. emelet)

 

A teljes részletes program hozzáférhető a Néprajzi Múzeum honlapján.

 

http://neprajz.hu/programok.php?menu=4&program_id=539

 

2013. március 5. 10:00 – 19:00

A Néprajzi Múzeum Napja

Az ünnepnapon valamennyi kiállítás és program ingyenes.

 

NÉPRAJZI MÚZEUM

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük