www.omv.huwww.omv.hu

Az OMV Aktiengesellschaft, Közép-Európa vezető olaj- és gázipari vállalata tovább erősítette pozícióját az észak-nyugat-európai kutatási és termelési (E&P) kulcsrégióban.

 

 www.omv.huwww.omv.hu

Az OMV Aktiengesellschaft, Közép-Európa vezető olaj- és gázipari vállalata tovább erősítette pozícióját az észak-nyugat-európai kutatási és termelési (E&P) kulcsrégióban.

 

 A társaság 30%-os részesedést szerzett a PL 301CS kutatási koncesszióban, amelynek eddig csak a kanadai Talisman és a dán DONG voltak a tulajdonosai. Az új koncesszió az Északi-tenger norvég részén található, mintegy 300 km-re délnyugatra Stavangertől, észak-keleti irányban pedig kevesebb mint 30 km-re az Egyesült Királyság területén lévő, kitermelés alatt álló Jade mezőtől, amelyben az OMV szintén érdekelt. Az új koncesszió eddigi tulajdonosai, a működtető Talisman és a DONG továbbra is megtartanak 42, illetve 28%-os részesedést. A megállapodást még jóvá kell hagyniuk a norvég hatóságoknak is. A kutatási és termelési portfolió bővítése összhangban áll az OMV növekedési stratégiájával.

Helmut Langanger, az OMV igazgatóságának kutatásért és termelésért felelős tagja kijelentette: „Jó úton haladunk afelé, hogy Norvégiában erős pozíciót építsünk ki, és továbbra is keressük a magas minőségű kutatási területeket."

Az OMV 2006 márciusában nyitotta meg oslói irodáját, amely 2007 augusztusában Stavangerba költözött. Két koncessziót (PL 430, PL 439) 2007 elején ítélték oda az OMV-nek, míg további két koncessziót (PL 449, PL 445) 2007 júniusában. 2008 februárjában az OMV megszerezte a kitermelés alatt álló PL 471-es koncessziót. A PL 301CS koncessziót – amely 80 km-re fekszik a hatalmas Ekofisk olajmezőtől – a 42%-os részesedéssel rendelkező Talisman működteti, partneri együttműködésben a DONG-gal (28%) és az OMV-vel (30%). Valamennyi koncesszió ígéretes területen található.

Az OMV kiegyensúlyozott nemzetközi E&P portfolióval rendelkezik hat kulcsrégiójának 21 országában. A kulcsrégiók: Közép-Kelet-Európa, Észak-Afrika, Észak-Nyugat-Európa, Közel-Kelet, Ausztrália/Új-Zéland és Oroszország/Kaszpi-térség. Az OMV napi termelése mintegy 321.000 hordó, a vállalatcsoport 2007 végén 1,22 milliárd hordó olaj- és gáztartalékkal rendelkezett.

Az OMV részesedése a megszerzett koncesszióban (PL 301CS/Északi-tenger, Norvégia):

OMV (Norge) AS

30%

Talisman Energy Norge AS (működtető)

42%

DONG E&P Norge AS

28%

Az OMV (Norge) AS az OMV Exploration & Production GmbH 100%-os leányvállalata, amelyet 2005-ben alapítottak, székhelye Stavangerben található. A fent említett akvizíciót követően az OMV (Norge) AS hat koncesszióval rendelkezik: kettő a Barent-tengeren, kettő az Északi-tengeren, valamint kettő a Norvég-tengeren fekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük