2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szélerőmű épül Jánossomorján – letették a szélerőmű park alapkövét

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/12725"><img class="image thumbnail" src="/files/images/P1010005.thumbnail_1.jpg" border="0" alt="1." title="1." width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>1.</strong></span></span>  <p>Az osztrák BEWAG GRUPP a szélenergia hasznosításában szerzett tapasztalatára támaszkodva számos külföldi projektfejlesztésben vesz részt. A nemzetközi jelenlét legújabb állomásaként 2008. május 7-én Jánossomorján helyezik el a BEWAG első külföldi szélerőművének alapkövét, amely az Austrian Wind Power közreműködésével valósul meg.</p><p>

1.1. 

Az osztrák BEWAG GRUPP a szélenergia hasznosításában szerzett tapasztalatára támaszkodva számos külföldi projektfejlesztésben vesz részt. A nemzetközi jelenlét legújabb állomásaként 2008. május 7-én Jánossomorján helyezik el a BEWAG első külföldi szélerőművének alapkövét, amely az Austrian Wind Power közreműködésével valósul meg.

1.1. 

Az osztrák BEWAG GRUPP a szélenergia hasznosításában szerzett tapasztalatára támaszkodva számos külföldi projektfejlesztésben vesz részt. A nemzetközi jelenlét legújabb állomásaként 2008. május 7-én Jánossomorján helyezik el a BEWAG első külföldi szélerőművének alapkövét, amely az Austrian Wind Power közreműködésével valósul meg.

A környéken már több szélkerék-erőmű már működik, a határ túloldálán Bécset meg egésze ilyen szélenergia övezet veszi körül. Az erőművel fölterölet foglalása kicsi, nem éri el a 6 négyzetmétert, a földek művelését gyakorlatilag nem akadályozza.

2.2.A BEWAG vállalat 100%-os tulajdonában lévő Austrian Wind Power Ausztria legnagyobb zöldenergia előállítója. A cég tíz szélerőmű parkjában található 138 különböző típusú és teljesítményű szélermű összesen 241 MW teljesítménnyel rendelkezik, így a BEWAG leányvállalata évente több mint 507 millió kilowattóra elektromos energiát állít elő megújuló energiaforrásból.

 

3.3. 4.4.
5.5. 6.6.

Az Austrian Wind Power, illetve Litresits Imre és Dr. Csatái Ferenc projektfejlesztő partnerek közös tulajdonában lévő Renerwind Energetikai Kft. Magyarországon, a Kisalföldön, Jánossomorján egy új szélerőmű parkot hoz létre, négy darab, egyenként 2 MW teljesítményű, Vestas V90 típusú szélkerék felállításával.

 7.7.A projekt több éves fejlesztési munka eredményeképpen 2007-ben az összes hatósági engedélyt megkapta, így megkezdődtek a kivitelezési munkálatok. „Jelentős nap ez a számunkra: az elmúlt években ugyanis sok energiát fektettünk a projekt fejlesztésébe, ma elérkeztünk a második fázisba, amikor a munkánk első látható eredményei kezdődnek." – mondta Litresits Imre úr a Renerwind Kft ügyvezetője, Hans Lukits úrral a BEWAG igazgatótanácsának elnökével egyetértve. „Természetesen már most örülünk annak, hogy hamarosan üzembe helyezhetjük az első külföldi szélerőművünket." – tette hozzá Josef Münzenrieder, az igazgatótanács tagja.

A magyar viszonyok ismerői csak tisztelettel szólhatnak az osztrák és a magyar vállalkozók kitartásáról. Ugyanis a helyzet ismerői nagyon jól tudják, hogy Magyarországon az energetikai monopóliumok és a meglévő érdekek védelmében az engedélyezési rendszerben mindent elkövetnek az ilyen típusú beruházások megakadéályozására, illetve korlátozására. Egy átlathatatlan kvóta rendszer működik, amely a "magyar hálózat biztonsága érdekében"  korltozza az abba beépíthető, úgymond rugalmatlan alternatív energetikai kapacitásokat. Ezt részben a határ keresztező kapacitások (tudatosan) szűk voltával, részint a magyar energetikai halózat erőmű összetételével indokolják hivatalosan.

A jánossomorjai szélerőműveket már augusztus-szeptember folyamán üzembe helyezi a Renerwind Energetikai Kft. A szélerőmű park számos lehetőséget tartogat: egyrészt egy úttörő projekt Magyarországon, másrészt pedig a Renerwind számára a bővülés lehetőségét alapozza meg. „Burgenlandban már optimálisan kiaknáztuk a szélenergiában rejlő lehetőségeket, most pedig szeretnénk mindezt külföldön is megvalósítani – ez környezetvédelmi és közgazdasági okokból is ésszerű döntés." – mondja Lukits és Münzenrieder úr.

Az osztrák AWP, illetve magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Renerwind Energetikai Kft. egy új szélerőmű parkot hoz létre Janossomorján: a park négy darab, 2 MW teljesítményű, Vestas V90 típusú szélkerékből áll majd. Az elmúlt évek projektelőkészítő munkái után az építéshez szükséges valamennyi engedély rendelkezésre áll, így 2008. májusában elkezdődik az építkezés. A tervek szerint a jánossomorjai szélerőműveket már augusztus-szeptember folyamán üzembe helyezi a Renerwind Energetikai Kft.

A szélerőmű a négy, összesen 8 MW teljesítményű szélkeréknek köszönhetően évente mintegy 17.000 MW áramot fog előállítani megújuló energiaforrásból. Ez a mennyiség 6.000 háztartás egy évi energiaszükségletét fedezi. A jánossomorjai szélerőmű ezzel jelentős mértékben hozzájárul a környezet védelméhez: segítségével mintegy 1 millió tonna olaj elégetése takarítható meg, illetve kb. 14.000 tonnával kevesebb CO2-vel jut a légkörbe.

A hasonló földrajzi adottságoknak köszönhetően az Austrian Wind Power megoldása Magyarországon is alkalmazható. A szélerőmű üzemeltetését és karbantartását is az AWP fogja végezni.

A szélerőmű park számos lehetőséget tartogat: egyrészt egy úttörő projekt Magyarországon, másrészt pedig a Renerwind számára a bővülés lehetőségét alapozza meg.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.