Újabb kerékpárút készült el – ezúttal a XIII. kerületben – Budapesten – melynek használatával kényelmesebben, gyorsabban, környezetünket jobban kímélő módon közlekedhetünk. Nyomvonalát gondos tervezés után jelölték ki.

 

 Újabb kerékpárút készült el – ezúttal a XIII. kerületben – Budapesten – melynek használatával kényelmesebben, gyorsabban, környezetünket jobban kímélő módon közlekedhetünk. Nyomvonalát gondos tervezés után jelölték ki.

 Az Euro Velo®, teljes nevén az Európai Kerékpárút Hálózat az Európai Kerékpárszövetség terve tizenkét hosszú távú, egész Európát átszelő kerékpárút kialakítására. Ezen utak teljes, tervezett hossza meghaladja a 60 000 kilométert , melyből több mint 20 000 km már elkészült. Magyarországot két útvonal szeli át – az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig húzódó EV6, mely Budapesten fut keresztül – illetve az észak – dél irányú EV11.

A most elkészült kerékpárút Angyalföld tengelyében, a Röppentyű utca (a Rákos-pataktól) – Pap Károly utca – Kassák Lajos utca – Bulcsú utca – Gogol utca nyomvonalon halad. Már korábban forgalomba helyezték az Újpest központját, illetve az Északi összekötő vasúti híd révén Budát-Óbudát bekötő szakaszokat, amelyek szintén az Euro Velo® hálózat részét képezik. A kerékpársáv megépítésével javul a közlekedési és parkolási morál, köszönhetően a kereszteződéseknél a járdaszélesítéseknek, jelzéseknek és felfestéseknek.

 Az új út megnyitásakor tartott rövid ünnepségen dr. Tóth József kerületi polgármester elmondta: a XIII. kerületi kerékpárút hálózat már az eddigi kiépítettségében is példaértékű volt. Budapest teljes úthálózatának tizenkét százaléka ebben a kerületben található. Az összesen 118 kilométer hosszú útfelületből eddig 17 km volt a kerékpárút. A most átadott résszel a teljes hossz 121, kerékpárosoknak fenntartott út pedig 20,3 kilométerre nőtt. Megépítéséhez a kerület az Új Magyarország Fejlesztési terv céljaihoz kapcsolódó sikeres pályázaton nyert vissza nem térítendő támogatást. Az építés költsége tervezéssel együtt, 190 000 000 forint, ebből a XIII. Kerületi Önkormányzat önrésze 38 000 000 forint volt. A nyomvonalat szakmai fórumokkal és civil kerékpáros szervezetekkel előzetesen egyeztetve alakították ki.

 A munka ezzel még nem ért véget. A beruházáshoz kapcsolódóan indult el az ingyenes kerékpárkölcsönzés a kerületben lakók részére, kezdetben 25 kerékpárral (5-5 férfi, és gyermek, valamint 15 női), kölcsönözhető lesz hozzá továbbá kerékpáros bukósisak, bicikli zár és a sárga, biztonsági mellény. A kölcsönzés telephelye a Prevenciós Központban, a Visegrádi utca 111-ben lesz az intézmény ügyfélfogadási ideje alatt hétfőn, kedden, szerdán és pénteken. A polgármester azt is bejelentette: tizennyolc helyszínen, összesen 182 kerékpár számára alakítanak ki tárolóhelyet, hogy ezzel is segítsék a kerékpárosok közlekedését.

http://www.budapest13.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük