2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az OLPC első árnyoldala?

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13656"><img class="image thumbnail" src="/files/images/home-bkg_en.thumbnail.jpg" border="0" alt="Az OLPC rendeltetésszerű szállítása" title="Az OLPC rendeltetésszerű szállítása" width="48" height="100" /></a><span style="width: 46px" class="caption"><strong>Az OLPC rendeltetésszerű szállítása</strong></span></span>  <p>A fejlődő világ gyermekeinek informatikai segítségét szolgáló nemzetközi projekt az OLPC (One Laptop per Child), mely alapvetően egy pedagógiai vállalkozás. Célja, hogy egyszerű, de leginkább olcsó eszközt biztosítson ott, ahol talán még az élelmiszer napi beszerzése sem egy egyszerű mutatvány.</p><p> 

az olpc rendeltetésszerű szállításaAz OLPC rendeltetésszerű szállítása 

A fejlődő világ gyermekeinek informatikai segítségét szolgáló nemzetközi projekt az OLPC (One Laptop per Child), mely alapvetően egy pedagógiai vállalkozás. Célja, hogy egyszerű, de leginkább olcsó eszközt biztosítson ott, ahol talán még az élelmiszer napi beszerzése sem egy egyszerű mutatvány.

 

az olpc rendeltetésszerű szállításaAz OLPC rendeltetésszerű szállítása 

A fejlődő világ gyermekeinek informatikai segítségét szolgáló nemzetközi projekt az OLPC (One Laptop per Child), mely alapvetően egy pedagógiai vállalkozás. Célja, hogy egyszerű, de leginkább olcsó eszközt biztosítson ott, ahol talán még az élelmiszer napi beszerzése sem egy egyszerű mutatvány.

 

 Az ellentmondás csak látszólagos, hiszen a gödörből kikapaszkodni elsősorban a tudással lehet. Már akkor, ha az olcsó laptop valóban ezt a célt szolgálja. De vajon mindig azt szolgálja?

Mielőtt erre választ adnánk, amit biztos kézzel amúgy sem írhatnánk le, tekintsük át, mit is jelent maga az OLPC? Mint említettük, elsősorban oktatást szolgáló laptopot, az XO-t. A számítógéphez szükségeltetik egy operációs rendszer, ami szintén nem lehet drága, és olyan sem, ami cégfüggő fejlesztés. Az utóbbi kitétel elsősorban azért lényeges, mivel a vállaláshoz képest szerény forrásokból gazdálkodva támaszkodni lehet a nyílt forrású világ fejlesztőinek szellemi támogatására. Így szinte adódik a megoldás, hogy a kis zöld doboz meghajtását Linux biztosítja. S valóban széles körű a fejlesztések köre.

...és a használat dilemmája…és a használat dilemmájaAz alkalmazó szoftverek sem lehetnek túl komplikáltak, mivel könnyen lehet, hogy a laptop birtokosa a személyes írásbeliséget is az XO birtokosaként fogja elsajátítani. Így az OLPC honlapján is elsősorban a grafikus felülettel rendelkező programokra helyezik a hangsúlyt Ugyanakkor a kapcsolattartáshoz alkalmas az internet használatára is, ami a fejlődő világ akár önfejlesztésre is képes gyermekeinek közösséggé szerveződését is szolgálhatja, segítheti.

S ez az internetkapcsolat lehet az egyik gyenge láncszem is egyben. Az XO ugyanis nemcsak a fejlődő világ gyermekeinek olcsó. Így könnyen hozzáférhető eszközparkot biztosíthat egészen más hálózathasználóknak is. Erre hívja fel a figyelmet # Seth Fogie az informIT biztonságtechnikai rovatában. Megállapítva, hogy az XO hardver és szoftverkörnyezete olyan alkalmazások futtatására is alkalmas, mint a Netcat, az nmap, a Zenmap vagy a Nikto. Márpedig ezekkel felfegyverkezve az OLPC legjobb szándékkal nyújtott segítsége gyorsan arculatot tud váltani. Az említett alkalmazáskészlettel ugyanis az XO igazi hekker-eszközzé válhat. Amiről aztán Murphy törvényeinek mottója a "miért romlik el minden" juthat az eszünkbe, vagy a közmondás a jó szándék és a pokolba vezető út kapcsolatáról.

http://www.laptopgiving.org/en/index.php

http://www.informit.com/articles/article.aspx?p=1211713

http://www.informit.com/articles/article.aspx?p=1211714

Simay Endre István

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.