2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Átadták az újságírók védőszentjéről elnevezett ösztöndíjakat

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/22384"><img class="image thumbnail" src="/files/images/k_szaleziferenc.thumbnail.jpg" border="0" alt="Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje" title="Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje" width="96" height="100" /></a><span style="width: 94px" class="caption"><strong>Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje</strong></span></span>Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepén, január 23-án szentmisét mutatott be a budapesti Egyetemi templomban, majd a Központi Papnevelő Intézet dísztermében átadta a genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjakat.</p><p>

szalézi szent ferenc, az újságírók védőszentjeSzalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentjeErdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepén, január 23-án szentmisét mutatott be a budapesti Egyetemi templomban, majd a Központi Papnevelő Intézet dísztermében átadta a genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjakat.

szalézi szent ferenc, az újságírók védőszentjeSzalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentjeErdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepén, január 23-án szentmisét mutatott be a budapesti Egyetemi templomban, majd a Központi Papnevelő Intézet dísztermében átadta a genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjakat.

Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért a nem egyházi sajtóban.

A beérkezett jelölések alapján a püspökök testülete ebben az évben elektronikus média kategóriában Diós Juditnak, az MR1 Kossuth Rádió munkatársának, írott sajtó kategóriában pedig Kacsoh Dánielnek, a Magyar Hírlap újságírójának adományozza a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat. A díjazottak eddigi munkásságukkal tanúbizonyságot tettek a keresztény értékrend követéséről és azt szakmailag igényesen képviselik a hazai tömegtájékoztatásban.

Indoklás

Diós Judit a Patrona Hungariae Gimnázium elvégzése után a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett szociológusi és újságírói diplomát. Szakmai gyakorlaton a Szent István Rádióban és a Magyar Rádióban vett részt, ez utóbbi Krónika című műsorában 2004 óta rendszeresen tudósít többek között egyházi eseményekről, szociális ügyekről. Beszámolói informatívak, pontosak, korrektek, nem elfogultak. Tudósított Salkaházi Sára boldoggáavatásáról és a fatimai nemzeti zarándoklatról 2006-ban, valamint a budapesti városmisszió eseményeiről 2007-ben.
Farkas György, a rádió hírműsorainak szerkesztőségi vezetője szerint Diós Juditra a szelídség a legjellemzőbb. Inkább lemondana egy-egy riporttémáról és más fogódzót keresne a téma bemutatására, csakhogy ne sértsen azzal senkit. Azért méltó a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjra, mert bármivel is foglakozzon, mindig a kölcsönös felelősséget, a szolidaritást képviseli. Szelíden, de kitartóan.

Kacsoh Dániel a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, majd a Károli Gáspár Református Egyetemen tanult történelem-kommunikáció szakon. A Magyar Rádiónál volt gyakornok, a Magyar Hírlaphoz 2007-ben került. Újságíróként kiemelt céljának tekinti a történelmi keresztény felekezetekkel kapcsolatos hírek, az egyházak üzenetének hiteles megjelenítését a világi médiában. Több interjút készített egyházi személyiségekkel, rendszeresen tudósít a felekezetek rendezvényeiről. Riportjaiban az egyházi intézményeket (iskolák és közgyűjtemények) hozza emberközelbe. Tevékenysége a legrövidebben és a leghívebben így jellemezhető: lelkiismeret és alázat. Újságírói feladataira nem kötelezően elvégzendő munkaként, hanem vállalt hivatásként tekint. Ismerve tevékenységét, tisztességét, méltán juthat eszünkbe: „Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak."

(MKPK)

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.