A Cisco Teleworker Survey című felmérése a vállalat mintegy 2000 alkalmazottjának részvételével készült. A kutatás szerint a távmunkának köszönhetően a munkatársak többsége hatékonyabban tud dolgozni, jobban össze tudja egyeztetni magánéletét a munkájával, és összességében is elégedettebb.

 

A Cisco Teleworker Survey című felmérése a vállalat mintegy 2000 alkalmazottjának részvételével készült. A kutatás szerint a távmunkának köszönhetően a munkatársak többsége hatékonyabban tud dolgozni, jobban össze tudja egyeztetni magánéletét a munkájával, és összességében is elégedettebb.

A Cisco belső felmérése számos távmunkával kapcsolatos témakört vizsgált, így például a munkába járási szokásokat, a technológia jelentette lehetőségeket illetve korlátokat, a munka minőségét és hatékonyságát, a környezetvédelmi hatásokat, a rugalmas életstílus előnyeit és hátrányait, valamint a munkavállalók általános elégedettségét. A tanulmány elkészítésében öt régió (az ázsiai csendes-óceáni térség, a feltörekvő piacok, Európa, Japán és az USA/Kanada) 1992 Cisco-alkalmazottja vett részt.

Napjainkban egyre több vállalat fontolgatja a távmunka bevezetését, hogy ezzel költségmegtakarítást érjen el és egyben képes legyen megtartani képzett szakembereit. A Cisco felmérése e cégeknek segít átgondolni, hogy milyen előnyökkel járhat egy egészséges távmunka-stratégia a munkavállalók és a munkáltatók számára.

A Cisco Internet Business Services Group nevű stratégiai tanácsadó csapata szerint a vállalat éves szinten mintegy 277 millió dollár megtakarítást ér el azáltal, hogy az alkalmazottai számára lehetővé teszi a távmunkában történő munkavégzést. A Cisco ehhez saját távmunka megoldásait használja, így például a Cisco Virtual Office-t, a közelmúltban bevezetett Cisco OfficeExtend rendszert, valamint olyan virtuális csoportmunka-eszközöket, mint a Cisco WebEx.

A kutatás eredménye számokban:

 • Az átlagos Cisco-munkatárs hetente 2 napot távmunkában dolgozik.
 • A Cisco alkalmazottai munkaidejük mintegy 63 százalékában csoportmunkában vagy más kommunikációs csatornákon működnek együtt egymással.
 • A cég alkalmazottainak 40 százaléka nem ugyanabban a városban dolgozik, mint a főnöke.
 • A munkatársak a távmunkával megtakarított idő 60 százalékát munkára, 40 százalékát pedig magáncélra hasznosítják.
 • A megkérdezett alkalmazottak 69 százaléka arról számolt be, hogy távmunkában hatékonyabban képesek végezni munkájukat, 75 százalékuk szerint pedig a határidőket is jobban tudták tartani.
 • A megkérdezettek 67 százaléka szerint munkavégzésük minősége a távmunkának köszönhetően javult.
 • A felmérésben résztvevők 80 százaléka a távmunka eredményeként javuló életminőségről számolt be.
 • Emellett a távmunka jobb munkaerő-megtartási arányokat is eredményez, mivel a válaszadók több mint 91 százaléka szerint a távmunka valamennyire vagy nagyon fontos az általános munkahelyi elégedettségük szempontjából.

A környezet védelmében

 • 2008-ban a cégnél végzett távmunka révén körülbelül 47 000 tonnával kevesebb üvegházhatású gáz került a szabadba.
 • Az oda-vissza ingázás átlagos távolsága régiónként változik: míg az USA-ban vagy Kanadában átlagosan 50 kilométerről beszélünk, ez az ázsiai csendes-óceáni térségben 22, Japánban 42, a feltörekvő piacokon 26, Európában pedig napi több mint 70 kilométeres ingázást jelent.
 • A távmunkának köszönhetően az alkalmazottak évente összesen mintegy 10 millió dollárt takarítanak meg az üzemanyagköltségekben.

Rami Mazid, a Cisco nemzetközi ügyfélszolgálatáért felelős alelnöke szerint: „A globális piac korában az embereket és munkahelyeiket idő és távolság választja el egymástól. A Cisco már régen felismerte, hogy a távmunkával és a csoportmunkával hatékonyan mérsékelhető ez az elszigeteltség, és megvalósítható a határok nélküli vállalati modell. Emellett pedig, amint azt a nemrégiben készített felmérésünk is mutatja, a megfelelően kivitelezett távmunkaprogram igazán hatékony lehet az alkalmazottakban rejlő potenciálok kiaknázásában, mivel a távmunka kedvezőbbé teszi a munka és a magánélet arányát, javítja a munkavégzés hatékonyságát és a munkavállaló általános elégedettségét."

A Cisco on Cisco webhely

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük