2012. szeptember 3-án Budapestre érkezik a mai rockzene egyik legfontosabb és legegyedibb zenekara, a kanadai Japandroids.

 

2012. szeptember 3-án Budapestre érkezik a mai rockzene egyik legfontosabb és legegyedibb zenekara, a kanadai Japandroids.

 

A 2006-ban alakult vancouveri Japandroids eredetileg triónak indult volna, de első koncertjeik során hamar egyértelmű lett, hogy Dave Prowse és Brian King gitár/dob duója sokkal érdekesebb produkciót eredményez, mint a hagyományos rock felállás. A két zenész megosztotta egymás közt az énekesi feladatokat, ezzel létrehozva az összetéveszthetetlen JPNDRDS hangzást.

 

A következő két évben állandó (különleges módon, saját maguk által szervezett) turnézás mellett két EP-t jelentettek meg All Lies és Lullaby Death Jams címmel.

 

A banda 2009-ben jelentette meg Post-Nothing című első nagylemezét, melyet a Pitchfork magazin „Best New Music" címmel illetett, és aminek hatására a lemez rendes terjesztést kapott a kiadótól, a zenekar pedig elkezdhetett turnézni immáron Kanadán kívül is.

 

A Japandroids kétségkívül kiérdemelte a világ egyik legjobb koncertzenekara címet, élő fellépéseiken óriási energiákat szabadítanak fel, interjúikban pedig mindig elmondják, hogy a lemezfelvételekkel csak az élő koncertek hangulatának rögzítése a céljuk.

 

A duó a már hatalmas érdeklődéssel várt második albumot 2012 júniusában jelentette meg, Celebration Rock címmel. Az első lemez spontaneitása után az új album már egy olyan zenekar műve, akik határozott, összetéveszthetetlen stílussal rendelkeznek, és akik képesek átvinni az élő fellépéseken tapasztalt energiát a hanghordozóra is. A mindössze 35 perces albumon a punk-tól, a postrock-on át, a stadion rock-ig a gitárzene minden műfaja felsorakozik. A bandát lehetne hasonlítani a White Stripes-hoz, a Liars-hez vagy a No Age-hez, de felesleges, mert a zenekar ez alatt a néhány év alatt teljesen egyedi, csak rájuk jellemző hangzást hozott létre.

 

A Japandroids az évek múltával is koncertzenekarként a legellenállhatatlanabb, ők azok, akik képesek kis klubokban és több tízezres fesztiválokon is lenyűgözni a közönséget.

 

A két kanadai szeptember 3-án dobja be az energiabombát az Akvárium közönsége közé, ahol is a magyar Kamikaze Scotsmen alapozza majd meg a hangulatot.

 

A Kamikaze Scotsmen 2011 nyarán alakult Budapesten, a Keleti Blokk Művészeti Központban. A zenekar szokatlan hangszerelésben, valamint sajátos felfogásban közelíti meg a rock világát (azon belül is a progressive/psychedelic/artrock vonalon mozognak).

 

2012-ben jelent meg a zenekar első EP-je, PROLOGUE címmel. Az anyag különlegessége, hogy a hangfelvétel mellett videóanyag is készült a számokról, így a Prologue egyszerre négyszámos EP, koncertfelvétel és kisfilm is.

 

Az Akvárium és a Soundkitchen bemutatja:

Japandroids (CAN)

Kamikaze Scotsmen (H)

2012.09.03, 21 óra

Akvárium Klub – 1051, Budapest, Erzsébet tér

 

Jegyek: Facebook esemény (Japandroids, Kamikaze Scotsmen, Akvárium Klub, Soundkitchen)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük