Többnapos rendezvénysorozatot indított útjára Agárd polgármestere. A négynapos gasztronómiai és kulturális programok a település lakói és az idelátogató sokaság számára a térség nevezetességeit és értékeit célozták felmutatni.

 

Többnapos rendezvénysorozatot indított útjára Agárd polgármestere. A négynapos gasztronómiai és kulturális programok a település lakói és az idelátogató sokaság számára a térség nevezetességeit és értékeit célozták felmutatni.

Az előzetes sajtótájékoztatón Tóth István polgármester ismertette a település történetét, a fejlesztési terveket és a megrendezésre kerülő Fesztivál programját. A „Természetes Életminőség" tagozat újságírói a helyszínen győződtek meg arról, hogy a rendezvény megfelelt az előzetes várakozásoknak.

Az agárdi Nádas Étterem tulajdonosa Kádi Attila úr és csapata biztosította a rendezvény éttermi, létesítményi hátterét. Az Étterem a megszokott magas színvonalon kínálta a gasztronómiai ínyencségeket, halászlét, sült, halat, csülköt és egyéb finomságokat. De a Nádas Étterem adott helyt Blaumann Ödön és Mészáros András természetfotó kiállításának, az Országos Velencei-tavi Festőverseny műalkotásaiból készült tárlatnak.  Itt került sor a horgászfilmet vetítésére, valamint arra az előadás sorozatra, mely a Velencei-tó múltját és jelenét mutatta be, különös tekintettel a halgazdaság helyzete, valamint a tó élővilága és élőhelyei témákra.

A helyi idegenforgalom nevezetességeit Somosi Eszter szíves kalauzolásával ismerhettük meg. Először a Gárdonyi-házba látogattunk el, ahol előadások és jóféle étkek várták a betérőket. Innen az európai hírű Agárdi Pálinkaházba vezetett az út. Az Agárdi Pálinkafőzde Látogatócentrumot 2006-ban nyitották meg a nagyközönség számára, összhangban a közép-magyarországi régió idegenforgalmi stratégiájával. Az alapítóknak sikerült a tradíciókra alapuló szakértelmet a legmodernebb technológiával ötvözni. A gyümölcspálinka kollekciók mellett bencés likőrkülönlegességeket is kínálnak.  A Pannonhalmi Apátság bencés szerzeteseinek évszázados receptjei alapján az agárdi gyümölcspálinka felhasználásával meggylikőrt, és újabban Bencés keserű- és gyógynövénylikőrt is készítenek.

A pálinkák, helyi borok kínálatát a nagyközönség is megízlelhette a Fesztivál napjai alatt.

A sokszínű program részét képezte a megyei vadásznap, a borrendek által szervezett  Velence-tavi Hegyközség Borverseny,  a kistérségi halászléfőző-verseny, a halas programok, a  solymászbemutató és a kirakodóvásár. Ingyenes buszokkal lehetett megtekinteni az Ivadéknevelő Tógazdaságot, és a pákozdi ingóköveket. Nagy sikert arattak a fellépő vendégművészek, fúvószenekarok, táncbemutatók és a szombat esti tűzijáték.

A rendezvényen testvérvárosok képviseletében német, lengyel, finn polgármestereket láttak vendégül.

A jövő szempontjából rendkívül jelentős, hogy a kiépülő Budapest-Székesfehérvár gyorsvasút révén a település félórai távolságra kerül a fővárostól.

A fesztivál szervezőinek szívügye ez a programsorozat, melyet hagyományteremtő céllal rendeztek meg.

http://www.velenceitofeszt.extra.hu/

Tausz Anikó