Hónapok óta azt hajtogatom, hogy hamarosan itt a tavasz. Egyszer már muszáj eltalálnom. Amíg kiderült, hogy márciusban valóban megérkezik-e a várva várt kikelet, szemezgessünk egy kicsit a programok közül.

 

Hónapok óta azt hajtogatom, hogy hamarosan itt a tavasz. Egyszer már muszáj eltalálnom. Amíg kiderült, hogy márciusban valóban megérkezik-e a várva várt kikelet, szemezgessünk egy kicsit a programok közül.

 

Tavaszváró Szigligeten, március 15. – 17., www.szigliget.hu, A hagyományőrző Tavaszváró programok sorában lesz kézműves foglalkozás gyerekeknek, harcászati bemutatók, apródavatás, a túrázni vágyók pedig megismerhetik a település szépségeit. Továbbá idén is ezen a hosszúhétvégén nyitja meg kapuját az érdeklődők előtt a Galériában található Vártörténeti kiállítás és „Korok fegyverei" kiállítás, ahol az országban egyedülálló darabszámban tekinthetnek meg vértezeteket, valamint fegyvereket az őskortól egészen napjainkig.

 

Kézműves foglakozás, március 17., Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont, www.levendulahaz.eu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba. Kicsiknek és nagyoknak kínálunk kellemes időtöltést, kézműves foglalkozást, tavaszi dekoráció készítését.

 

Siófoki Tavaszi Fesztivál 2013, március – április, Siófok, Kálmán Imre Kulturális Központ, www.kulturkozpont-siofok.hu, A Siófoki Tavaszi Fesztivál keretében a programok színes csokrát nyújtja a Kálmán Imre Kulturális Központ összművészeti rendezvénysorozata különféle műfajokban, különböző korosztályok számára. Kiállítás, koncert, irodalmi est, tánc és színházi előadás várja a közönséget, a családokat, kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

 

Víz Világnapja, március 22., Fenékpuszta, Vönöczky Schnek Jakab Kutatóház, www.bfnp.hu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Kis-Balatonra. Az előadás során hallhatnak az érdeklődők a fokozottan védett területről, a víz szerepéről, a Föld vízkészletéről. Előzetes jelentkezés szükséges!

 

Húsvéti játszóház, március 23., Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont, www.bfnp.hu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba. Kicsiknek és nagyoknak kínálunk kellemes időtöltést, húsvéti ünnepre ajándékkészítést, tojásfestést.

 

Húsvét Keszthelyen, március 29. – április 1., Keszthely, Több helyszínen, www.balatonszinhaz.hu, Keszthelyen is a húsvéti népszokások felelevenítése adja a gerincét a legnagyobb egyházi ünnep köré csoportosuló programsorozatnak. A kicsiket hagyományőrző kézműves játszóházakba várják a művelődési központba. A népszokásokról előadást is meghallgathatnak majd az érdeklődők. A táncos kedvűeket húsvéti táncházba várják a szervezők. A rendezvények között az ünnepkörhöz kapcsolódó filmvetítésre is sor kerül majd, valamint húsvéti koncerten szórakozhat a közönség.

 

Várkapunyitó, március 30. – április 1., Szigligeti vár, www.szigliget.hu, A gyerekeket az alsó várban található nagyszínpadon végvári apróddá avatják, továbbá zenés programok, bábjáték várják őket, de a felnőttek részére is rengeteg szórakozási lehetőséget biztosítanak a szervezők. Különböző harcászati és fegyverbemutatók, néptáncegyüttesek, reneszánsz és középkori zene, hastánc, ismert előadok zenés műsorai, vásári komédia, és egyéb programok biztosítják a színvonalas szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Szintén az alsóvárban lévő vásárban népművészek kínálják portékáikat.

 

"Első hajó" fogadása, március 30., Balatonfüred, Hajókikötő, www.furedikultura.hu, Siófokról érkezik az első hajó, fedélzetén az ottani polgármesterrel, lakosokkal, zenekarral. A mólón fúvószenével, köszöntővel, műsorral fogadjuk őket, és kezdetét veszi a hajózási idény.

 

V. Hercegi Mandulás Napok, március 1. – április 15., Vonyarcvashegy, www.vonyarcvashegy.hu, A Hercegi Mandulás Napok elnevezésű programsorozat Vonyarcvashegy azon kultúrtörténeti értékének kíván emléket állítani, hogy a település egykoron a keszthelyi Festetics-család birtoka volt, s a mostani nagyközség nyugati területén helyezkedett el a család mandulás kertje. Ennek emlékét őrzi a Mandulás utca is. A tervezett programban a kulturális műsorok mellett mandulás receptek versenyét is megrendezik, és a Helikon szellemiségét idézve a különböző művészeti ágaknak is bemutatkozási lehetőséget adnak.

 

ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Világbajnokság, március 8-10., Debrecen, Főnix Csarnok, www.dbsportcentrum.hu, A várakozások szerint 36 országból 120-130 versenyző érkezik a cívisvárosba. Közülük Kína és Dél-Korea legjobbjai számítanak favoritnak, de a magyarok is kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek. Knoch Viktor és Heidum Bernadett egyaránt olimpiai ötödik helyezett, utóbbi ráadásul Európa-bajnoki címmel is rendelkezik. Nekik is szurkolhatunk Debrecenben.

 

Szolnoki Csata – Nemzetközi Hagyományőrző Találkozó és Hadijáték, március 9., www.magyarhuszar.hu, www.szolnok.hu, Az eredeti események helyszínén idézik fel a csata történetének egy-egy epizódját, amely bepillantást enged a harcoló felek ruházati, felszerelési, és fegyverzeti rendszerébe, a korabeli harceljárásokba. Az eddigi szokásoknak megfelelően lengyel, cseh, szlovák, osztrák, német, magyar és erdélyi hagyományőrző csoportokkal elevenítik fel a csata eseményeit.

 

Debreceni Tavaszi Fesztivál és Tavaszi Tárlat, március 15. – április 11., Kölcsey Központ, Főnix Csarnok, Apolló mozi, www.fonixinfo.hu, A Debreceni Tavaszi Fesztivál nyitó eseménye a   Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitása.  Hajdú-Bihar megye székhelyén és a környékbeli településeken rendezett több hetes összművészeti fesztiválon legfőképpen neves hazai és külföldi művészek, valamint művészeti csoportok mutatkoznak be a debreceni közönségnek. A több hetes összművészeti fesztiválon a neves külföldi művészek, illetve művészeti csoportok mellett hazai művészek is bemutatkoznak.

A Debreceni Tavaszi Fesztivál programkínálatában komolyzenei hangversenyek, könnyűzenei koncertek, jazz előadások, képzőművészeti kiállítások, tánc- és mozgásművészeti produkciók, filmbemutatók és színházi előadások adnak élményt a kultúra után érdeklődőknek.

 

XXI. Szolnoki Zenei Fesztivál, március 22- április 29., www.szolnokfesztival.hu, A művészeti rendezvénysorozat kínálatában komoly-, könnyű- és népzenei, tánc- és mozgásművészeti produkciók, képzőművészeti kiállítások szerepelnek. A szervezők idén is változatos nívós programokkal kedveskednek az idelátogatóknak

 

II. Szoboszlói Húsvéti Fesztivál, március 30-31, április 1., Hajdúszoboszló, Szent István park, www.hajduszoboszlo.hu; www.hajduszoboszlo.com,  A böjti időszakot követően kerül megrendezésre Hajdúszoboszlón a Szoboszlói Húsvéti Fesztivál gasztrokulturális rendezvény. A fesztivál az ünnep tradicionális ételeit, szokásait, hangulatát eleveníti fel, amely minden korosztály számára színes kulturális programokat, eseményeket kínál.

 

Liszt Fesztivál, március 14 – 17., Sopron, www.prokultura.hu, A Sopron közelében fekvő Doborjánban (ma Raiding) született 1811-ben Liszt Ferenc, a zenetörténet leghíresebb zongoravirtuóza, a romantika egyik formabontó komponistája, aki 9 évesen Sopronban adta első hangversenyét.  Élete során a mester többször visszatért szülőföldjére és összesen hat alkalommal koncertet is adott városunkban.  A Soproni Dalkör még a szerző életében emléktáblát helyezett el a szülőházán, de a város művészeti együttesei (zenekar, kórus) és intézményei (zeneiskola, múzeum, kulturális központ) folyamatosan ápolják Liszt Ferenc emlékét. Mindezek mellett tíz éve egy reprezentatív fesztivál is évről-évre megemlékezik Liszt Ferencről, melynek gerincét a zongorakoncertek adják, de emellett kurzusok, „zenemaratonok", kiállítások, valamint szakmai találkozók és konferenciák is színesítik a város kulturális kínálatát.

 

Tavaszi Művészeti Fesztivál, március 15-31., Kanizsai Kulturális Központ, Nagykanizsa Széchenyi tér 5-9., www.kanizsakultura.hu, Idén tavasszal ismét megrendezésre kerül a Tavaszi Művészeti Fesztivál. Két hét, amikor a tánc, a zene, a képzőművészet kerül a középpontba.

 

VII. Tiszator – böllérfesztivál, március 9., Abádszalók, www.bollerverseny.com, A rendezvényen felelevenítik, megőrzik és tovább adják az évszázados hagyományokat, miközben szakértői zsűri bírálja el azt, hogy ki készíti a legjobb májas hurkát, vagy ki főzi a legfinomabb orjalevest. Eldől a vita, hogy ki főzette a legzamatosabb pálinkát az adott évben, vagy ki sütötte aznap reggel a legfinomabb pogácsát. A verseny a malacfogással kezdődik és a hízóvágás minden mozzanata nyomon kísérhető, a kóstoló jegyekkel pedig az érdeklődők is részesei lehetnek a finom falatoknak. A Böllérversenyen a jó hangulatáért Nagy Bandó András a felelős.

A nap folyamán népi kézműves termékek, fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok kirakodó vására várja a látogatókat. A borkóstoló, pálinka bemutató után pedig jóleshet egy kis sétakocsikázás.

A szabadtéri színpadon néptáncegyüttesek, nótakörök szórakoztatják a közönséget, ezzel is fokozva a jó hangulatot.  Délután 3 órakor a Fantom együttes koncertje zárja a fellépők sorát, 5 órakor kerül sor az eredményhirdetésre.

 

Ébredő természet túra, március 9., Tiszafüred Örvény,  Tiszavirág ártéri Sétaút, www.szabicskikoto.hu, Madárhang, madártoll és madárfészek felismerő játékkal és különleges meglepetésekkel várják a kirándulókat.  Felnőtteknek: 1000 Ft, gyerekeknek: 500 Ft

 

Ökotúra Madárodú kihelyezéssel, március 16., Tiszafüred Örvény,  Szabics Kikötő és Szabadidőpart, www.szabicskikoto.hu, Érdekes előadást hallhatunk a gyakorlati madárvédelem élőhely védelemmel kapcsolatos irányáról. Megtudhatjuk mikor, hová és miért érdemes mesterséges fészkeket kitenni? Miért és hogyan lehetnek ezek a madarak a segítőtársaink? Szó lesz még odútípusokról, gyakorlati tanácsokról stb. Az előadás végén pedig a Tiszavirág Ártéri Sétaúton helyezünk ki odúkat. Felnőtteknek: 1000 Ft, gyerekeknek: 500 Ft

 

Túrázzunk a vízért! március 23., Tiszafüred Örvény,  Szabics Kikötő és Szabadidőpart, www.szabicskikoto.hu, Családi gyalogtúra „Víz Világnapja" alakalmából, mely előtt egy érdekes környezeti szemléletet formáló előadást hallgathatunk meg, ahol a vízről szerzett tudásunkat gyarapíthatjuk, vagy eleveníthetjük fel! Egy múlt századi különös kutat is felkeresünk. Felnőtteknek: 1000 Ft, gyerekeknek: 500 Ft

 

Makrovilág hétvége a Tisza-tavi  Ökocentrumban, március 23-24., www.ttoc.hu, Tematikus kampányhétvége a víz világnapjához kapcsolódóan. Rendhagyó ismerkedés az apró vízi lények világával.

 

Tojások az erdőben – Húsvéti Nyuszi túra, március 30-31- április 01., Tiszafüred Örvény,  Szabics Kikötő és Szabadidőpart, www.szabicskikoto.hu, Kalandos csokitojás keresés a tavaszi erdőben térkép segítségével. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt édes meglepetések és felejthetetlen élmények húsvét alkalmából a tavaszi madárdaltól hangos erdőben.

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük